Dostupni linkovi

Ivančević: Crnoj Gori fale kvalitetni hoteli


Bazen u hotelu "The Queen of Montenegro" u Bečićima
Bazen u hotelu "The Queen of Montenegro" u Bečićima
Razgovaramo o predstojećoj turističkoj sezoni sa direktorom prestižnog bečičkog hotela „The Queen of Montenegro“, Draganom Purkom Ivančevićem, koji je i član Upravnog odbora nevladine organizacije „Turistički forum”. Koliko poslovični optimizam Ministarstva turizma u očekivanjima od ljetnje sezone ima pokriće, ili će se i ova svesti na mjesec, mjesec i po dobre popunjenosti, bilo je prvo pitanje.

Ivančević: U hotelu, čiji sam suvlasnik i direktor, imamo dobar buking već od polovine marta mjeseca. Tih nekoliko hotela, koji su koncipirani da mogu da rade tokom čitave godine i da odgovaraju standardima koji traži turistička klijentela u Evropi, su popunjeni dobro. Još jedanput, a ova sezona to pokazuje, dolazi do izražaja najveći problem koji proizvodi možda i najveći limit razvoja crnogorskog turizma, a to je nedostatak kvalitetnih hotelskih kapaciteta. Znači da nemamo dovoljan broj kapaciteta da pokrenemo velike tour operatore da uđu u avio-programe, da nas reklamiraju kao destinaciju, promovišu, da nam obezbijede šesto-mjesečnu sezonu.

Ovih nekoliko hotela, koji odgovaraju standardima, su puni, ali to za ukupnu tržišnu ponudu Crne Gore ne znači mnogo.
To znači da mi ni ove godine nismo na tržištu ponudili ništa novo. Ovih nekoliko hotela, koji odgovaraju standardima, su puni, ali to za ukupnu tržišnu ponudu Crne Gore ne znači mnogo. Ministar je sigurno u pravu, ali i oni koji kažu da će možda ove godine, i u fizičkim i u finansijskim pokazateljima, biti povećanje prometa, ali na žalost, ni u ovom momentu, kada počinjemo da ugovaramo već za sedam dana novu sezonu 2012., nismo u situaciji da ponudimo veći broj kapaciteta našim partnerima.

To će donijeti probleme jer naši partneri očekuju nekoliko stvari - da se razvijaju na našem području, da obezbijede profitno poslovanje i da povećavaju svoj promet. Ako je u poslovanju stagnacija, ili ako to ide dolje, onda svaki tour operator poslije dvije-tri godine počinje da razmišlja da napušta tu destinaciju, što smo imali prilike da vidimo prije dvije godine u slučaju njemačkog Nekrmana.

RSE: To znači da se ponavlja žalopojka, iz godine u godinu, turističkih poslanika o nedostatku hotelskih kapaciteta, posebno visoke kategorije, uz istovremenu ekspanziju privatne gradnje. I dalje imamo brojne nezavršene hotele, brojne nezapočete hotelske komplekse. Da li je opravdanje za to samo u globalnoj ekonomskoj krizi ili deficit investicija treba tražiti i u domaćim uzrocima?

Ivančević: Uzroci se mogu sagledati sa nekoliko aspekata. Prvo, ovi koji su htjeli brzo da zarade novac, a mi ih našom strategijom i instrumentima naša države nismo zaustavili, su se u odnosu na stvaranje hotelskih kapaciteta, čija se investicija vraća dosta sporije i dosta je manji profit, opredijelili da grade stanove za tržište i da brzo naprave svoje profit, da time unište naše značajne lokacije za turističku valorizaciju. Oni su u tome uspjeli i njima ne treba zamjerati. Treba zamjerati nama, što nismo istrajavali u našoj strategiji razvoja turizma, koja je na papiru izvanredna. Master planom je predviđena dinamika razvoja hotelskih kapaciteta, koja se ne sprovodi. Imamo odličan Master plan, koji se već sprovodi.

Naravno, mi smo obezbijedili da tu strategiju razvoja turizma sprovedemo na taj način koji će biti u interesu države Crne Gore, koja je projektovala turizam kao prioritet razvoja. Mnoge lokacije su potrošene, mnoge su neturistički valorizovane. Sada ostaje, da to što je urađeno, pokušamo da uvedemo u neke tokove turizma, u nekakve komercijalne tokove i da u budućnosti to isto tražimo od onih koji vode spoljnu i unutrašnju politiku i od onih koji su zaduženi da stvaraju ambijent razvoja turizma, da prave određene stimulanse ka animaciji pravih investitora i obezbjeđivanju da hotelski operateri i investitori dođu kod nas, a ne da na nekoj drugoj distanci izgrade svoje hotele.

