Dostupni linkovi

Regionalna saradnja u usponu


Liberty intervju: Jelica Minić
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:06:10 0:00
Direktan link

Gošća ovosedmičnog liberty magazina je Jelica Minić, zamjenica generalnog sekretara Vijeća za regionalnu saradnju. (Mirna Sadiković)

Regionalna saradnja zemalja bivše Jugoslavije ili kako se to danas moderno zove - zemalja jugoistočne Evrope je u usponu. Potvrđuju to i svakodnevne biznis vijesti, kao što je formiranje zajedničkog željezničkog preduzeća Hrvatske, Slovenije i Srbije, te uključivanje u zajedničku mrežu i ostalih zemalja, zatim u aviosaobraćaju, energetici i mnogim drugim granama.

Zemlje su kroz Vijeće za regionalnu saradnju mnogo aktivnije na konkretnim projektima nego što se može vidjeti u javnosti. O motivima, interesima i prioritetima saradnje ovih zemalja za RSE govori Jelica Minić, zamjenica generalnog sekretara Vijeća za regionalnu saradnju.

RSE: Gospođo Minić, članice EU su nakon posljednjeg proširenja, a naročito nakon perioda u kojem je Slovenija blokirala pregovore Hrvatske s EU, jasno poručili da potencijanli kandidati trebaju prvo da srede međususjedske odnose, pa tek onda da se razmatra njihov ulazak u EU. Što se tiče našeg regiona, Vijeće za regionalnu saradnju radi punom parom već dvije godine. Kako biste vi ocijenili tu regionalnu saradnju?
Ako pratite biznis vesti dnevno, vi vidite prosto eksponencijalni uspon saradnje u svim domenima. To postaje jedan novi kvalitet u regionu i mislim da je to na neki način akceptirano i od Evropske komisije

Minić: Mislim da je već i za širu javnost vidljivo da je regionalna saradnja u usponu. Mi imamo dva kruga u okviru kojih se ta saradnja odvija. Prvi krug to su zemlje zapadnog Balkana, dakle potencijalni kandidati - tu je i Turska kao kandidat - i naravno da među bivšim jugoslovenskim republikama ti različiti vidovi saradnje se sada ubrzano obnavljaju. Jedan od najvidljivijih pokazatelja je upravo formiranje zajedničke železničke kompanije. To vidimo i u oblasti aviosaobraćaja gde su pokrenuti vrlo konkretni dogovori. Ali lista je izuzetno dugačka jer različiti vidovi i intenzitet saradnje su pokrenuti praktično u svim oblastima.

RSE: Nedavno ste izjavili da su pojedine zemlje regiona mnogo aktivnije na konkretnim projektima nego što to možemo vidjeti u javnosti.

Minić: Recimo Hrvatska, gde možda nema toliko izrazito političke vidljivosti angažmana Hrvatske u okviru regionalne saradnje, je vrlo aktivna i to se može videti i po inicijativama koje pokreće i po sedištima različitih regionalnih inicijativa. Najviše sedišta tih regionalnih inicijativa imamo upravo u Hrvatskoj i u Makedoniji, ali imamo i nekoliko sedišta u Sloveniji koja je pripada zapadnom Balkanu, što je pokazivalo i pre priključivanja Slovenije da Slovenija prosto gravitira regionu i da tu ima vrlo konkretne interese.

RSE: Nedavno ste predstavili i trogodišnju strategiju Vijeća za regionalnu saradnju. Koje su oblasti označene kao prioritetne u toj strategiji?

Minić: Šest prioritetnih oblasti, od toga pet je sektorskih i jedna se provlači kroz sve sektore, to je parlamentarna saradnja. Imamo saradnju na ekonomskom i socijalnom razvoju, na razvoju infrastrukture i energetike, u oblasti pravosuđa i unutrašnjih poslova, u domenu sigurnosti i saradnja u izgradnji ljudskog kapitala. Međutim, mi imamo i neke horizontalne mehanizme saradnje. RCC je prosto jedna fokalna tačka za regionalnu saradnju ukupno. Mi na neki način zastupamo region i prema Evropskoj komisiji i prema raznim donatorima. Zatim, Veće za regionalnu saradnju je operativno telo jednog šireg političkog procesa i zapravo jedine autentične regionalne incijative, a to je proces saradnje u jugoistočnoj Evropi.

RSE: U kojem pravcu će se dalje, po vama, razvijati saradnja zemalja ovog regiona?

Minić:
Ja sam optimista, jer ja se regionalnom saradnjom jako dugo bavim, i iz vremena pre raspada bivše Jugoslavije. Ako pratite biznis vesti dnevno, vi vidite prosto eksponencijalni uspon saradnje u svim domenima. To postaje jedan novi kvalitet u regionu i mislim da je to na neki način akceptirano i od EK i od drugih donatora, jer kada smo imali u septembru naše upravno telo, to se odrazilo i kroz njihovo vrlo konkretno obavezivanje da će podržavati Veće za regionalnu saradnju i politički i finansijski u narednom, trogodišnjem periodu.
XS
SM
MD
LG