Dostupni linkovi

Prosinečki: Balkanci dobro znaju nogomet


Prosinečki: Nije sve tako crno
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:07:54 0:00

Hrvatski stručnjak Robert Prosinečki novi je selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine. Prosinečki će na klupi nacionalnog tima BiH debitovati 28. januara u utakmici protiv Sjedinjenih Država u Los Angelesu.

RSE: Kakve su prve impresije nakon preuzimanja fudbalske reprezentacije BiH?

Prosinečki: Baš dobre. Sve je relativno u životu i neki rezultati pokazuju šta će dalje slijediti. Ovo do sada mislim da je u najboljem redu, da su ljudi i javnost prihvatili moj dolazaka. U Savezu (Nogometni/Fudbalski savez BiH, op. a.) imam veliku podršku. Baš mi je ugodno i dobro se osjećam.

RSE: Objavili ste spisak pozvanih igrača pred prijateljske utakmice sa Sjedinjenim Državama i Meksikom. Većina je mladih igrača, iz domaće lige. Zašto?

Prosinečki: Ovi naši stranci ne mogu doći jer imaju obaveze u svojim velikim klubovima. Klubovi ih ne puštaju, nije FIFA u pitanju. To je veliki problem. Sa Vinkom (Marinković), selektorom U21 BiH, sam puno ovih dana razgovarao.

Mladi igrači su budućnost našeg nogometa, kao i domaći, iz domaće lige. Vjerujemo da mogu biti u kandidaturi za sastav. Baš me veseli ova turneja, a uz to, Amerika i Meksiko zvuče dobro. Siguran sam da će mladi igrači pokazati najbolje što mogu.

RSE: Za ovo vrijeme, koliko ste mogli upoznati situaciju u BiH, kakve su realne šanse za BiH? Može li se plasirati na Evropsko prvenstvo 2020?

Prosinečki: Kada je počeo razgovor o tome da budem kandidat za selektora Bosne i Hercegovine, govorili smo o tome da je nemoguće da ova reprezentacija, sa ovakvim kvalitetom, ne ide na Evropsko prvenstvo. Sve drugo je neuspjeh.

Mislim, da sa ovolikim brojem igrača i sa ovakvom kvalitetom, Bosna i Hercegovina mora ići na Evropsko prvenstvo. Zašto? Otići na svjetsko prvenstvo, koje je bilo blizu, je teže jer samo prvi ide dalje, drugi igra kvalifikacije. U Ligi nacije, prva dva idu dalje, treći igra baraž. Ako ne odemo sada, onda kada ćemo?! To je moj odgovor na sve to. U nogometu je sve moguće, pa i ovo. Zbog kvalitetu koju imamo, mi moramo ići na ovo veliko takmičenje.

"Bosna i Hercegovina mora ići na Evropsko prvenstvo"
"Bosna i Hercegovina mora ići na Evropsko prvenstvo"

RSE: Vaši treneri i kolege za Vas kažu da ste jedan od najboljih mlađih trenera, da ste moralna vertikala i vrlo ambiciozni. Sa druge strane, nacionalne timove na Balkanu često ne krasi odgovornost i discipliniranost. Kako ćete se s time nositi?

Prosinečki: Mislim da je reprezentacija u biti nešto drugo. Mislim da svi oni imaju nevjerovatan motiv i nevjerovatnu želju da odu na jedno veliko takmičenje, koje će se pamtiti. Svi pričaju o Maradoni (Diego), a Messi (Lionel) je osvojio sve što se može u klupskom nogometu. U Argentini, kada pitaš ko je najbolji, svi kažu Maradona. Zašto? Zato što je svjetsko i nacionalno prvenstvo osvojio on, a nije Messi.

Vjerujem da sve naše igrače, koji igraju u velikim klubovima, pa i domaćim, ipak krasi profesionalnost jer ne bi tamo igrali i bili to što jesu, da nema toga. Treba ovdje da ih složimo i napravimo jednu dobru atmosferu, što vjerujem da će biti, i treba da igraju najbolje što mogu. Kada to sve uklopimo, onda se nadamo i dobrom rezultatu.

Mi uvijek imamo problem da nam govore da smo Balkanci. U ovim predjelima, znamo igrati jako dobro ovaj sport, pogotovo u ovim dijelovima, gdje ima igrača koji igraju malo drugačije. Možemo se nadati uspjehu.

RSE: Svjesni ste činjenice da je politika uključena u skoro sve pore društva u BiH, ali i država u regiji. Koliko će Vam to smetati?

Prosinečki: Nisam od politike. Stalno te negdje nešto vežu ili hoće u nešto ugurati ili da se priča o tome. Došao sam da pravim rezultat u sportu. Uvijek će biti evidentno i nekih pitanja vezanih za to. Mi to ipak jako dugo radimo i znamo, a politiku ne pratimo toliko. Mi se bavimo sportom i nogometom. Sigurno ću se samo na to obazirati.

RSE: Kao igrač sa bivšom državom ste osvojili titulu svjetskog prvaka. Potom ste osvajali titule kao trener sa klubovima iz država nastalih raspadom Jugoslavije. Kako danas ocjenjujete stanje u fudbalu na Balkanu?

Prosinečki: BiH je bila na jednom svjetskom prvenstvu, ima kvalitetne igrače. Srbija sada ide na svjetsko prvenstvo, bila je još jedanput. Hrvatska je stalno na velikim takmičenjima, čak i Slovenija. To u globalu dobro izgleda. Koliko god da mi to kritikujemo i koliko god mi to želimo osporavati, mi imamo veliki broj talenata na ovim predjelima. To se i pokazalo igrom u najboljim klubovima svijeta, da ih najviše cijene, da su oni ti glavni kotači u Realu, Juventusu, Barceloni. Mislim da to nema veze sa onim što mi predstavljamo.

Sigurno da nam može biti bolja infrastruktura, liga, još puno drugih stvari koje su za to vezane. Mi stalno "izbacujeme" velike igrače i uvijek reprezentacija igra jedan ozbiljan nogomet. Ne bih se baš složio da je sve tako crno.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG