Dostupni linkovi

Bogojević: Partije ušle u sve pore crnogorskog društva


Dragan Bogojević
Dragan Bogojević
Nevladina Organizacija Forum 2010, izabrala je novog koordinatora na godinu dana. Nakon što je u prethodnom periodu tu funkciju obavljao Žarko Rakčević, nastupio je Dragan Bogojević. Tim povodom razgovarali smo sa gospodinom Bogojevićem, koji prvo odgovara na pitanje koliko je Forum 2010 dosadašnjim aktivnostima opravdao svoju ulogu na javnoj i društvenoj sceni, te na šta će staviti fokus u narednom periodu.

Bogojević: Sa stanovišta samog Foruma, smatramo da smo mogli uvijek više da uradimo. Sama činjenica da je Forum osnovan kao organizacija mislećih ljudi, koji žele dobro ovoj državi, smatram da smo uradili dosta i da ćemo nastaviti u tom pravcu. Mislimo da je Forum itekako potreban Crnoj Gori.

Ljudi, koji su se okupili oko Foruma, svojim, prvenstveno profesionalnim, stručnim i političkim integritetom, čine tu organizaciju. Smatramo da možemo na taj način da pomognemo da neki procesi u Crnoj Gori, koji se, po našem mišljenju, ne odvijaju kako treba, mogu da budu transparentniji. Putem javne riječi, u bilo kojoj formi, možemo da utičemo na donosioce odluka i na javno mnijenje, da se stvari poprave. Naša organizacija ne počiva na jakoj strukturi, već na individualnim vrijednostima pojedinaca.
Naša organizacija ne počiva na jakoj strukturi, već na individualnim vrijednostima pojedinaca.

Ukoliko bi smo sumirali rad Foruma, od osnivanja pa do danas, smatram da je Forum zaista odbranio svoje mjesto i postojanje. Za ovo kratko vrijeme, koliko već postojimo, primijećeni smo i u široj javnosti. Dijelim mišljenje svih onih ljudi koji pripadaju Forumu, da je Forum odigrao svoju ulogu, koju će nastaviti da igra i dalje, naravno u granicama svojih moći.

RSE: Kada govorimo o toj ulozi Foruma, o perspektivi, i bližoj i daljoj, da li je moguće njegovo prerastanje u političku partiju ili participiranje u nekom novom političkom bloku, budući da je neophodno potpuno recikliranje crnogorske političke scene, kako ste sami zaključili u jednom novinskom tekstu? U prilog vašoj tezi idu i istraživanja javnog mnijenja, koja pokazuju da se širi prostor za nastup alternative, istrošenim i devalviranim političkim garniturama.

Bogojević: Forum 2010 nikada neće postati politička organizacija. To je opšteprihvaćeni zaključak koordinacionog tijela i Savjeta Foruma. U Forumu, svi mi kao individualci, imamo jedno široko polje djelovanja i slobodu da iznosimo svoja mišljenja u okvirima onih vrijednosti i demokratskih principa na osnovu kojih smo se i formirali. Možemo da iznosimo svoja gledišta u javnosti. Čista je koincidencija da se moj stav poklopi sa stavom mnogih u Crnoj Gori, da je na političkoj sceni Crne Gore jako neophodno da se pojavi neki novi politički oblik organizovanja, budući da ista lica, po istoj matici, vladaju Crnom Gorom već 20-tak godina. To je sigurno nešto što bi osvježilo Crnu Goru, što ima i određenu opravdanost.

Forum će i dalje nastaviti svoju misiju koju je sebi zacrtao i vrlo rado će, ukoliko se pojavi neka politička struktura koja bi na neki način odgovarala onome što su temelji samog Foruma, podržati tu novu političku organizaciju, ali bi Forum ostao u okviru onoga što je od početka bio.

RSE: Koliko na ubrzanje promjena u Crnoj Gori može da utiče aktualni sukob SDP-a i DPS-a? Mislite li da on ima potencijal da eventualno rezultira vanrednim izborima? Imamo procjenu Instituta za bezbjedonosne studije EU kako se čini da vlast u Crnoj Gori može da se promijeni samo ako dođe do cijepanja unutar DPS-a, tj. Đukanovićeve partije.

Bogojević: To pitanje se stalno provlači u Crnoj Gori – kada će doći do nekog konačnog sukoba između vladajućih koalicija na vlasti, koji bi rezultirao nekim novim parlamentarnim izborima. Budući da je jedan od osnovnih principa Foruma da ne budemo partijski angažovani, ne poznajem koje su sve mogućnosti da do raskida koalicije zaista dođe.

U Crnoj Gori je došlo do neke vrste zasićenja i nevjerovanja u ono što trenutne političke garniture šalju kao poruku. Bilo da se radi o nečemu što je u javnom interesu, ili što je u interesu samih partija, čini mi se da je većina građana, bilo da oni glasaju, ili ne, za ovu ili onu političku opciju, izgubila povjerenje u vođenje politike u našoj zemlji. Svaka kalkulacija – da li će, ili neće, doći do raskida u koaliciji – čini se pomalo kao bez ikakvog osnova, budući da do toga nikada nije došlo. Čisto sumnjam da će se to i ovoga puta desiti.

U Crnoj Gori, na političkoj sceni, stalno je u prvom planu trgovinina između određenih interesa samih partija, gdje se javni interes potpuno gubi iz vida. To je prešlo određenu granicu dobrog ukusa i ne vjerujem da se išta u tom smislu može promijeniti. Nama svima je potrebna neka nova struktura vođenja same politike i pristupa u vođenju politike u Crnoj Gori. To je nešto što nam danas najviše nedostaje.

Miješanje karata

RSE: Jedna od najvećih žrtava tranzicije je sistem vrijednosti u Crnoj Gori, a u kome je partija mjera svih stvari. Koliko će se takav negativan društveni ambijent najbrže transformisati ispunjavanjem onoga što je pred nas postavio Brisel, kao uslov za početak pregovora o članstvu u EU?

Stalno imamo neku igru mačke i miša između određenih partijskih struktura i nekih vjerskih struktura, a s druge strane to je opet miješanje karata.
Bogojević: Čini mi se da je partija, kao struktura, ušla u sve pore našeg društva, od porodice, pa sve do profesionalnog, i postala mjerom svih vrijednosti. Umjesto da vrijednosti budu, same po sebi, nešto što će opredjeljivati dalji tok stvari i uticati da se partija ponaša u skladu sa tim vrijednostima, ovdje je partija postala vrijednost sama po sebi. Šta god da se desi u Crnoj Gori, služi kao opravdanje da je to trebalo tako da se uradi. Stalno imamo neku igru mačke i miša između određenih partijskih struktura i nekih vjerskih struktura, a s druge strane to je opet miješanje karata. To za posljedicu nema dobrobit građanima, već nekim interesima koji se tiču, ili same partije, ili drugih struktura, koje im omogućavaju da i dalje budu tu gdje jesu.

RSE: Nije ostalo još puno vremena do kraja izvještajnog perioda, čiji će monitoring biti odlučujući da li će Crna Gora početi pregovore o članstvu u EU. Imate li utisak da je Podgorica evropske zadatke shvatila ozbiljno i da suštinski radi na njihovom ispunjavanju? Ko god se oglasi u Evropi, uz tapšanje po ramenu, traži i konkretne rezultate, prije svega u borbi protiv korupcije i kriminala.

Bogojević: Kao neko ko živi u Crnoj Gori i koji tu misli da nastavi da živi, te promjene koje su se desile, koje se plasiraju u javnost putem štampe, prosto ne dopiru u pravom smislu do nas. Mi nemamo nikakav efekat od toga. Održavaju se mnoge konferencije, mnogi sastanci, mnoge se stvari dešavaju samo iza zatvorenih vrata. Nešto se završi i ispriča, dogovori, kaže se javno i nakon toga se nastavlja po starom.

Ne mogu da kažem da se ništa nije pomaklo s mjesta. Vjerovatno da se i sam taj proces, koji je teško shvatljiv za običnog građanina, negdje ipak možda gura, ide u nekom pravcu. Meni se čini da su svi ti razvojni procesi, kojima je Crna Gora krenula, koji su dobro postavljeni u smislu evropskih integracija, prihvatanja pravila i vrijednosti ponašanja, onoga što te integracije podrazumijevaju, još uvijek jako daleko od nas.

Zaista smo mi na početku nekog puta, koji je počeo nekim naznakama da nam najavljuje, šta bi moglo da se desi, ali još uvijek, sa druge strane, ne osjećam potpunu iskrenost i posvećenost struktura, koje su trenutno na vlasti u Crnoj Gori, da će smoći snage da to i sprovedu onom dinamikom koju traže građani, ali i evropski političari. U tom smislu sam više pesimista.

Sa druge strane, nisam siguran da postoji konsenzus unutar samih određenih partijskih struktura na vlasti, da se neki procesi brže razvijaju i završe na pravi način.
XS
SM
MD
LG