Mi drugog puta razvoja nemamo i na žalost ostaje samo činjenice i konstatacija da sa postojećim kapacitetima ne možemo da budemo konkurentni, niti da zadovoljimo ijednog velikog tour operatora u Evropi.

Sveti Stefan vraća novo-stari kvalitet

RSE: Nakon godina u kojim su u uglavnom ruski turisti popunjavali hotelske smještaje i diktirali visoke cijene, pokušavamo da vratimo klijentelu sa zapadnih tržišta, odakle su dolazili visoko platežni turisti. Koliko je u tome usporavajući faktor to što ni ovoga ljeta neće biti nisko tarifnih avio-kompanija i kome ne odgovara njihovo pojavljivanje na našem tržištu?

Ivančević: Pored osnovnog problema nedostatka kvalitetnih hotelskih kapaciteta, mi smo konstatovali da je i saobraćajna dostupnost jedan od velikih limita razvoja crnogorskog turizma. Mi smo u saobraćajnom i turističkom smislu ostrvo i ako ne obezbijedimo dobru komunikaciju, kada je u pitanju avio prevoz, ne učinimo Crnu Goru dostupnom destinacijom, mi nismo napravili ništa.

Postoji niz institucija kojima je u interesu da nisko-budžetni avio-prevoznici dođu kod nas. To neće moći da se zaustavi, već će to morati da krene. Crnogorski aerodromi rade u interesu crnogorskog turizma. Pošto smo povratili aerodrome od srpskog avio-prevoznika JAT-a, imali smo ambiciju da to bude jedna kvalitetna recesija crnogorskog turizma i Crne Gore, a ne da svojim enormnim cijenama detsimulišemo dolazak nisko-budžetnih avio-kompanija. Naš nacionalni avio-prevoznik treba da nađe sebe u poboljšanju kvaliteta svojih usluga, u boljoj tehničkoj opremljenosti svojih letilica, boljoj cjenovnoj politici i konačnom stavljanju naše avio-kompanije u funkciju povezivanja Crne Gore sa turistički eminentnim tržištima Evrope.
Sveti Stefan, foto: Savo Prelević


RSE: Odiseja sa Svetim Stefanom se privela kraju. Poslije pet godina, grad hotel prima prve prave goste. Koliko će reafirmacija tog brenda na svjetskoj turističkoj karti biti promoter za dolazak elitne klijentele na crnogorsko primorje i bolju promociju naše obale?

Ivančević: Moram konstatirati da se neopravdano napravila velika pauza od pet godina, ali naravno uz potpuno jasnu poziciju investitora da je bilo veoma teško obnoviti i renovirati Sveti Stefan, kao jedan grad hotel, čija je sva infrastruktura bila dotrajala, čiji su kapaciteti bili skoro van upotrebe. Sveti Stefan je bio i biće najveći promotivni argument crnogorskog turizma. On je ponovo na turističkoj mapi svijeta. Vraćanjem Svetog Stefana na turističku mapu, i Evrope i svijeta, mislim da se vraća jedan poseban novo-stari kvalitet u promociji crnogorskog turizma i crnogorske turističke ponude.

RSE: Da li je konačno jasno koja je strategija crnogorskih turističkih vlasti - da li razvijamo elitni turizam ili je masovni turizam i dalje opcija?

Ivančević: Ono što je sadržano u Master planu razvoja turizma je jako dobra, ali se na žalost on ne sprovodi. Još uvijek ne znamo da li smo jasno dobili sliku i poruku šta će biti dalji razvoj i šta će biti dalji putevi u nastavku realizacije našeg projekta razvoja turizma. Mislim da imamo dovoljno prostora i dovoljno raznovrsnu ponudu da možemo da obezbijedimo prostor za sve. Jedino to treba da se definiše i da se crnogorska strategija razvoja turizma sprovodi do kraja i precizno, onako kako je zapisano. Mislim da ne možemo pogriješiti. Već smo u velikom zaostatku i već smo neke argumente i pozicije, koje su sadržane u toj strategiji, uništili ili potpuno isključili za dalju turističku valorizaciju.

Na našu veliku sreću, još uvijek Crna Gora ima dovoljno prostora i ako ga budemo koristili pošteno, korektno i na najvišim principima održivog razvoja, mislim da je turistička budućnost pred Crnom Gorom dosta velika.
XS
SM
MD
LG