Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Uvjeren sam u pobjedu u prvom krugu


Filip Vujanović

"Ono što sam imao kao neprijatnost nijesam uzvraćao, smatrao sam da politika prosto zahtijeva da nešto trpite, da ne morate da reagujete, da je to konačno jedan doprinos demokratiji," kaže u intervjuu za RSE Filip Vujanović, predsjednik Crne Gore.

RSE: Gospodine Vujanoviću, ova kampanja kada je riječ o predsjedničkim kandidatima, pa i Vama, obiluje obećanjima koja prevezilaze ingerencije predsjednika države. Najavljuju se ulaganja, izgradnja saobraćajnica, obećavaju se opštine, čak i rezovi u policiji, kako to objašnjavate?

VUJANOVIĆ: Svaka kampanja ima okvir koji prevazilazi vjerovatno nadležnosti onoga ko je u predsjedničkoj kampanji. Saopštava svoju viziju. Ja mislim da je kampanja koju ja vodim kampanja koja uključuje angažman Vlade u nekim projektima koji su kvalitet i potreba Crne Gore. Zaista govorim u svojoj kampanji ono što je Vlada saopštila kao svoju projekciju, jer sam spreman u svojim međunarodnim komunikacijama da ohrabrim kroz kontakt sa predsjednicima država, prema njihovim vladama podršku u tim projektima. Prije svega mislim na projekte putne infrastrukure, na poziciju naše luke na slobodnu carinsku zonu, na sve ono što su važni projekti koje predsjedniku republike zaista ne pripadaju kao nadležnost, ali predsjednik republike treba da ohrabri te projekte i da kroz to ohrabrenje utiče da vlade drugih država kroz podsticaj predsjednika država budu partneri u tim projektima.

Tu je očigledno saopštavaje onih pitanja i obećanja koji izlaze iz okvira nadležnosti, ali je uvijek u svojoj kampanji saoštavam da je to vizija Vlade koju ću ja podržati i da je to vizja Vlade koja u nadležnosti predsjednika države treba da bude ohrabrena. Ne želim da komentarišem kampanju mojih političkih pritivnika. Mislim da se ušlo zaista u opredjeljenje nadležnosti predsjednika koje je vanustavno i koje je dio kampanje i priče koja je u glasačkom tijelu. Ne zamjeram tome, jer sam uvjeren da naši građani znaju šta je nadležnost predsjednika države.

RSE: Složili smo se ipak oko toga da ova kampanja više liči na parlamentarnu. Da li to znači da predstojeći predsjednički izbori imaju posebnu političku težinu i da u vladajućoj koaliciji možda strahuju da bi sistem apsolutne vlasti mogao biti narušen?

Ovi izbori imaju značaj vrijednosti kontinuiteta jedne državne politike u projekciji onoga što je učinak Crne Gore nakon proglašenja nezavisnosti...

VUJANOVIĆ: Ne. U vladajućoj koaliciji nije postojala dilema da ću ja biti pobjednik i ne mislim da vladajuća koalicija kroz moju pobjedu želi da jača snagu svoje partije i svoje koalicije. Ovi izbori imaju značaj vrijednosti kontinuiteta jedne državne politike u projekciji onoga što je učinak Crne Gore nakon proglašenja nezavisnosti. Mi smo nakon nezavisnosti zaista promovisali Crnu Goru kao dobru investicionu destinaciju, kao dobru destinaciju ekonomskih partnerstava, kao dobar primjer jugoistočne Evrope i prosto podrška jednoj takvoj politici kroz izbor personaliteta u predsjedniku države ima taj značaj. Ja ne mislim da je ovo neka ulaznica u parlementarne izbore i da se na taj način treba doživljavati. Parlamentarni izbori su nešto drugo, predsjednički izbori imaju i svoju ličnu notu ili dimenziju i ja mislim da će ona takođe uticati na rezultat ovih izbora.

RSE: Kako procjenjujete Vaše protivkandidate? I površnom analizom Vaše kampanje, uočljivo je da je najčešća meta gostiju na Vašim skupovima, a ponekad i Vas, lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević, da li to znači da je Medojević predsjednički kandidat koji bi mogao uzeti dio Vaših glasača?

VUJANOVIĆ: Ne znači. Ja sam u nekoliko intervjua koje sam imao gdje sam bio detaljno pitan što prognoziram u tom triju koji je moja oponentska grupacija, jer su oni zajedno svi protiv mene uvijek se pitao zašto se Medojeviću daje prednost. Zaista ne znam u čemu on može imati prednost kada je kao parlamentarna stranka osvojio manje glasova i od Srpske liste i od koalicije SNP-a, kada je glasajući za Ustav izgubio jedan dio glasača koje je ranije dobio i kada je ono što je očigledno raspoloženje javnog mnjenja i kada je on čovjek koji ne bi smio kroz jednu logiku partije i personaliteta da bude ispred njih dvoje. Ja ne prognoziram da je on u tom trojstvu mojih protiv kandidata lider, ja mislim da je njegova pozicija takva da će između njih troje da se vodi ozbiljna kampanja do posljednjeg dana ko će bit probjednik, ali svakako sam uvjeren da će Crna Gora iskazati povjerenje prema jednoj državnoj politici koju sam ja vršeći dužnost predsjednika Vlade i države personifikovao i ne sumnjam naravno u svoju pobjedu. Vidjeli ste da je vrlo marginalno pominjem moje oponenta, da smatram da moja kampanja treba da bude za budućnost Crne Gore kroz ono što pozitivno saopštavam i u par navrata sam jedino oponirao u suštini čitajući njihove izjave, ne želeći da ih parafraziram i ne stvarajući uslove da kažu da vodim kampanju koja znači prepričavanje ili imputiranje sadržaja njihovih izjava.

RSE: U jeku ove kampanje otvoren je imovinsko pravni spor između države i Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori? Kako Vi gledate na taj sukob s obzirom da ste u prethodnom periodu imali prilično dobre donose sa poglavarom Srpske pravoslavne crkve Amfilohijem, mnogo bolje nego od drugih visokih zvaničnika?

Mislim da je sekularni odnos najbolji odnos i mislim da je čist odnos najprimjereniji ne samo prostoru Crne Gore i Balkana uopšte nego i u jednom dobrom odnosu vjere i države...

VUJANOVIĆ: Uvjeren sam da predsjednik države treba da ima odnos prema crkvi i vjerskim zajednicama koji je primjeren sekularnoj poziciji crnogorske države. Zaista sam smatrao i smatram da je dužnost predsjednika države da se ne miješa u crkvena pitanja, da ostavi organizaciju u vršenju poslova crkvama i da traži s druge strane i očekuje, to za zakon sekularne države, da se jednako tako crkva ne miješa u poslove države. Mislim da je sekularni odnos najbolji odnos i mislim da je čist odnos najprimjereniji ne samo prostoru Crne Gore i Balkana uopšte nego i u jednom dobrom odnosu vjere i države gdje svako treba da zna što je čiji posao i da se bavi svojim poslom u smislu onoga što je i misija države i misija vjere, tako da se nijesam tokom kampanje bavio crkvenim pitanjima. Mislim da je moja pozicija u odnosu na kampanju jedan važan projekat koji nijesam doživljavao samo religijskim nego i turističko ekonomskim vrijednim prenapregnula moju poziciju u odnosu na crkvu. Ja sam uvijek imao odnos poštovanja prema vjeri, ne miješanja u crkvena pitanje i ja ću to zadržati kao svoj stav.

RSE: Imate li utisak da se crkva ipak miješa u politička i državna pitanja? Mitropolit Amfilohije je to nebrojeno puta pokazao na djelu.

VUJANOVIĆ: Ja sam uvijek saopštavao svoje očekivanja da se crkva bavi samo crkvenim pitanjima, bio uvijek kritičar bavljenja politikom crkve i smatrao da crkva ne treba da se bavi političkim pitanjima, da treba da se bavi vjerskim pitanjem, da država ima obavezu da poštujući kanonsko ustrojstvo se ne bavi bilo čime što bi značilo miješanje u crkvena pitanja, a da poštujući sekularnost ostavi crkvi da sama uređuje svoje poslove.

RSE: Kako ćete reagovati na inicijativu MANS-a da ne potpišete Prostorni plan kojim se, kako tvrdi dio civilnog sektora, ostavlja mogućnost devastacije okoline i za snaženje zahuktalih građevinskih lobija?

VUJANOVIĆ: Plan je usvojen kroz odluku koju potpisuje predsjednik Skupštine tako da ja nemam nikakvog učešća u verifikaciji Prostornog plana tako da pretpostavljam da će se u komunikaciji sa predsjednikom parlamenta gospođica Ćalović uvjeriti da je to nadležnost predsjednika parlamenta.

RSE: Tokom kampanje ostala je zapažena izjava Vašeg partijskog kolege Svetozara Marovića koji je sebe i premijera Mila Đukanovića svrstao u grupu "malo sumnjivih političara", a Vas proglasio poštenim. Mislite li da u javnosti postoji ta percepcija?

