Dostupni linkovi

Kacin: Pravosuđe, mediji, Sandžak su kritična pitanja za EU


Jelko Kacin, Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju
U izveštajima Evropske komisije i Evropskog parlamenta o napretku Srbije, koji će biti objavljeni 9. novembra naći će se i negativne ocene o nekoliko važnih područja. Jelko Kacin, isvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju kaže da su među najkritikovanijim oblastima reforma pravosudja, nezapočeta a kamoli završena restitucija, situacija u Sandžaku i stanje na medijskoj sceni Srbije.

RFE: Lokalni mediji u Srbiji već pišu o tome da će biti dosta kritika u pretstojećem godišnjem izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije. Da li je to tačno?

Kacin: Očigledno je da su neke stvari jednostavno nezavršene, pa je zato normalno da se to i konstatuje u izveštaju Evropske komisije, a i u izveštaju koji ću ja dostaviti Evropskom parlamentu početkom novembra. Izveštaji su, zapravo, namenjeni tome da se ukaže na nedostatke, kako bi se ti nedostaci otklonili i prevazišli.

RFE: Koje kritičke primedbe se mogu očekivati u vašem, kao i u izveštaju Evropske komisije, kad je u pitanju reforma pravosuđa u Srbiji?

Kacin: Toliko puta je bilo rečeno šta treba završiti u reformi pravosuđa, a još uvek nisu sve sudije koje nisu prošle reizbor dobili individualna rešenja, tako da ne mogu koristiti pravne lekove koji im stoje na raspolaganju. To je, jednostavno, neodrživo i to smo nekoliko puta rekli i ministarki pravosuđa i predsedniku Vlade. To se mora prevazići i to brzo. Istina je, s druge strane, da Hrvatska, koja završava pregovore sa Evropskom komisijom, još uvek nije završila poglavlje - pravosuđe. To jeste najteže i najkompleksnije područje, ali Srbija ne može sebi dozvoliti da to koristi kao izgovor da ne odradi neke stvari koje su odavno morale biti odrađene.
Izveštaji su, zapravo, namenjeni tome da se ukaže na nedostatke, kako bi se ti nedostaci otklonili i prevazišli

RFE: Upozoravali ste vlasti u Beogradu i u pogledu njenih neispunjenih obaveza vezanih za restituciju?

Kacin: Što se tiče restitucije, ja sam na to upozoravao poslednje dve godine. Čak sam dobio i najavu da će do kraja ove godine zakon o restituciji biti usvojen. Pošto od tog obećanja očigledno nema ništa, dobro je da se na to i upozori.

RFE: Kad je u pitanju Sandžak, šta će se u izveštajima konstatovati?

Kacin: Ukazaće se na probleme konstituisanja manjinske zajednice koje do sada nije uspelo iz nekih razloga koji narušavaju pravnu državu zbog diskriminacije i pokušaja da se uvedu neka druga pravila koja uopšte nisu postojala. Posle intervencije vašeg ombudsmana i uz pomoć OEBS-a, problemi su počeli da se rešavaju, ali to je još uvek nezavršen posao. Dok se to ne reši, dok se ne formira Bošnjački nacionalni savet, na to jednostavno treba upozoravati. Dobijam, takođe, informacije da u Sandžaku imaju velike poteškoće sa međunarodnim univerzitetom. Nisu, naime, dobili potvrdu za neke nove programe koju odavno čekaju. Mislim da Beograd tu vodi neku politiku koja je apsolutno kontraproduktivna, koja je konfliktna i koja nikako ne doprinosi tome da se imidž Srbije popravlja. Naprotiv, čak i u području položaja manjina, gde su napravljeni neki pomaci, sve ovo što sam pomenuo Srbiju vuče nazad.

RFE: Kako će u izveštajima biti opisana medijska situacija u Srbiji?

Kacin: Tu će se ukazati na dve stvari. Prva je ta sprega medija i politike, gde se tačno zna kojoj političkoj opciji pripada koji medij, odnosno, koliko je neprofesionalno novinarstvo tih medija, zato što su naklonjeni ovoj ili onoj strani. Može se slobodno reći da od nezavisnog medijskog prostora u Srbiji nije ostalo skoro ništa. Drugi problem je što neki slučajevi pritiska na novinare još uvek nisu procesuirani, tako da to ostaje rak-rana Srbije. Bez napretka na području medija ne možete očekivati ni neki veliki pomak u politici. Mediji, naime, u ime javnosti, kontrolišu političare, dok je u Srbiji obrnuto – mediji su kontrolisani od strane politike.

RFE: Možete li se osvrnuti na očekivanje koje je izrekao Božidar Đelić, potpredsednik Vlade za evropske integracije. Rekao je da će ocena Evropske komisije biti generalno pozitivna. Iako, dodao je, neće biti ni blizu prošlogodišnjem pozitivnom izveštaju kada je Srbiji odmrznut Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju?

Kacin: Ja nikako ne bih želeo ocenjivati izjave jednog od potpredsednika srapke vlade. Srbija je suverena zemlja i može najavljivati šta će biti u izveštaju Komisije. Međutim, taj isti političar je poznat po tome da svašta najavljuje, posebno datume, i ja bih to ostavio njemu.
XS
SM
MD
LG