Dostupni linkovi

Borba protiv represije: Internet mora ostati otvoren


Ilustracija
Ilustracija
Autor: Vinton Cerf, The New York Times (prevela: Ena Stevanović)

Internet stoji na raskrižju. Građen od dna prema vrhu i rukovođen ljudima, internet je postao snažan ekonomski pokretač i pozitivna društvena sila. Međutim, njegov uspjeh izaziva zabrinjavajuće reakcije. Represivni režimi širom svijeta predlažu mjere kojima se ograničava slobodno izražavanje i ugrožavaju temeljna ljudska prava. Broj državnih vlada koje cenzuriraju internet sadržaje je porastao na 40, sa četiri u 2002. godini. Taj broj i dalje raste, što bi moglo ugroziti internet kakvog svi poznajemo.

Neke od tih mjera su reakcije na razna zla koja se propagiraju putem interneta. Kao i sve velike infrastrukture i internet se može zloupotrebljavati na štetu svojih korisnika. Međutim, moramo se pobrinuti da lijek za takve bolesti ne učini više zla nego dobra. Prednosti otvorenog pristupa internetu su gotovo nemjerljive i njihov nestanak bi mogao prouzrokovati značajnu socijalnu i ekonomsku štetu.

U tom kontekstu, Međunarodna telekomunikacijska unija (ITU) je pokrenula novi sektor za borbu za internet. Radi se o organizaciji pri Ujedinjenim nacijama koju čine 193 zemlje članice. Ona razmatra sve međunarodne ugovore vezane uz telekomunikacije i ima za cilj proširiti svoj utjecaj na internetu na samitu u Dubaiju zakazanom za decembar.

Taj potez ima potencijalno duboke, ali vjerujem i potencijalno opasne implikacije za budućnost interneta i njegovih korisnika.

Trenutno je Međunarodna telekomunikacijska unija više fokusirana na radijske frekvencije nego na sam internet. Neke članice žele proširiti djelokrug Unije i uključiti i regulaciju interneta. Sve članice moraju glasati, bez obzira na razinu poštivanja fundamentalnih ljudskih prava u njihovoj državi. Već se odvijaju pregovori među vladama, s vrlo ograničenim učešćem civilnog društva i ostalih posmatrača.

Kada sam pomagao razvitku otvorenih standarda koje računari koriste kako bi komunicirali jedni s drugima preko interneta, nadao sam se, ali nisam mogao ni pretpostaviti koliko će se internet razviti i koliku ljudsku genijalnost će osloboditi. Koji tajni sastojak je izazvao takav uspjeh? Internet je procvjetao najvećim dijelom zato što je većina vlada dopuštala njegov organski rast, pri čemu su građanske organizacije, akademske zajednice, privatni sektor i slobodna tijela surađivali na radu, razvoju i upravljanju.

Ilustracija
Ilustracija
Suprotno tome, Unija danas stvara značajne prepreke za učešće civilnog društva. Specijalizirana ustanova pri Ujedinjenim nacijama je izrasla iz Međunarodne unije Telegraph koja je osnovana 1865.godine. Ugovor o uređenju Unije koji je posljednji put izmijenjen i dopunjen 1988.godine je uspostavio prakse koje uglavnom nisu utjecale na internet.

Iako se mnoge vlade zalažu za održavanje fleksibilnog režima za internet tehnologije koje se brzo razvijaju, druge su vrlo eksplicitne u svojim težnjama da UN-ovo ili neko drugo nevladino tijelo kontrolira internet.

Potencijal da se stave vladine lisice

U junu prošle godine je tadašnji premijer Vladimir Putin izjavio da je cilj Rusije i njenih saveznika da se „uspostavi međunarodna kontrola interneta“ putem Međunarodne telekomunikacijske unije.

U septembru 2011. su Kina, Rusija, Tadžikistan i Uzbekistan Generalnoj skupštini UN-a podnijele prijedlog za donošenje „međunarodnog kodeksa za provođenje informacijske sigurnosti“, s ciljem da se uspostave „međunarodne norme i pravila za standardizaciju ponašanja koje se tiče informacija i cyberspace-a.“

Nakon toga su izašli na vidjelo i neki drugi prijedlozi ITU-a. Nekoliko autoritarnih režima bi navodno zabranilo anonimnost na internetu, što bi olakšalo pronalaženje i hapšenje disidenata. Drugi su predložili da se privatni sistem koji upravlja domenama i internet adresama prebaci u nadležnost UN-a.

Takvi prijedlozi povećavaju izglede za politiku državne kontrole, uveliko ograničavaju „bezgranične inovacije“ na internetu koje stoje iza izvanrednog ekonomskog rasta te ugrožavaju ljudska prava.

Neke zemlje su izrazile simpatije prema tim prijedlozima. Zabrinute su zbog pretjerano velike uloge koju navodno igraju Sjedinjene Države u određivanju smjera razvoja internet politike. Mnogi vjeruju da status quo pogoduje interesima velikih, globalnih internet kompanija. Drugi vjeruju da ITU može pomoći ubrzavanju pristupa internetu u zemljama u razvoju.

Odluke koje budu donesene u decembru u Dubaiju imaju potencijal da internetu stave vladine lisice. Kako bi se to spriječilo i kako bi internet ostao otvoren i slobodan za slijedeće generacije, moramo spriječiti eventualne promjene u načinu upravljanja internetom.

Savjetujem vam da odmah krenete u akciju. Insistirajte na tome da debate o upravljanju internetom budu transparentne i dostupne svim zainteresiranim stranama.

*****
Vinton Cerf je Google-ov glavni internet stručnjak. Poznat je kao jedan od „očeva interneta“ i dijeli ovu titulu sa američkim kompjuterskim znanstvenikom Bobom Kahnom.
XS
SM
MD
LG