Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Nismo dotakli dno i dalje tonemo


Intervju sa poslanikom Liberalne partije i proslavljenim vaterpolo reprezentativcem Andrijom Popovićem koji govori o svom predstojećem angažmanu u Skupštini Crne Gore, fenomenu raspada Liberalnog saveza čiji je bio član i crnogorskom sportu i problemima u toj oblasti.

RSE: Gospodine Popoviću, preuzeli ste poslaničku funkciju od lidera partije Miodraga Živkovića, koji će biti Vaši prioriteti do narednih vanrednih parlamentarnih izbora?

POPOVIĆ: Nakon dvije godine od osvajanja državne nezavisnosti pri čemu su libarali dali nemjerljiv doprinos duboko smo nezadovoljni rezultatima i dinamikom razvoja crnogorske države. Trudiću se da direktno učestvujem u kreiranju drugačijeg društvenog ambijenta i usvajanju sistema vrijednosti u odnosu na postojeći. Moj prioritet će biti profilisanje položaja Liberalne partije Crne Gore, afirmisanje liberalnih vrijednosti, osvajanje političkog prostora koji nam prirodno propada, odnosno ljudi koji će konzumirati novi liberalni proizvod toliko potreban crnogorskom društvu.

RSE: Povremeno se iz opozicionih redova čuje da na sljedećim izborima opozicija mora biti jedinstvena, te da je to jedini način za smjenjivanje vlasti. Da li je to po Vama realno i koji su preduslovi potrebni za tako nešto?

Odavno kod mene preovladava mišljenje da Crna Gora jedina od ex jugoslovenskih republika još nije dotakla dno i dalje tone. Mora imati svoj 5. oktobar 2000. kao tada Srbija, odnosno to će biti nulta tačka naše demokratizacije...

POPOVIĆ: Odavno kod mene preovladava mišljenje da Crna Gora jedina od ex jugoslovenskih republika još nije dotakla dno i dalje tone. Mora imati svoj 5. oktobar 2000. kao tada Srbija, odnosno to će biti nulta tačka naše demokratizacije. Mnogi od nas u crnogorskoj opoziciji će morati ispiti neke gorke pilule, ako misle dobro i ovim generacijama i ovim što dolaze moraju ostaviti po strani uskostranačke interese i smijeniti na sljedećim parlamentarnatnim izborima ovaj režim koji vlada 63 godine ili kako ko računa. Bez obzira što će ovaj režim i na sljedećim izborima krenuti sa nekoliko desetina hiljada prednosti glasova zahvaljujući svim državnim polugama koje koriste i svim štosevima u čemu su, mora im se priznati, prvaci svijeta, a drugo je pitanje da li opozicija treba da učestvuje na lažiranim izborima. To vam je kao da na predstojećim Olimpijskim igrama u Pekingu 10. avgusta 2008. godine kada će naša reprezentacija igrati prvu utakmicu protiv Mađarske, Mađari vode prije utakmice sa 4 : 0 i mi pristanemo da igramo, ali u sportu prostoje pravila i propozicije, ali u crnogorskoj politici ne postoji ništa osim deklarativno.

RSE: Da li Vi imate neku konkretniju formulu za jedna takav scenario o kojem govorite?

POPOVIĆ: Ovdje u svakom slučaju ono što kažu teško, kako ja vidim sadašnju opoziciju, će ići jedna kolona, ali dvije kolone su po meni realne i mislim da je to neko praktično ujedinjenje opozicije koje bi dalo rezultata.

RSE: Ko je u parlamentu programski najbliži Liberalnoj partiji, sa kim možete ostvariti najtješnju saradnju?

POPOVIĆ: Djelimično sam u prethodnom pitanju odgovorio. Liberalna partija Crne Gore će imati saradnju sa svim opozicionom strankama koje to žele. Poznato je da smo mi politički protivnici svih oblika nacionalizama, šovinizma, primitivnosti, klerikalizma, militarizma, agresivnosti, netolerancije. Tu ćemo teško praviti neke značajne kompromise, ali kao ternutno mala stranka ćemo u svakom slučaju davati maksimalni doprinos objedinjavanju opozicije.

RSE: Što je to novo što bi u narednom periodu Liberalna partija mogla da ponudi na javnoj sceni, a što bi uticalo da se rejting Vaše stranke poveća, da li ćete, između ostalog, biti češće u parlamentu od Vašeg prethodnika?

Oblasti u kojima će se Liberalna partija u periodu do parlamentarnih izbora baviti su prije svega lustracija, zatim, tranzicija i privatizacija...

POPOVIĆ: Oblasti u kojima će se Liberalna partija u periodu do parlamentarnih izbora baviti su prije svega lustracija, zatim, tranzicija i privatizacija, odnosno izmjena roka zastarijevanja i ostalih zakonskih osnova za privredni kriminal, što duže uslove za nove istrage i specijalizovana tijela. Zatim, Crna Gora kao sekularna država, kao izvorna vrijednost demokratskog društva bez vjerskih ili crkvenih monopola, potom ekološka zaštita i prostorno planiranje, zatim vojno bezbjedonosni sistem u Crnoj Gori, demilitarizovana i neutralna država poput Irske, Finske, Švajcarske. Bavićemo se socijalnom, fiskalnom politikom koja podrazumijeva progresivnu politiku oporezivanja shodno bogatstvu i smanjenje do potpunog oslobađanja oporezivanja za siromašne. Zatim, kartelima u Crnoj Gori, rodnom ravnopravnošću, narkomanijom, novom javnom upravom, ali će uskoro Liberalna partija Crne Gore izaći sa izbornim manifestom koji će biti najbolji ikad napravljen u Crnoj Gori. Sigurno je da ću, ako Bog da zdravlja, stalno biti prisutan u parlamentu koliko i sva ostala parlamentarna opozija.

RSE: Parlamentarna opozicija je upravo najavila da neće prisustvovati sjednicama Skupštine dok se ne obezbijede televizijski prenosi. Da li ćete Vi podržati takvu namjeru i gdje vidite izlaz iz takve situacije?

POPOVIĆ: Moraćemo biti veoma oprazni. Vlasti je u interesu da opozicija ne bude u parlamentu. Mislim da bi trebalo veoma brzo sjesti, dogovorit se da vidimo kako dalje, koje ćemo korake preduzeti, da li će to bit i poziv na neku građansku neposlušnost, mislim da se ne smije napraviti greška koju je opozicija napravila prije nekih četiri, pet godina kada je opozicija 16 ili 18 mjeseci bila van parlamenta. Vlast je uradila to što je uradila, proturila je sve moguće i nemoguće zakone koji im odgovaraju, tako da milim da se mora naći nešto novo, jer niko ne razumije naročito od stranih faktora što i kakav režim stoluje u Crnoj Gori i na što je sve spreman.

RSE: Maloprije ste pomenuli lustraciju. Da li je po Vama lustracija moguća bez smjene vlasti?

POPOVIĆ: Moram da kažem da mislim da nije. Ja sam računao da bi možda mogla ta prevaga da bude SDP da bi ti poslanici SDP mogli biti prevaga koja bi kog glasanja donijeli i usvojili taj zakon, ali mislim da ne. Ipak, ja samo imao neki duel sa gospdinom Krivokapićem, poslije je to preuzeo njihov portparol i teško da će doći do lustracije.

RSE: Široj javnosti u Crnoj Gori je poznato da ste bili u Liberalnom savezu tokom devedesetih godina, ali ne baš i datelji Vašeg djelovanja u toj stranci. Kako su na Vas uticali događaji pred gašenje ili zamrzavanje rada stranke kako je tada rečeno Liberalnog saveza?

POPOVIĆ: Svim liberalima je teška rana na srcu gašenje Liberalnog saveza Crne Gore. Mnogi od nas još ne razumiju zbog čega je to došlo. Najveći krivci za to je ovaj režim koji je na sve načine pokušao da uništi Liberalni savez, a i mali kabinet Liberalnog saveza kojemu sam ja u Kotoru na sastanku 31. avgusta 2004. godine kada sam prvi put čuo što se sprema, a stranka se raspala na konferenciji održanoj na Cetinju poslije desetak dana, rekao da imaju odgovornost kako pred liberalima koji su život ostavili za nezavisnu i demokratsku Crnu Goru, tako i prema svim građanima Crne Gore jer je Liberalni savez ima u našem društvu daleko veći politički autoritet od trenutnog broja poslanika i znalo se da režim slijedi ono što liberali zacrtaju, odnosno režim je stalno krao program Liberalnog saveza. Rekao sam simbolični da se moraju zatvoriti u jednu prostoriju 48 sati pa ko preživi, ali nije bilo sluha za pravazilaženje nekih po meni glupih razlika i možda je o svemu tome besmisleno pričati. Žao mi je što nijesam bio član konferencije Liberalnog saveza i zbog toga nijesam prisustvovao toj konferenciji na Cetinju, iako sam dobar dio vremena proveo u instranstvu kao sportista posljednjih nekoliko godina pred gašenje Liberalnog saveza sam bio član velikog kabineta zadužen za sport i ponosan sam na to vrijeme.

RSE: Istorija Liberalnog saveza kao političke stranke kod nastajanja do gašenja je fenomen koji će se vjerovatno jednog dana proučavati i vjerovatno će biti otvoreno pitanje da li je ta stranka kao pokretač ideje nezavisnosti Crne Gore mogla opstati?

Inače je u Crnoj Gori izokrenuto naglavačke. I posljednja stranka koja se smjela raspasti i ugasiti na našem političkom tržištu je Liberalni savez. Ja sam ubijeđen da nije bilo te stranke danas Crna Gora ne bi ni postojala ili bi postojala kao neki okrug u okviru Srbije...

POPOVIĆ: Inače je u Crnoj Gori izokrenuto naglavačke. I posljednja stranka koja se smjela raspasti i ugasiti na našem političkom tržištu je Liberalni savez. Ja sam ubijeđen da nije bilo te stranke danas Crna Gora ne bi ni postojala ili bi postojala kao neki okrug u okviru Srbije. Začuđujuće je da se niko od političkih analitičara nije ozbiljno bavio tim danima crnogorske mlade demokratije, odnosno raspadom Liberalnog saveza, naročito ako se zna da nešto što je bez sumnje najviše vrijedelo na političkoj sceni Crne Gore se bukvalno raspala za desetak dana.

RSE: Vi ste predsjednik Plivačkog saveza Crne Gore, ono što je poseban problem u toj oblasti je izgleda što se Crna Gora odriče potencijalnih talenata vodenim sportovima u centralnoj i sjevernoj Crnoj Gori zato što se ništa ne radi na izgradnji zatvorenih bazena, pa čak ga nema ni u glavnom gradu Podgorici. Da li Vi tu vidite problem?

POPOVIĆ: Moram vas ispraviti ja sam predsjednik Stručnog savjeta vaterpolo i plivačkog saveza Crne Gore. ali nijeste puno pogriješili. Bez obzira što se mi vaterpolo poslenici ponosima tim sigurno najboljim crnogorskim brendom, što kažu čudom neviđenim đe se iz Boke Kotorske koja je 2003. godine po popisu imala 69.611 stanovnika stvorila jedan od najjačih svjetskih reprezentacija i nekoliko evropskih klubova mi moramo raditi na širenju baze jer moramo priznati da još uvijek uživamo u plodovima rada čuvene škole vaterpola SFRJ, SRJ, SCG, brine nedostatak sluha za izgradnjom bazena, naročito u Podgorici. Ja sam mnogo puta ukazivao da je Podgorica jedini glavni grad neke države bez bazena. Na primjer, Budimpešta ih ima 150 u rasponu od 20 do 50 metara dužine, a potomi i u ostalim većim crnogorskim gradovima. Inače su crnogorske djevojke i momci stvoreni za kolektivne sportove naročito vaterpolo zbog svojih fizičkih predispozicija.

RSE: Svjedoci smo da je jedan broj crnogorskih sportista odbio da igra u reprezentaciji Crne Gore, a da pojedini sportisti nijesu bili prihvaćeni od strane saveza. Kako se na kraju završila polemika sa mladim plivačem Matijom Jaukovićem koji je izrazio želju da bude crnogorski reprezentativac u plivanju, reklo bi se da nije bilo razloga da tako ne bude?

POPOVIĆ: Bilo je puno nesnalaženja u danima pred i poslije obnove državnosti Crne Gore. Naročito je tu država bila potpuno nespremna. Kao da niko nije ni očekivao nezavisnost, tako da su se događale pogubne stvari po naš sport. Uzeću primjer uzimanje srpskog državljanstva našeg velikog vaterpolo asa Prlainovića. Ja sam ubijeđen da bi vaterpolo reprezentacija Crne Gore sa njim u svojim redovima bila glavni kandidat za zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Pekingu i tako dalje. Ovo se nije smjelo nikako desiti sa plivačem Matijom Jaukovićem. Tu je potpuno zakazala administracija Plivačkog saveza Crne Gore i uglavnom sve ovo što se dešava je posljedica nemanja kvalitetnih sportskih kadova jer smo mi dugi niz decenija bili uglavnom privjesci, a sve je određivala i obrađivala sportska administracija uglavnom u Beogradu i nešto manje u Zagrebu.

RSE: Ima li prostora da se u Vladu vrati Ministarstvo za sport kao samostalno. Da li bi to po Vama bio trošak ili investicija?

POPOVIĆ: Moja namjera je da insistiram na vraćanju Ministarstva za sport jer to zaslužuje preko 35 hiljada registrovanih sportista u Crnoj Gori. Sport se nalazi gotovo na marginama društva. Jedini izuzetak je ponegdje vrhunski sport. Mi, na žalost, nemamo strategiju sporta i potpuno su zanemarena tri bazična sporta: atletika, gimnastika i plivanje koji su uglavnom na niskom nivou. Da ne govorim o tome u kakvom su stanju sportskih objekti naročito fudbalski stadioni u čitavoj Crnoj Gori, imamo par atletskih staza sa samo tri zimska bazena i tako dalje. Država mora da shvati da se svaka investicija u sportu višestruko vraća i da je sport najbolja promocija države. Crnogorka Vlada je 2005. godine usvojila nacionalni program sporta u Crnoj Gori, ali to je kao i mnogo toga kod nas mrtvo slovo na papiru. Jedino rješenje je hitno vraćanje Ministarstva za sport ili kao što je slučaj u Hrvatskoj da Crnogorski olimpijski komitet postane krovna sportska državna institucija koja će preuzeti potpunu brigu o sportu, ali sa budžetom koji mora biti bar deset puta veći od ovogodišnjeg. U olimpijskoj godini budžet COK-a će biti oko milion eura, a od toga je država obezbijedila 400 hiljada eura. Treba reći da je veliki dan za naš sport bio prijem Crnogorskog olimpijskog komiteta u Međunarodni olimpijski komitet prije 11 mjeseci i to je već dalo vidljive rezultate jer smo iz olimpijske solidarnosti počeli povlačiti sredstva, stipendirati najperspektivnije mlade sportiste kao i koristiti sredstva za pripreme olimpijskih kandidata.

  • 16x9 Image

    Srđan Janković

    Nakon rada u pisanim i elektronskim medijima u Srbiji, Beograd napušta 1999. nakon gašenja ovih medija zbog pritiska tadašnjeg režima i ubistva novinara Slavka Ćuruvije. Na RSE radi od novembra 1999. godine.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG