Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Robbins: Snaga demokratije je u rukama građana


Gary Robbins
Ambasador OSCE misije u BiH Gary Robbins izjavio je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa da za BiH ne bi bila dobra odluka da se zbog primjene odluke Suda u Strazburu opšti izbori odlože - ni zbog onih koji tu odluku moraju provesti što brže, ni zbog BiH koja bi mogla snositi sankcije ukoliko ne ispoštuje preuzete međunarodne obaveze. Robbins podsjeća da je snaga demokratije, pa i moć u zemlji u rukama građana koji na izborima imaju pravo od političara zahtijevati bolji život.
RSE: Gospodine Robbins, nedavno se spominjala mogućnost da bi predstojeći opšti izbori mogli biti odgođeni zbog usklađivanja Izbornog zakona i Ustava Bosne i Hercegovine sa presudom Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu. Kakvo je vaše mišljenje, da li je to dobar potez?

Robbins: Kao prvo, uslovi su veoma jasni. Mandat trenutno izabranih je vrlo jasan. Svako produženje ili prolongiranje ne bi bilo u redu. Moguće je izbore pomaći za dan ili dva ili sedmicu da se urede te pravne stvari. S druge strane ne bi smjelo biti odgađanja izbora da bi se omogućilo onima koji su na vlasti da se dogovore, što im je, ustvari, i mandat.

RSE: Kakvo je vaše mišljenje, hoće li vlasti BiH ipak stići da postignu dogovor?

Robbins: Mislim da su oni sposobni i stvar je u tome da bi to trebali uraditi jer je odluka Suda jasna. Osim toga tu su i međunarodne obaveze koje BiH mora ispoštvovati. Da, to se mora desiti vrlo brzo. Vlasti su sposobne da to urade - pitanje je samo hoće li. Ako ne urade, glasači će se tokom izborne kampanje pitati zašto nisu.

RSE: Ali, gospodine ambasadore, glasači već godinama u BiH, mada nezadovoljni uslovima u kojima žive i stanjem u zemlji, svoje glasove manje-više daju istim ljudima.

Ukoliko vlasti u BiH ne provedu odluku Suda u Strazburu, vjerovatno da će biti posljedica. Taj neuspjeh neće pomoći BiH na putu ka evropskim integracijama.
Robbins:
Ne smijemo zaboraviti osnove demokratske vlasti i vlade u teoriji. Građani su vlasnici slobode. Oni su ti koji na izborima daju priliku vlastima, svojim predstavnicima da budu izabrani. Kada budu izabrani, oni su odgovorni za ono što rade. Ali da ponovim - snaga demokratije je u rukama građana, bilo da su oni toga svjesni ili ne.

RSE: Šta mislite, može li BiH ipak biti kažnjena, kako se moglo čuti od nekih evropskih zvaničnika, ukoliko ne ispoštuje presudu Suda iz Strazbura?

Robbins:
Nisam u poziciji da špekulišem šta bi druge međunardone organizacije mogle uraditi, ono što bi se moglo desiti. Ukoliko vlasti u BiH ne provedu odluku Suda u Strazburu, vjerovatno da će biti posljedica. Taj neuspjeh neće pomoći BiH na putu ka evropskim integracijama.

BiH mora postati dio evroatlantskih integracija

RSE: U jednom od izvještaja OSCE je upozorio da posjedovanje tehničke sposobnosti za održavanje i provođenje izbora nije dovoljno. Od najveće je važnosti za demokratski proces uloga koju igraju mediji. Kako vidite ulogu medija u bh. društvu danas - jesu li zaista demokratski i slobodni?

Gary Robbins u razgovoru sa novinarkom RSE, Žanom Kovačević
Robbins:
Nezavisni mediji i njihov rad su osnova svakog demokratskog društva. Normalno je da političari ne vole kritiku i da je ne prihvataju. Ali je potpuno nešto drugo napad na osnove nezavisnosti medija, kao što se dešava u BiH - i mi smo time zabrinuti. Zabrinuti smo i pojavom da su pojedini mediji potpuno isključeni iz komunikacije, da je prekinuta komunikacija sa bilo kojom medijskom kućom u zemlji. Od ključnog značaja je, međutim, i da mediji poštuju profesionalne standarde. Moram reći da su potrebne i određene sudije i u ovoj oblasti - kao što je RAK, iako moram reći da je ova institucija trenutno ispolitizovana. Radio Slobodna Evropa je dobar primjer kako se koriste profesionalni standardi. Ne samo ono što je RSE danas - nego što je bila i kroz istoriju. To su za mene pravilno uspostavljeni standardi koje i drugi mediji mogu naučiti i usvojiti, a potom i koristiti.

RSE: Hvala vam, gospodine ambasadore. Bez namjere da komentarišemo slučaj Ganić, još ćemo se zadržati na pitanju medija i njihove nezavisnosti. Ovaj slučaj pokazao je koliko je BiH nepomirena zemlja i koliko su različiti mediji različito izvještavali o ovom slučaju - kao da se radi o dvije paralelne istine, bez dodirnih tačaka.

Brisel je jasan u svojim zahtjevima i problem je samo da li postoji politička volja da se sve potrebno uradi. Ne mogu vam reći koliko će to trajati i hoće li taj put biti dug.
Robbins:
Slažem se s vama - nećemo o tom slučaju, ali ono što je važno u ovom trenutku jeste značaj vladavine prava i nezavistan sistem sudija i tužilaca. Ono što svakodnevno možemo vidjeti je zabrinutost građana u svakom dijelu zemlje i ono što je potrebno su institucionalne promjene da bi se mogla smanjiti stopa kriminala, otvorila nova radna mjesta, pružilo bolje obrazovanje. Za sve to potreban je efikasniji sistem sudova gdje će moći riješiti svoje probleme. Evo, reći su vam mišljenje jednog mog kolege ambasadora iz jedne od evropskih zemalja. On kaže da bi investitori iz njegove države vrlo rado ulagali, ali oni traže efikasan pravosudni sistem koji će zaštititi njihove interese ovdje. I zato ovdje nema kapitala i ulaganja u razvoj države. Ono čemu do sada nije posvećeno dovoljno pažnje jeste rad sudija i tužilaca.

RSE: Gospodine Robbins, kako vidite BiH u svjetlu evropskih integracija? Koliko daleko smo od mogućnosti da postanemo zemlja kandidat?

Robbins: Jasno je da BiH mora postati dio evroatlantskih integracija. Znači mora ući u te tokove. Ono što je važno je put kojim ide i napredak koji ostvaruje. Tačno je da je mnogo posla, ali uspjeh zavisi od učinjenog napretka. Svi građani u BiH to žele. Brisel je jasan u svojim zahtjevima i problem je samo da li postoji politička volja da se sve potrebno uradi. Ne mogu vam reći koliko će to trajati i hoće li taj put biti dug. Ja se nadam da to neće previše dugo trajati, ali da biste nešto dobili, vi to morate zahtijevati.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG