Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Dodik: Stvara se privid da je politička situacija loša


Milorad Dodik u Pragu, 27. avgusta 2009.
Premijer RS Milorad Dodik smatra da je ekonomska situacija u BiH konstantno loša i da će biti još teže u godini koja je pred nama. U intervjuu za Radio Slobodna Evropa Dodik tvrdi kako se stvara privid o tome da je u BiH permanentno na sceni teška politička situacija:

"To nije, naravno, tačno. Institucije BiH u okviru ustavom kapacitiranih nadležnosti funkcionišu. Mi nemamo zastoja u radu Parlamenta, ministarskog Vijeća, Predsjedništva, Doma naroda i njihovih službi. Ja mislim da isto i entitetske institucije rade i u tom pogledu svako treba da se ponaša u okviru nadležnosti koje ima. Problem nastaje oko toga da li je politička kriza ili ne sa stanovišta raznih koncepcija koje žele da nametnu određena politička rješenja i, naravno, ne nailaze na konsenzus i kompromis drugih na tom pitanju, i onda se stvara privid da nije politička situacija u redu."

Što se tiče ekonomske situacije, ocjenjuje Dodik, štete koje su učinjene ratom, loša privatizacija i na kraju svjetska ekonomska kriza doprinijele su svemu što se danas može smatrati teškom ekonomskom situacijom u BiH.

Intervju sa Miloradom Dodikom moći ćete vidjeti u narednom izdanju TV magazina Liberty Radija Slobodna Evropa krajem ove sedmice, kao i pročitati na našoj web stranici.

U ovom intervjuu premijer RS govorio je i o tome šta treba uraditi da se prevaziđe pat pozicija u kojoj se našla BiH, da li je u zemlji potpuno zamro politički dijalog i kolika je njegova odgovornost u tome.

O ekonomiji kao šansi da se Bosna i Hercegovina izvuče iz permanentne krize, Dodik je govorio i u intervjuu koji je u avgustu prošle godine dao Radiju Slobodna Evropa tokom posjete Pragu.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG