Dostupni linkovi

Ocjena o crnogorskim medijima nije iznenađenje


Ilustracija
Ilustracija
Novinar Dragoljub Vuković komentariše za RSE ocjene Freedom House-a da je Crna Gora među onim zemljama u kojima su mediji djelimično slobodni.

RSE: Koliko ta ocjena oslikava relanu sliku medijske Crne Gore i koliko se, sa druge strane podudara sa Vašom ocjenom kada je riječ o medijskoj slici Crne Gore?

Vuković: Mislim da ova ocjena nije iznenađenje zato što, ako se ja dobro sjećam i prošle godine je ista ocjena se odnosila na Crnu Goru. E sada kada bi smo upoređivali tu ocjenu sa nekim impresijama, u ovom slučaju mojim impresijama – ja mislim da je ona negdje realna i gdje se podudara neki moj impresionistički uvid u ono što jeste sloboda štampe u Crnoj Gori danas. To jeste, da tako kažemo slobodna procjena na osnovu onoga što možemo da vidimo u svakodnevnom i nekom dugom trajanju i možemo na osnovu toga da formiramo neki relativno objektivan osjećaj da su stvari onakve kako ih je u svom izvještaju opisao Fridom House.

RSE: Dakle, vi ne mislite da je u odnosu na prošlu godinu došlo do nekih bitnijih izmjena u tom smislu?

Vuković: Pa, ja mislim da ne. Mi nemamo nekih događaja koji bi nas upućivali na to da se nešto radikalno desilo drugačije u odnosu na ono što već imamo kao nekakvu inerciju ili nekakav kontinuitet u odnosu države prema medijima i odnosu prema medijima nekih neformalnih centara moći kojih itekako ima u Crnoj Gori. Ono što jeste pozitivno i što sada treba istaći je taj nagovještaj promjene tog jednog, hajde da kažemo relativno benevolentnog stava države, tog formalnog stava prema medijima i medijskim slobodama. To je najava nove zakonske regulacije gdje bi kleveta bila potpuno dekriminalizovana i to je pokrenuto na inicijativu Brisela. Jedna iznenadna zainteresovanost države, odnosno resornog ministarstva da se reguliše pitanje samoregulacije u crnogorskom novinarstvu. Ono što propušta profesija sada je posebno država zainteresovana, opet želeći da blagovremeno odreaguje na sve zahtjeve koji dolaze od Evropske komisije a u vezi sa inicijativom zvanične Crne Gore da se priključi Evropskoj uniji.
XS
SM
MD
LG