Dostupni linkovi

Alkalaj: Srbija odobrila agreman Arnautu


Sven Alkalaj, Foto: Midhat Poturović
Sven Alkalaj, Foto: Midhat Poturović
Nakon tri godine Srbija je odobrila agreman Boriši Arnautu za ambasadora Bosne i Hercegovine u toj zemlji. Beograd je Arnautu zamjerao to što je za vrijeme rata u BiH davao državljanstva i pasoše mudžahedinima.

Politička prepucavanja Sarajeva i Beograda riješena su nakon nekoliko sastanaka šefova diplomatije BiH, Srbije i Turske.

Jedan takav održan je danas u Ankari. Vijest o Arnautovom odlasku na ambasadorsku poziciju, za RSE potvrdio je ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj.
RSE: Gospodine Alkalaj, o čemu je razgovarano danas u Ankari i šta je poruka današnjeg sastanka?

Alkalaj: Ovo je peti sastanak u nizu sastanaka koje smo imali počev od oktobra, i redovno se sastajemo jedanput mjesečno u dogovorenom terminu. Ovaj sastanak je bio u Ankari, sljedeći će biti u Sarajevu, u martu mjesecu, tako da ćemo nastaviti ovu praksu trilateralnih sastanaka. U jednom otvorenom razgovoru razmatramo sva otvorena pitanja koja u ovom slučaju postoje između BiH i Srbije i na taj način pokušavamo zajedničkim aktivnostima da ih prevaziđemo, da ih u razgovorima stavimo na takve osnove da idemo ka putu njihovog rješavanja. Jedna od prethodnih brojnih aktivnosti koje smo imali je konačno rezultirala i uspjehom. Mi smo uspjeli da konačno dobijemo agreman za ambasadora BiH u Republici Srbiji. Na naš zahtjev za dobijanje agreman Republika Srbija je prontno odgovorila i Boriša Arnaut je dobio agreman da bude akreditovan kao ambasador BiH u Beogradu. Znači nakon skoro tri godine BiH će imati svog ambadsadora u Beogradu, što će sigurno doprinijeti daljnjem otvaranju dobrosusjedskog dijaloga i učiniti jedan iskorak ka još bližoj i boljoj saradnji između nas i rješavanju drugih otvorenih pitanja.
Sastanak šefova diplomatije tri zemlje: Vuk Jeremić, Ahmet Davutoglu i Sven Alkalaj u Ankari, 09. februar 2010.

RSE: Kad gospodin Arnaut preuzima funkciju, kad odlazi u Beograd?

Alkalaj: Mislim da će to biti u najskorije vrijeme. Čim dođem sutra iz Ankare, vidjeću dokle je papirologija stigla. Mi ćemo u vrlo brzom vremenu, pošto nam dozvoljavaju naši zakonski propisi, uputiti ambasadora na destinaciju kako bi on odmah počeo sa radom, jer se radi o jednom iskusnom diplomati kome ne trebaju one standardne pripreme, ali ipak nužno je da se obave razgovori sa članovima Predsjedništva, sa predsjedavajućim Vijeća ministara i sa ministrom - i nakon toga on će biti upućen na destinaciju.

RSE: Ovo jeste bilo najotvorenije pitanje, ali prema vašoj ocjeni koja su to još otvorena pitanja između BiH i Srbije koja su urgentna za rješavanje?

Alkalaj: Napomenuo bih prije svega ona koja su u nekom nizu rješavanja. To su pitanje međugranične saradnje, pitanje identifikacije državne granice, pitanje privredne imovine, imovine naših privrednih subjekata u Srbiji - i obratno, i druga neka pitanja koja su nastala po osnovu sukcesije ili na drugi način. Sva ova pitanja će se naći i nalaze se već na dnevnom redu, ali sada ne želim da o njima puno govorimo ni da komentarišemo, nego kad postignemo dogovor, onda će to biti dogovor koji će biti iznesen i pred našu javnost, a rezultiraće određenim sporazumima koji će biti između dvije države.
XS
SM
MD
LG