Dostupni linkovi

Ki-moon: Trebalo bi proširiti sastav Vijeća sigurnosti


Ban Ki-moon
Ban Ki-moon
Razgovarao Yedige Magauin (Priredila: Mirjana Rakela)

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon u ekskluzivnom razgovoru za Radio Slobodna Evropa kazao je kako se zalaže za povećanje broja članica Vijeća sigurnosti, i da u Svjetskoj organizaciji prevladava mišljenje da Vijeće sigurnosti u kojemu je sada 15 članica plus pet stalnih članica mora doživjeti reformu.

Govorio i o drugim temama, uključujući iranski nuklearni program, te o objavljivanju povjerljivih dokumanata na WikiLeaksu.

Ki-moon je intervju dao u Astani uoči samita Organizacije za sigurnost i suradnju u Evropi.

RSE: Hvala Vam za intervju i odmah bi Vas pitao o WikiLeaksu i informacijama koje su zasule svijet, a po kojima je State Department tražio od američkih diplomatu u UN da prikupe biometrijske i druge podatake o Vama i višim dužnosnicima u sjedištu UN. Da li Vas to brine?

KI-moon: Moj glasnogovornik je dao saopćenje. Ne vjerujem da bi itko bio sretan kada sazna da je pod nečijom prismotrom. Kao glavni tajnik UN znam da je moj posao i ono što radim transparentno i pod stalnim pogledom međunarodne zajednice. Aktivnosti Ujedinjenih naroda su transparentne i radimo najviše što možemo kako bismo ispunili očekivanja međunarodne zajednice.

RSE: Ipak, zar Vas osobno to ne brine?
Sve članice UN moraju pridržavati postojećih konvencija, te da se treba poštovati i štititi imunitet i prava UN.

Ki-moon: Ponavljam, moje saopćenje naglašava da se sve članice UN moraju pridržavati postojećih konvencija, te da se treba poštovati i štititi imunitet i prava UN.

RSE: A sada o Kazahstanu koji predsjedava Organizacijom za evropsku sigurnost i suradnju (OSCE). Mnogi su mišljenja da Kazahstan zbog svog lošeg rejtinga u zaštiti ljudskih prava i osnovnih ljudskih sloboda nije ni trebao voditi glavno evropsko tijelo za sigurnost i prava građana. Kakvo je Vaše mišljenje o tome i kako biste ocijenili jednogodišnje predsjedavanje Kazahstana?

Ki-moon: Tokom predsjedavanja Kazahstan je pokazao da se zalaže za mir i stabilnost u Kirgistanu i drugim regijama. Vrlo usko su surađivali sa svim članicama OSCE-a i UN-a kako bi osigurali mir i stabilnost i ljudska prava u Kazahstanu.

Iskreno se nadam da će tokom sumita OSCE-a kojim će predsjedavati predsjednik Kazahstana Nursultan Nazarbaev sve članice biti u mogućnosti govoriti o temama koje su bitne svima, od mira i stabilnosti, ljudskim pravima, održivom okolišu, nuklearnom razoružavanju. Kazahstan je jedan od najznačajnijih partnera UN i postigao je značajan socijalni i ekonomski napredak. Nadam se da će biti napretka u poštovanju ljudskih prava. O tome sam razgovarao i s vodstom Kazahstana i vjerujem da će u cjelosti implementirati preporuke UN-ova Vijeća za ljudska prava.

Zabrinutost za ljudska prava u Iranu

RSE: Nedavno je 40 tak znanstvenika i političkih analitičara pozvalo SAD da preispita svoju politiku prema Iranu i prizna pravo Teheranu na obogaćivanje urana pod međunarodnim nadzorom. Da li je po Vašem mišljenju vrijeme za promjenu politike prema Teheranu?

Ki-moon: O ovome sam više puta razgovarao s iranskim vodstvom, uključujući i predsjednika Mahmuda Ahmedinajada. Pozivao sam i pozivam iranske vlasti da poštuju relevantne rezolucije Vijeća sigurnosti. Pozivao sam ih na suradnju s Međunarodnm Agencijom za atomsku energiju (IAEA). Sve države koje sudjeluju u Sporazumu o nuklearnom razoružavanju imaju pravo na upotrebu nuklearne energije u mirovne svrhe. Nedavni izvještaj IAEA potvrđuje da Iran ne ispunjava ove kriterije. Na iranskim je vlastima da dokažu kako im cilj nije vojni, već mirovni aspekt upotrebe nuklearne energije.
Ban Ki-moon i Mahmud Ahmadinejad u sjedištu UN-a u New Yorku, 19.09.2010.

RSE: Imate li plan o posjetu Teheranu? Da li bi Vaše osobno uključivanje pomoglo da se izađe iz slijepe ulice?

Ki-moon: Ne isključjem mogućnost posjeta kada se za to ukaže prilika.

RSE: I još jedno pitanje o Iranu. Kako ocjenjujete stanje ljudskih prava u toj zemlji i da li Vas to brine?

Ki-moon: Ima razloga za zabrinutost zbog ljudskih prava, uključujući samovoljna hapšenja i zatvaranja, te zbog zlostavljanja u zatvorima. O tome sam razgovarao s predsjednikom Mahmudom Ahmedinajadom, i nedavno sa gospodinom Mohammadom Larijanijem koji je glavni tajnik Vijeća za ljudska prava u Iranu.

Gospodin Larijani me je uvjeravao da će osobno provjeriti sve ono što sam mu rekao i o tome me izvjestiti. Nadam se da će Iranci dosegnuti sve međunarodne standarde kada su u pitanju ljudska prava.

Odgovoriti izazovima 21 stoljeća

RSE: I pitanje o Armeniji i Azerbedžanu. Od 1993. UN je donio četiri rezolucije o Nagorno- Karabakhu, sa malo učinka. Što UN mogu učiniti kako bi osigurali primjenu rezolucija?
Sastanak Vijeća sigurnosti, 23.09.2010.

Ki-moon: Računam i na trajnu uključenost i privrženost OSCE-ove Minsk grupe ovom problemu. Nadam se da će obje strane nastaviti s razgovorima iako sam svjestan da u posljednje vrijeme nije bilo napretka. Ipak, nadam se da će se i Azerbedžan i Armenija složiti oko glavnih principa mirnog rješenja ovog pitanja i to što prije. Istodobno, pozivam obje strane da se sudrže od provokacija uzduž Linje kontakta i da povuku snajpreste s te linije. To će omogućiti svima koji sudjeluju u pregovorima da ih nastave na miran način.

RSE: I na kraju o budućnosti UN-a, o reformi Vijeća sigurnosti UN-a? Smatrate li da se broj stalnih članica treba povećati, primjerice uključivanjem Indije, što je nedavno sugerirao predsjednik Obama? Kako bi po Vašem mišljenju izgledalo idealno Vijeće sigurnosti?

Ki-moon: Među članicama UN postoji mišljenje da se Vijeće sigurnosti mora tansformirati, da mora biti transparentnije, reprezentativnije i demokratskije, s obzirom na velike i značajne promjene koje su se dogodile posljednjih šest desetljeća. Države članice o ovome vrlo intezivno raspravljaju. Rekao bih da postoji jednoglasno mišljenje o reformi Vijeća sigurnosti. No, kako reformirati, na koliko članice, tko bi trebao biti predstavljen u Vijeću sigurnosti – to je nešto o čemu dogovor treba postići kroz pregovore. Glavna skupština je o tome započela neformalne razgovore. Nadam se da će članice naći formulu koja bi svima bila prihvatljiva.



RSE: Kakvo je Vaše osobno mišljenje o reformi Vijeća sigurnosti. Smatrate li da bi Vijeće trebalo biti šire?

Ki-moon: Kao glavni tajnik, i osobno, smatram da Vijeće sigurnosti treba odražavati promjene kako bi moglo odgovoriti izazovima 21 stoljeća.

RSE: Znači da je Vaš ideal širi sastav Vijeća sigurnosti od sadašnjeg?

Ki-moon: To je ono oko čega se slaže većina članica UN. No, proširenje mora biti učinjeno na transparentniji i demokratskiji način. I to je ono što većina želi i što smatram da bi trebalo biti učinjeno.
XS
SM
MD
LG