Dostupni linkovi

Interpol bira čelnika, dva kandidata od kojih je jedan optužen za torturu


Ahmed Naser Al-Raisi (fotoarhiv)
Ahmed Naser Al-Raisi (fotoarhiv)

Svjetska policijska agencija Interpol 25. novembra u Istanbulu treba izabrati novog predsjednika, a grupe za zaštitu ljudskih prava upozoravaju da bi se na funkciji mogao naći general optužen za "torturu".

General Ahmed Naser Al-Raisi, generalni inspektor u ministarstvu unutrašnjih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), kandidovao se da bude izabran za predsjednika Interpola na četvorogodišnji mandat.

On od prošle godine vodi kampanju za predsjednika, a pred njim je samo jedna kandidatkinja, Čehinja Šarka Havrankova.

Al-Raisi, koji je već član izvršnog komiteta Interpola, saopštio je 20. novembra da je prioritet UAE zaštita ljudskih prava u zemlji i inostranstvu.

Međutim, u novijem izvještaju grupe MENA opisuju se rutinska kršenja ljudskih prava u bezbjednosnom sistemu UAE, u kojem su advokati, novinari i aktivisti prisilno nestali, mučeni, arbitrarno pritvarani i zastrašivani zato što mirno traže osnovne slobode i prava.

Nekoliko tužbi za "torturu" protiv Al-Raisija podneseno je posljednjih mjeseci u Francuskoj u kojoj je sjedište Interpola, i u Turskoj, zemlji domaćinu Generalne skupštine.

Susret Al-Raisija i Vulina

Sa Al-Raisijem se 23. novembra sastao ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin, koji prisustvuje zasjedanju Generalne skupštine Interpola.

U saopštenju nakon sastanka navodi se da je Al-Raisi predstavio tom prilikom Vulinu svoju kandidaturu za predsjednika Interpola i iznio planove i viziju rada Interpola za naredne četiri godine.

U saopštenju se ne navodi da li Al-Raisi ima podršku Srbije za svoju kandidaturu.

"Srpski ministar policije je generalnom inspektoru policije u Ministarstvu unutrašnjih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata poželio sreću na predstojećim izborima za predsjednika Interpola i pozvao ga da posjeti Republiku Srbiju tokom 2022. godine", navodi se, između ostalog, u saopštenju.

U njemu se dodaje i da su se dvojica sagovornika saglasili da ima prostora za jačanje saradnje između dviju policija posebno u oblasti borbe protiv terorizma i organizovanog kriminala.

Izvor: AFP
XS
SM
MD
LG