Dostupni linkovi

Internet i crnogorski osnovci: Roditelji oprez


Ilustracija
Rezlultati istraživanja Crnogorskog ministarstva za informaciono društvo i telekomunikacije, u saradnji sa specijalizovanom podgoričkom kompanijom E3 consulting, otkrili su kako čak 95,7 odsto osnovaca u Crnoj Gori koristi kompjuter i to najduže vikendom, u prosjeku duže od dva sata.

O tome šta je ih najviše zanima, govori projekt menadžer konsalting agencije Milica Daković:

"Najviše se koristi Ju Tjub, pa onda onlajn igrice , recimo 56, 3 posto, ali se takođe u velikom procentu koriste socijalne mreže kao što je Fejsbuk 53,6 posto. Društvene mreže uveliko koriste i osnovci i to govori podatak da 79 posto anketiranih osnovaca ima svoj Fejsbuk profil, a interesantno je i da čak 22 posto njih ima više od jednog profila na toj socijalnoj mreži."

Upravo po tome prednjače u odnosu na svoje vršnjake u Evropi. No ono u čemu zaostaju jesu znanje i vještina u korišćenju informacione tehnologije. Kada je riječ o tome koliko svojevrsna omamljenost internetom sa sobom nosi opasnosti koji mogu da remete razvoj i mentalno sazrijevanje najmlađe populacije, da je doživjelo neprijatnosti u korišćenju globalne priznalo jmreže priznalo je samo 15 odsto anketiranih.

"Ono što navode kao osnovni razlog zašto su doživjeli neprijatnost je to što su se neprijatnosti dogodile prilikom dopisivanja preko korištenja društvenih mreža – uvrede, ružne riječi i tome slično a potom hakovanje profila i virusi. Kada govorimo o iskustvima na internetu djeca u najvećoj mjeri navode video zapise, slike i poruke nasilja kao nešto što im u najvećoj mjeri smeta prilikom korištenja interneta", kaže Milica Daković.

Istraživanje je pokazalo da su roditelji u Crnoj Gori prilično tolerantni prema svojoj djeci kada je riječ o upotrebi interneta i uglavnom su ubijeđeni kako njihovi mališani nijesu izloženi većim neprijatnostima. Ipak, i roditelji i djeca zainteresovani su da saznaju o bezbjednosti upotrebe interneta, posebno u okviru škole.

Ograničavanje sadržaja

Šta na svom iskustvu konstatuje informatičar Duško Mihailović, osnivač portala roditelji.me i otac četvoro djece:

"Naša iskustva sa portala pokazuju da su roditelji uglavnom ti koji ograničavaju upotrebu interneta, što nije suština problema već bi trebalo da se više posvete kvalitetu toga vremena. Djeca se mogu zaštititi na dva načina. Jedan je tehnološki, ono što svi mi možemo sami da uradimo a to rade i svi operatori interneta ograničavaju sporne sadržaje, nasilje, seks i ostalo. Osim toga tehnološkog načina drugi je da se sa djecom treba pričati."

Na pitanje šta na planu edukacije i veće sigurnosti djece u korišćenu globalne mreže čini resorno ministarstvo, pomoćnik ministra za informaciono društvo i telekomunikacije Radule Novović, odgovara kako su pokrenuli nekoliko projekata:

"Pomenuo bih projekat koji realizujemo sa kompanijom Telenor i Ministarstvom prosvjete i nauke, projekat Sigurni internet koji daje sjajne rezultate. Takođe, uskoro ćemo organizovati jednu radionicu za direktore osnovnih i srednjih škola, odnosno za nastavnike informatike. Takođe, uskoro ćemo krenuti sa kampanjom pod nazivom E – pazi se. Dakle, planiramo čitav jedan set mjera, odnosno akcija i projekata kako bi smo štop više jačali svijest u Crnoj Gori da je bezbjedna digitalna sredina itekako važna za razvoj naših najmlađih, kao najranjivije kategorije kada je internet u pitanju."

Na kraju, Novović naglašava šta je krajni cilj i poruka istraživanja o korišćenju interneta među osnovcima u Crnoj Gori:

"Poruka je uvijek jasna i ista i glasi – Koristite internet u što većoj mogućoj mjeri jer je on sjajno mjesto i za edukaciju i za druženje i za zabavu, ali uz razumnu mjeru opreza, istu onakvu kakva je potrebna u stvarnom svijetu."
  • 16x9 Image

    Dimitrije Jovićević

    Novinarstvom se bavi od 1995, kada je počeo rad na BK Televiziji u Beogradu. Na RTV Crne Gore, koja je u to vrijeme bila prepoznatljiva po otporu režimu Slobodana Miloševića, prelazi 1998. godine. Od 2000. radi za podgoričko dopisništvo RSE i od tada je povremni prezenter u praškom studiju.

XS
SM
MD
LG