VUJANOVIĆ: Mislim da je jedna izjava gospodina Marovića loše interpretirana. On je saopštio da se u medijima često na račun njega i premijera Đukanovića saopštavalo ono što je imalo sadržaj dezinformacija i da je imalo karakter kleveta, uvreda, omalovažavanja da se to nije prema meni činilo. Ta njegova interpretacija koja je imala svakako jednu osjetljivu konstataciju doživjela drugačiju interpretaciju i vrlo, vrlo onako zloupotrijebljena u kampanji. Ja moram reći da je nijesam imao tokom mog mandata predsjednika države i Vlade bilo što što bi bilo označeno kao prigovor na ličnom planu mene degradirao. Bilo je ljudi koji se nijesu slagali sa mojim političkim viđenjem i sa mojim političkim ocjenama koji su politički polemisali sa mnom, međutim, nijesam imao mimo onoga što je u granicama korektnog ličnog odnosa koji bi bio ispod mog nivoa i mogu reći baveći se politikom da nijesam imao nekih ličnih neprijatnosti. Ono što sam imao kao neprijatnost nijesam uzvraćao, smatrao sam da politika prosto zahtijeva da nešto trpite, da ne morate da reagujete, da je to konačno jedan doprinos demokratiji, tako da i onamo gdje sam bilo lično povrijeđen smatrao sam da je dobro da onaj koji me je povrijedio na taj način sebe predstavi našoj javnosti i moram reći da sam jednim takvim svojim odnosom vjerujem zavrijedio da se sa mnom ne vrši neki lični obračun i da se lično ne vrijeđem.

RSE: Kada već govorimo o Vašim partijskim kolegama, Đukanović i Marović ne kriju da su u milionskim poslovima i da su se u njima prilično obogatili. Da li Vi imate afinitet prema toj vrsti biznisa?

VUJANOVIĆ: Ne. Ja nemam afinitet prema biznisu. Ja sam došao iz advokature, je ću se vratiti advokaturi, ona nije biznis, ona je profesija koja se bavi jednom drugom vrstom angažmana čovjeka, ja sam čovjek koji je u toj profesiji nalazio sebe, imao punoću vrijednosti toj profesiji i zahvalnost toj profesiji i svakako nemam namjeru da se bavim biznisom i ja ću se nakon ovih državnim poslova vratiti advokaturi, ako potraje ovo što znači zdravlje i neka harmonija unutar svega onoga što nam život znači i prema tome nemam namjeru da se bavim biznisom.

RSE: Koliko taj imidž bogataša koji nose Vaši najbliži partijski saradnici godi ili škodi, eventualno, Vašoj kampanji za predsjednika?

VUJANOVIĆ: Ne znam da li to ima uticaja na kampanju, konačno, ne znam koliko je ko bogat i koliko je ko označen kao bogat, ispravno ili neispravno u našim medijima. Ovo je vrijeme produkcije mnogih informacija i vijesti. Ja sam čovjek koji voli, bavio sam se advokaturom i pravosuđem, da utvrdi činjenicu, pa na temelju nje da donosi neke sudove. Kampanja je takva da se vjerovatno procjenjuje da je ta vrsta informacija štetna za mene. Ja mislim da je ovo kampanja koja znači personalitet i da personalitet ima neku svoju vrijednost i refleksiju u javnosti, mislim da meni niti jedna priča nekog okruženja, koliko je god dezinformacija i koliko je god bez osnova, ne može da nenese štetu, jer mislim da ljudi prosto prepoznaju ono čime se ja bavim kao moju želju da budem u opštem interesu svih građana i države Crne Gore.

RSE: Predsjednički izbori se bliže, koja je Vaša prognoza?

Ubijeđen sam da je to opredjeljenje građana Crne Gore ka jednoj jasnoj politici evropske integracije Crne Gore koju sam veoma podržavao i bio joj predan...

VUJANOVIĆ: Ja sam uvjeren u pobjedu u prvom krugu. Ubijeđen sam da je to opredjeljenje građana Crne Gore ka jednoj jasnoj politici evropske integracije Crne Gore koju sam veoma podržavao i bio joj predan, obezbjeđenju bolje međunarodne pozicije Crne Gore koja je jako važna nadležnost predsjednika države u bilateranim i multilateralnim komunikacijama i poziciji ohrabrenje svih onih važnih i strateških projekata za Crnu Goru koje sam i do sada podržavao u svim komunikacijama sa predsjednicima država i podrške Vladi koja je u funkciji onoga što su važna ekonomska i socijalna pitanja i koja možete i morate pomoći sa ove pozicije. Zato ne razumijem da moji politički oponenti vode kampanju protiv Vlade. Mislim da to nije smisao kampanje. Smisao kampanje je da vi iskažete ono što će biti podrška u nekim projektima koje zastupa Vlada ,jer ukoliko napadate Vladu teško možete podržavati njene projekte i teško možete kroz to što je stabilnost odnosa predsjednika države i Vlade biti garancija uspjeha projekata koji imaju značaj za Crnu Goru.

Teško u uslovima kampanje gdje se stalno napada Vlada, gdje postoji jedan odnos prema predsjedniku Vlade i prema ministrima koji pokazuje odnos ne prihvatanja Vlade ne vidim kako je moguće da se gradi stabilan odnos u ime budućnosti Crne Gore uz jednu takvu kampanju. Zato mislim da će se ova kampanje završiti u prvom krugu i zato sam uvjeren da ovaj prvi krug treba da bude krug izbora predsjednika, ne odabira onoga ko bi iz kruga opozicije bio moj protivkandidat u drugom krugu.

  • 16x9 Image

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG