Dostupni linkovi

Galić: Od sistema umreženih 'hulja' ne očekujem ništa


Štefica Galić
Štefica Galić

Štefica Galić, glavna urednica portala Tačno.net iz Mostara, dobitnica je prestižne novinarske nagrade Johan Philipp Palm za slobodu govora u 2018. godini. Nagrada je rezultat dugogodišnje borbe za ljudska prava i javni angažman protiv govora mržnje. Nagradu dijeli sa novinarkom iz Južnog Sudana Josephine Achiro Fortelo. Borba za pravdu, kaže Galićeva za Radio Slobodna Evropa (RSE), je borba za čovjeka i dostojanstvo, bez obzira na cijenu.

RSE: Šta Vam znači jedno ovakvo priznanje, nakon niza razočarenja u bh. društvo?

Galić: Zaista sam iznenađena i obradovana nagradom, nakon svega što sam doživjela. Nakon što sam izgubila vjeru u dobro kao takvo i pravdu, a onda dođe ova nagrada. Došla je svana i ne vjerujem da će se ovdje dobro primiti i doživjeti kao nešto pozitivno. Ali ja sam sretna da je neko prepoznao moj angažman i borbu sve ove godine. Nikada nisam željela ni sanjala o bilo kakvoj nagradi i sve što radim smatram svojom moralnom i ljudskom dužnošću i ne znam drugačije. Baš sam sretna.

RSE: Vrijedi li u ovakvom društvu biti kritički osviješten, ukazivati na nepravdu, da bi potom tom i sami završili kao žrtva nepravde?

Morate biti spremni da ako kritički progovorite o bilo čemu.. da ćete izgubiti od dobrog glasa do egzistencije, da će vas ostaviti i najuža familija, odreći vas se...

Galić: Svaka kritička misao nije dobrodošla. Kao što bi Latinka Perović rekla, kritička misao usamljuje. Dakle, morate biti spremni da ako kritički progovorite o bilo čemu u današnjem svijetu ćete naići na neodobravanje, da ćete izgubiti od dobrog glasa do egzistencije, da će vas ostaviti i najuža familija, odreći vas se... Ako znate da ste u pravu i da je angažman koji radite pravedan i ljudski, važno je istrajati bez obzira na cijenu koju platite. Na kraju sam sigurna da će sve doći na svoje i da postoji univerzalna pravda i da kritika mora na kraju donijeti nešto dobro.

RSE: Naveli ste svojevremeno kako je vaša borba u stvari borba protiv sistema koji ne dozvoljava borbu protiv nacionalizma i fašizma.

Galić: Sistem je apsolutno protiv mene. Svaki moj angažman naišao je na otpor i ćutanje sistema. Ja sam napadnuta od sistema bezbroj puta. Nikad me niko nije zaštitio. Naprotiv. Napadana sam, od policije, od sudstva, od nepravedne javnosti, itd. Naravno, s druge strane, puno, puno više je ljudi koji su stajali uz mene, koji su me bodrili, i kako ja od sistema ne očekujem ništa, jer ovaj sistem je sistem umreženih hulja, kako kaže profesor ne očekujem od njih ništa dobro. Ni za kog. Za mene najmanje.

RSE: Koliko će ova nagrada, ali i brojna priznanja koja ste dobili, pomoći u tome da Vaša budućnost ipak bude u Bosni i Hercegovini, a nakon što ste naveli da se zbog svega što ste doživjeli ne vidite ovdje?

Galić: Mislim da sam prestara da bih se pomjerala igdje dalje. Moje je gotovo. Ja dok mogu raditi ovaj posao, jer ga zaista volim, radim ga svom dušom i srcem, i fizički dokle god budem mogla. Ova nagrada takođe je i financijska. Ja i žena, novinarka, koja dijeli nagradu sa mnom, dobivamo 20.000 eura, dakle, po 10.000. Imam bezbroj dugova koje ću s tim platiti. Nadam se da ću biti zdrava još dovoljno dugo, tako da mogu raditi još neko vrijeme.“

RSE: Hoće li doći vrijeme da borci za zaštitu ljudskih prava budu zaštićeniji od nacionalista i promotora fašističkih ideologija?

Galić: Ja se nadam, ali sigurna sam da ih ja neću dočekati. Možda će jedna ili dvije generacije morati proći, odrasti ili odrastati svoje, dok ne dođu neki novi ljudi, neopterećeni zlom, korupcijom i mržnjom prije svega, i povesti ovo društvo, jer zaslužuje bolje. Niko nije zaslužio ovakvu vlast. Sigurna sam da će jednog dana doći neko bolji, ali neće uskoro. Ne vjerujem.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG