Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Internet nominiran za Nobelovu nagradu za mir


Odbor za dodjelu Nobelovih nagrada je na listu nominiranih za ovogodišnju Nobelovu nagradu za mir stavio i Internet, koji je tako postao prvi nominirani kandidat u povijesti dodjele nagrada koji nije ljudsko biće.

Osvoji li ove godine nagradu upravo Internet, nepoznato je tko će je u ime ove "mreže svih mreža" doći preuzeti.

Da će ove godine dodjela najpoznatijih nagrada na svijetu biti još kontroverznija, Odbor za dodjelu Nobelovih nagrada nije službeno potvrdio, kako se ne bi narušila tradicija - imena nominiranih drže se u tajnosti 50 godina.

Ipak, imena mogućih ovogodišnjih dobitnika nagrade su potvrdili oni koji su ih nominirali.


Internet je nominiralo talijansko izdanje časopisa Wired koje je pokrenulo i kampanju "Internet za mir", koja će trajati sve do rujna ove godine.

Uz Internet nominirani i nedavno pritvoreni kineski disident Liu Xiaobo te ruska aktivistica za ljudska prava Svetlana Ganuškina i njena organizacija Memorial

Internet je nominiralo talijansko izdanje časopisa Wired koje je pokrenulo i kampanju "Internet za mir", koja će trajati sve do rujna ove godine.

Ambasadori tog projekta su, između ostalih, dobitnica Nobelove nagrade za mir Shrin Ebadi, znanstvenik Umberto Veronesi, dizajner Giorgio Armani te urednik talijanskog Wireda Riccardo Luna.
  • 16x9 Image

    Rinko Golubović

    Počeo raditi 1969. na Radio Sarajevu kao spiker, a 1973. i na TV Sarajevo u informativnim emisijama. Okušao se u gotovo svim područjima novinarstva: od voditelja i urednika informativnih emisija, do emisija revijalnog karaktera.

XS
SM
MD
LG