Dostupni linkovi

Ward: Istraga o Martijevim navodima ne može uspeti bez SAD i EU


Benjamin Ward
Benjamin Ward
Povodom preporuke organizacije za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch da zbog mogućeg zastrašivanja svedoka i istražitelja Evropska unija imenuje nezavisnog tužioca koji bi vodio istragu o navodima Dika Martija o trgovini ljudskim organima i da se ta istraga, kao i svedoci izmeste van Balkana, razgovaralli smo sa Benjaminom Wardom, zamenikom direktora za Evropu ove organizacije.

RSE: Human Rights Watch smatra da EULEX nije u situaciji da izvrši temeljnu istragu navoda iz izveštaja Dicka Martyja o vađenju i trgovini ljudskih organa?

Ward: Mi imamo izvesne sumnje da bi u trenutnoj konfiguraciji i sa sadašnjim kapacitetima i sredstvima EULEX bio u stanju da obavi temeljnu istragu, koja bi omogućila neophodne bezbednosne aranžmane, zaštitu svedoka i dokaznog materijala i koja bi rezultirala eventualnim optužnicama. Važno je znati da je EULEX već obavio neke preliminarne istrage povodom Martijevih navoda. Međutim, za razliku od drugih istraga, uključujući i aktuelnu o vađenju i trgovini ljudskim organima u poslednjih nekoliko godina, koja je završena podizanjem optužnica, u slučaju istrage navoda iz Martijevog izveštaja, koji su, podsećamo, i ranije bili poznati, EULEX nije ostvario napredak. To je bio jedan od razloga što smo uputili takav zahtev.

Pored imenovanja visoko specijalizovanog nezavisnog tužioca koji ima iskustva u istrazi kompleksnih zločina, mi smo takođe saopštili da je veoma važno da se naglasi da ta istraga ne može uspeti bez veoma snažne političke podrške Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije. U poslednje vreme imali smo neke ohrabrujuće izjave funkcionera aktuelne američke administracije i drugih da je neophodno da se povodom Martijevog izveštaja obavi temeljna istraga, ali mislim da je neophodan i snažniji pritisak da bi se to dogodilo.

Ne želimo da omalovažimo EULEX


RSE: Reagujući na vašu sugestiju, portparolka Catherine Ashton, visoke predstavnice Evropske unije, izjavila je da pravna misija EULEX ima dovoljno kapaciteta da sprovede istragu.

Ward: Pa, jedna stvar je pitanje ljudskog kapitala, i u tom pogledu mi ne želimo da omalovažimo EULEX tim koji zaista obavlja veoma značajan posao. Međutim, kad je u pitanju ova istraga, uzimajući u obzir visoku političku senzitivnost koja je okružuje, mora se reći da ona naprosto zahteva imenovanje izuzetno iskusnog, specijalnog tužioca, a mi nismo uvereni da takva osoba postoji u redovima EULEX-a. Otuda smatramo da bi bilo mnogo bolje da se imenuje nezavnisni tužilac koji će se baviti samo ovim zadatkom.
Razlog što smo predložili da centar međunarodne istrage bude izvan regiona jeste efektivna zaštita svedoka i dokaza.

RSE: Zašto ste predložili da se centar međunarodne istrage izmesti sa Balkana?

Ward: Razlog što smo predložili da centar međunarodne istrage bude izvan regiona jeste efektivna zaštita svedoka i dokaza. Sasvim je jasno da je neadekvatna zaštita svedoka bila značajna prepreka radu pravosuđa na Kosovu. Iako u tom smislu ne pominjem konkretne slučajeve, mislim da je ta ocena široko usvojena i da je prihvaćena i od strane EULEX-a. Ono što je toj slaboj zaštiti svedoka doprinelo, a o čemu smo i ranije govorili, jeste nepostojanje volje zapadnih vlada da izmeste svedoke sa Kosova i to uprkos tome što se znalo da oni mogu biti adekvatno zaštićeni samo ako se izmeste sa Kosova. To je, dakle, kontekst koji je doveo do naših preporuka da se centar istrage i istražni tim izmeste sa Kosova. Smatramo da je to neophodno kako radi integriteta, tako i u cilju bezbednosti njihovog posla.
XS
SM
MD
LG