Dostupni linkovi

Juratović: Nije osuđen hrvatski narod


Josip Juratović
Josip Juratović

Socijaldemokratski zastupnik u njemačkom Bundestagu Josip Juratović, koji je pred 40 godina došao u Njemačku iz rodne Koprivnice na sjeveru Hrvatske, dobar je poznavatelj prilika u regiji.

U razgovoru za Radio Slobodna Europa (RSE) on govori o reakcijama u Hrvatskoj na hašku presudu Prliću i drugima, ali i nužnosti konkretne europske perspektive za zemlje jugoistoka Europe.

"Konzervativci su pokrenuli perfidnu manipulativnu kampanju da je cijeli hrvatski narod kriv za Tuđmanovu politiku prema Bosni i Hercegovini,“napisao je njemački socijaldemokratski zastupnik hrvatskih korijena Josip Juratović na portalu IPG njemačke zaklade Friedrich Ebert. Kako je Juratović dobar poznavatelj stanja u regiji, zamolili smo ga da elaborira svoj stav o haškoj presudi, ali i o europskoj perspektivi regije", kaže Juratović.

Navodi da mu je bilo žao i neugodno oko prvih reakcija u hrvatskoj javnosti na pravomoćnu presudu za ratne zločine Prliću i drugima i samoubojstvo Slobodana Praljka, pogotovo solidariziranje sa Praljkom, dok su žrtve zločina za koje su njih šestorica osuđeni pale u drugi plan.

"U tom momentu sam morao reagirati i drago mi je da je na kraju krajeva politička scena Hrvatske ipak pokazala svoju demokratsku odgovornost i korigirala stvari, gdje su jasno rekli da time nije osuđen hrvatski narod, nego pojedinci koji su pravomoćno osuđeni, što se mora poštivati. To je jako bitno – da nema kolektivne krivice, kako su prije svega nacionalisti željeli prikazati da je osuđen cijeli narod, a ne pojedinci", ističe Juratović.

RSE: Upravo u tom kontekstu, danas je zaključen rad Haškog tribunala. Koliko je on dobroga napravio za regiju jugoistoka Europe i je li mogao više?

Juratović: Prije svega, mislim da je bitno da je taj tribunal postojao, jer je on imao upravo zadatak da se ne osuđuje kolektivno narode i da ne odgovaraju kolektivno narodi, nego pojedinci koji su počinili zločine, a njih je, nažalost, bilo na sve tri strane. Zbog toga je on jako bitan – kako bi narodi mogli graditi budućnost, a prošlost trijezno sagledati i raditi na tome da nam se to više nikada ne ponovi.

RSE: Tvrdite da se Europska unija nedovoljno angažira na ovom prostoru…

Juratović: Ja sam kritičan prema Bruxellesu i Europskoj uniji i tvrdim da se trebalo više raditi na tome da se ovaj dio Europe integrira u Europsku uniju prije svega da bi se izgradio mir i stabilnost u regiji, što nije bitno samo za regiju, nego i za samu Europsku uniju.

I sami znate da se za to vrijeme, kako se Europska unija, prema mom mišljenju, premalo angažirala u regiji, otvorio prostor za druge svjetske aktere – Kineze, Turke, Arape, Ruse, koga sve ne... Tako da je i za sigurnost i budućnost Europske unije bitno da se taj dio Europe što prije integrira i tu treba dati više angažmana.

RSE: Kako operacionalizirati tu europsku perspektivu regije?

Juratović: U Solunskoj odluci je 2001. godine rečeno da regija ima perspektivu. Sada se čeka već 15-16 godina i – osim Hrvatske i Slovenije – nije napravljen korak dalje, tako da je, prema mom mišljenju, jako bitno da se Europska unija više angažira oko ulaska ostalih zemalja Zapadnog Balkana u Europsku uniju a to ide tako da se sa svima moraju otvoriti poglavlja.

Otvaranje poglavlja ne znači i zatvaranje poglavlja, dakle kada se otvori poglavlja i svima da šansu, onda će po principu regate, odnosno – kako budu ispunjavale uvjete – zemlje jedna za drugom ulaziti u Europsku uniju. To je bitno za mir i stabilnost ne samo regije, nego i Europske unije.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG