Dostupni linkovi

Vajgl: Vladavina prava je polazna tačka za put ka EU


Ivo Vajgl
Ivo Vajgl
Nekoliko članova Evropskog parlamenta je podnijelo, ukupno, 76 amandmana na prijedlog rezolucije o Crnoj Gori čiji je autor evropski poslanik i izvjestilac za Crnu Goru, Britanac, Čarls Tenok.

Parlamentarci iz Austrije, Holandije, Poljske i Slovenije, uglavnom, traže konkretnije formulacije od onih koje je, u vezi vladavine prava, borbe protiv organizovanog kriminala, korupcije i slobode medija, koristio autor prijedloga rezolucije.

Na pitanja koliko je rezolucija Evropskog parlamenta značajna za Crnu Goru, i da li ovoliki broj podnijetih amandmana nešto govori o samom prijedlogu, u razgovoru za RSE odgovorio je član Evropskog parlamenta Ivo Vajgl.

"Broj amandmana na rezoluciju o Crnoj Gori ni u čemu ne odudara od uobičajene prakse u Evropskom parlamentu. Šta više, mislim da je tih amandmana mnogo manje nego što je to običaj, jer u procesu stvaranja jednog takvog dokumenta jedan veliki parlament sa preko 700 članova nastoji da se artikuliše, nastoji da neke svoje akcente i formulacije ostvari. Zato i toliko veliki broj amandmana koji se poslije reduciraju kroz poces dogovaranja sa izvještačima u sjenci, kao što sam recimo ja za Liberalnu stranku. Tada se reducira broj amandmana, nalaze se zajedničke formulacije i amandmani. Tako da nije ništa posebno taj odaziv i toliki broj amandamana," kazao je Vajgl.

Riječ je o značajnim dokumentima

RSE: Indikativno je da parlamentarci uglavnom traže konkretnije, da ne kažem strože formulacije, naročito kada su u pitanju vladavina prava, borba protiv kriminala i korupcije, sloboda medija.
Druga tačka od velikog interesa su naravno administrativna osposobljenost i kapaciteti države da savladava probleme koji su predmet pregovora i uslova koje ta država mora da ispuni.

Vajgl: Da, to je tačno. To je u svim slučajevima novih članica i država koje su u fazi približavanja Evropskoj uniji. Mnogo se pažnje posvećuje upravo pitanjima koja ste nabrojili. Tome se može dodati i pitanje ljudskih prava u smislu odnosa prema ljudima koji pripadaju raznim manjinama, uključujući i seksualne manjine, pojedince i tako dalje. Vladavina prava je sigurno jedna od polaznih tačaka za svaku državu koja se približava Evropskoj uniji. Druga tačka od velikog interesa su naravno administrativna osposobljenost i kapaciteti države da savladava probleme koji su predmet pregovora i uslova koje ta država mora da ispuni. Uz te glavne tačke naravno je važna i uloga koju država igra u međunarodnim odnosima i spremnost da sarađuje sa drugim državama kada je riječ o stabilnosti i rješavanju humanitarnih i međunarodnih sporova.

RSE: Kakva je zapravo težina ovih rezolucija. Na koji način će se konkretno rezolucija o Crnoj Gori odraziti na dalji tok njenih evropskih integracija i uopšte odnos sa EU?

Vajgl: Sa tim dokumentima koje prihvata parlament zapravo se artikulišu uloge evropskih institucija i institucija EU. Komisija podnosi izvještaj, a parlament prihvata rezoluciju, odnosno ima svoje izvještače za svaku posebnu državu. Stavovi evropskog parlamenta su na neki način, naravno obavezujući i za komisiju. Komisija mora voditi računa o tome da svoje pregovore vodi prema uputstvima, zaključcima Evropskog parlamenta. Prema tome, riječ je o značajnim dokumentima.
XS
SM
MD
LG