Dostupni linkovi

Sve alternative osim nezavisnosti bile nepoželjne


Florian Bieber
Florian Bieber

Drugi dan proslave trogodišnjice crnogorske nezavisnosti bavimo se njenim ekonomskim i političkim posljedicama. Taj period, predavač istočnoevropske politike i međunarodnih odnosa na Univeztitetu u Kent u Velikoj Britaniji Florian Bieber ocjenjuje kao pozitivan. Bieber , međutim, smatra da će put Crne Gore ka Evropskoj uniji u narednom periodu biti teži kada počnu pravi pregovori sa Evropskom komisijom koja će insistirati na reformama. Na početku Bieber odgovara na pitanje koliko je crnogorska nezavisnost pozitivno uticala na stabilnost zapadnog Balkana.

Bieber: Ja mislim da su medju glavnim problemima u regionu bili nerešena statusna pitanja, i naravno, nezavisnost Crne Gore je rešilo jedno od tih pitanja. U tom smislu dolazi do male stabilizacije unutar Crne Gore, a takođe i u odnosima sa Srbijom, iako znam da odnosi sa Srbijom trenutno nisu najbolji. Ali, nekadašnja državna zajednica, nije bila efikasna. U tom smislu, sve alternative osim nezavisnosti su bile nepoželjne u smislu da su nestabilne države uzrok nekih kriza. Možda ne nekih oružanih sukoba, ali bar neke vrste političkih konflikta koji mogu negativno da utiču na bezbjednosno sigurnosnu situaciju. U tom smislu, ja bih rekao da je nezavisnost Crne Gore do sada u pozitivnom smislu uticala na sigurnosnu situaciju u regionu.

Rekao bih da je nezavisnost Crne Gore do sada u pozitivnom smislu uticala na sigurnosnu situaciju u regionu.

RSE: Pošto ste upoznati sa istorijatom međusobnih odnosa država regiona, smatrate li da još uvijek postoje političke snage u Crnoj Gori i van nje koje se nijesu pomirile sa činjenicom da je Crna Gora povratila nezavisnost:

Bieber: Naravno da ima ljudi koji nijesu srećni zbog tog rezultata, ali ja mislim da trenutno ne postoji nijedna ozbiljna politička snaga, i u Srbiji i u Crnoj Gori, koja ne bi priznala sadašnji status. U tom smislu, ne vidim opasnost iz tog ugla. Naravno, svi ti stavovi mogu da se promijene. Promijenili su se i u Crnoj Gori u posljednje tri godine, ali moja procjena je najveća mogućnost da se potvrde ta priznanja i unutar zemlje i regionu, je uspjeh zemlje. Što uspješnija zemlja, biće lakše za građane, ali i za susedne zemlje da da priznaju, ne samo zvanično, da su sve političke strane spremne da sarađuju. Do sada, iako Crna Gora ima još neke probleme, meni se čini da je uspjeh države do sada dokazao da Crna Gora kao mala zemlja može da preživi i živi možda u boljim odnosima sa susedima nego kada je bila deo državne zajednice.

Iako Crna Gora ima još neke probleme, meni se čini da je uspjeh države do sada dokazao da Crna Gora kao mala zemlja može da preživi i živi možda u boljim odnosima sa susedima nego kada je bila deo državne zajednice.

RSE: Crna Gora na unutrašnjem planu ima problem sa korupcijom i nedostatkom administrativnih kapaciteta. Koliko te aktivnosti mogu negativno da utiču na predstojeće spoljnopolitičke izazove i izazove bezbjednost koje stoje pred Crnom Gorom i regionu u narednom periodu?

Bieber: Evropska unija će, pogotovo posle iskustva sa Bugarskom i Rumunijom, gledati mnogo striktnije i detaljnije da li će zemlje zapadnog Balkana stvarno sve raditi da se ispune zahtjevi Evropske unije, i to može da bude u jednom trenutku najveća prepreka. Do sada je proces išao prilično dobro za Crnu Goru, ali kada počnu pravi pregovori, onda će to biti nešto na čemu će sigurno insistirati Evropska unija u širem smislu, da se to reformiše zato što vjerovatno, u tim situacijama Evropska unija neće biti spremna da prihvati članstvo Crne Gore. Postoji još dosta godina dok stignemo do tog trenutka, ali ako Crna Gora ništa ne radi na tom planu to će biti jedan ogroman problem.

XS
SM
MD
LG