Dostupni linkovi

Direktorica Pula Film Festivala: Važno je biti dobar domaćin


Gordana Restović: Veliko bogatstvo ovogodišnjeg festivala
Gordana Restović: Veliko bogatstvo ovogodišnjeg festivala

U Puli se od 15. do 22. srpnja održava 64. Pula Film Festival. U sedam dana, u 15 filmskih programa, bit će prikazano 170 filmova. Očekuje se 300 gostiju, 26 filmskih ekipa i 60.000 posjetitelja. O jednom od najdugovječnijih festivala te vrste na ovim prostorima za Radio Slobodna Europa govori njegova ravnateljica Gordana Restović.

RSE: Šezdeset četvrto izdanje Pulskog filmskog festivala je pred nama. Festival iz godine u godinu raste i razvija se, povećava se broj filmova u svim programima. Kakva je Vaša ocjena ovogodišnjeg Festivala?

Restović: Festival je doživio neke promjene. Imamo novog umjetničkog ravnatelja, koji će donijeti jedan svoj pečat. Ove godine nas očekuje puno više filmova. Imamo 170 filmova, sa preko 220 projekcija, na šest različitih lokacija i 20 propratih. Jedno veliko bogatstvo i mislim da će svatko naći nešto za sebe. Tu su dječji filmovi, međunarodne koprodukcije, studentski filmovi, kratki, dugometražni, različite forme. Jedan zaista bogat program je pred nama.

RSE: U glavnom programu publika će imati priliku vidjeti 27 filmova, od kojih se 19 bori za nagrade. Kako ste zadovoljni glavnim programom i selekcijom filmova koji se bore za nagradu?

Restović: Neki filmovi su već bili u kinima i distribuciji, a neki nisu gledani. Ove godine je donesena odluka festivalskog vijeća da će svi filmovi, koji imaju premijere, biti prikazani u prvom terminu u Areni. U Areni je moguće imati samo dvije projekcije u toku dana, a nakon toga idu noćne pripreme za sljedeći dan i tehničke probe. U tih 14 mogućih, sedam prvih prikazivanja i projekcija pripada filmovima koji se prvi put prikazuju. To su pretežno filmovi privatne produkcije. Tu je jedan novi iskorak koji govori o tome koliko je važna snalažljivost i uloga producenata u iznalaženju novaca. Mora se snalaziti na što više načina.

Program i cijela konkurencija su zanimljivi. Svi su pomalo nervozni. Žiri na čelu sa Zrinkom Ogrestom je spreman, čeka ih veliki posao. Vidjet ćemo što će ova godina iznjedriti, što će publika izabrati za najbolje, a što će žiri.

RSE: Svih ovoj godina u Puli imali smo priliku vidjeti odlične filmove, koji su kasnije osvajali i nagrade. Mnogi od njih su se bavili temom rata i poraća na ovim prostorima. Koliko je ova tema, po Vašem mišljenju, još uvijek osjetljiva?

Restović: Ona je osjetljiva i uvijek će biti. To vrijeme je ostavilo duboke posljedice, pogotovo na ljude koji su direktno vezani sa time i živjeli u tome. Svi smo nekako involvirani u cijelu priču. Filmovi su to dosta dobro pratili i ta tema je često bila njihov izvor inspiracije. Ove godine je te teme nešto manje. Prevladavaju neke druge teme, poprilično teške i zahtjevne. Naš film nije zabavan, iako ove godine ima i nekih komedija, koje će dati gledateljima i čaroliju neke opuštenosti gledanja. Filmovi su prilično teški.

RSE: Svojstveno filmovima je i propaganda, pogotovo u američkim ratnim filmovima. Koliko su elementi propagande prisutni u domaćim filmovima?

Restović: Jesu. Njihov PR i predstavljanje u javnosti su takvi, ali na jedan drugi način. Nije to toliko snažno, koliko u Americi. Njihove reklame nisu toliko prikazivane po televizijama. Reklama je nešto nježnija, ali ne ciljana. Film kao takav i glumci i snimanje, danas se prate.

Kod snimanja Generala Gotovine, gotovo svaka scena je objavljena u medijima i svi to nekako znamo, a samim tim to i očekujemo. Ove godine imamo filmove o nastanku. Bit će prikazani filmovi o filmovima koji se u Hrvatskoj spremaju i koji će tek možda sljedeće godine biti gotovi za Pulu. I to je neka reklama i propaganda za budućnost. Marketing je danas važan dio svakog posla, a takva je i filmska industrija.

RSE: Nakon Pulskog filmskog festivala, u Sarajevu će se održati Sarajevo Film Festival (SFF). Kakva je suradnja Pulskog filmskog festivala i SFF-a?

Restović: To je suradnja između dva prijateljska grada. Pula i Sarajevo su grad prijatelj. Surađujemo sa SFF-om i sa direktorom Mirsadom Purivatrom. On je bio kod nas u žiriju. I ove godine je član žirija. Festivali su različito orijentirani i drugačije ustrojeni. Mi smo nacionalni festival, a Sarajevo ima širu kategoriju odabira filmova. Što god možemo i gdje god možemo, mi se povezujemo, međusobno posjećujemo i cijenimo jedni druge.

Restović: Uspostaviti kontakte je važno
Restović: Uspostaviti kontakte je važno

RSE: Koliko ste zadovoljni količinom proizvodnje filmova u Hrvatskoj, ali i u susjednim zemljama? Da li bi to moglo biti bolje?

Restović: Količina proizvodnje filmova do sada u Hrvatskoj je bila prilična, ali nisam sigurna da će se tako nastaviti i ubuduće. Tržište drugačije reagira na to i to su veliki novci. Budi se privatna produkcija. Način snimanja filmova je danas brži, jeftiniji, moderniji i dostupniji. To će zahvatiti sve nas. Mislim da nam nećemo nedostati broj filmova, ali će se način financiranja dosta promijeniti.

RSE: Pula ove godine ima bogat propratni program. Izdvojio bih Pula profesional. Možete li nam nešto o tome reći?

Restović: U Pula profesionalu imamo predavanja, panele, rasprave, dva okrugla stola, tri promocije knjige. Osim tog dijela, koji je profesionalni i koji je vezan uz produkciju, imamo glazbene večeri i 16 partija – osam za javnost, osam producentskih. Tu su i susreti, pet različitih izložbi, svaka od njih ima neku filmsku tematiku.

Novost je da imamo ove godine selimo lokaciju za film uz more, pa će dio mlade publike filmove moći gledati sa ležaljki i iz mora. To je veliko platno na Breli, popularnom kupalištu. Pokušali smo uklopiti i Food Festival. Uz samu Arenu, u parku, će biti posebno mjesto sa specijalitetima, koje će raditi od 19:00 do 2:00, dok završavaju projekcije Festivala, da se ljudi mogu osvježiti i poslužiti posebnim delikatesama, spremljenim u duhu samog Festivala.

Pula je mala, lokacije su različite, raširene, vruće je, gosti žele sve vidjeti, ali je teško. Nadam se da će ispasti lijepo.

RSE: Koliko Vi osobno uspijete pogledati neki film?

Restović: Prve filmove u Areni pogledam sve, često i druge, ako ništa, iz poštovanja prema ekipama koje su došle. Veći dio filmova uspijem pogledati prije nego dođu na sam Festival. Tijekom Festivala nemam ni vremena gledati filmove. Puno je važnije uspostaviti kontakte, družiti se s ljudima, biti dobar domaćin, da njima bude ugodno i da iz Pule odnesu lijepe uspomene.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG