Dostupni linkovi

U BiH nisu svi na internetu, a šta rade oni koji jesu?


Oko 70 posto građana BiH internet koristi za čitanje internet portala, online novina i časopisa.
Oko 70 posto građana BiH internet koristi za čitanje internet portala, online novina i časopisa.

Oko 24 posto građana Bosne i Hercegovine ne koristi internet. To je pokazalo ispitivanje državne Agencije za statistiku. Pristup internetu u 2021. godini imalo je oko 76 posto domaćinstava u BiH.

Ovi brojevi BiH stavljaju na posljednje mjesto među zemljama Zapadnog Balkana kada je riječ o postotku stanovnika koji imaju pristup internetu, podaci su Europske agencije za statistiku Eurostat.

Među onima koji u BiH ne koriste internet je i Željko, vozač kamiona iz Širokog Brijega.

"Imam obični mobitel. Djeca i žena imaju druge telefone. One koriste internet", ispričao je ovaj 73-godišnjak sa juga Bosne i Hercegovine.

Za pametni telefon su mu, kako kaže, potrebne naočale, jer ne vidi dobro.

"Nemam ja vremena za to. Niti mene interesuje internet, niti ja to znam", kaže Željko.

Manje žena koristi internet

Mirsada iz Teslića, u sjevernoj Bosni i Hercegovini, svakodnevno koristi internet. Ispitivanje Agencije za statistiku BiH je pokazalo da žene u BiH koriste manje internet od muškaraca.

Ova 51-godišnjakinja je među 77 posto žena u BiH koje koriste internet nasuprot oko 80% muškaraca.

"Koristim kad mi šta treba i da nađem, recimo, što god mi treba, preko interneta naručujem, kupujem, tražim nešto što mi treba. Što god mi treba, internet. Televiziju niti gledam niti imam šta gledati", kaže Mirsada za RSE.

Kaže da na internetu gleda i serije i filmove i da se "više ne može bez interneta".

Najviše studenata i visokoobrazovanih

Prema radnom statusu, 100 posto studenata koristi internet, 95,2 posto zaposlenih lica, 84,1 posto nezaposlenih i 53,3 posto penzionera.

Studentica Maja kaže da najčešće koristi društvene mreže.

"Koristim internet i za učenje, gledanje filmova. Češće mobitel, nego laptop, praktičnije mi je i brže", kaže za RSE 19-godišnja studentica ekonomije.

Ispitivanje je pokazalo da internet u BiH najviše koriste visokoobrazovani.

Prema podacima Agencije telefoniranje i videopozivi su razlozi za najčešću upotrebu interneta među ispitanim korisnicima u BiH.

Ispitivanje Agencije za statistiku provedeno je na uzorku od 6.605 domaćinstava koja imaju bar jednog člana između 16 i 74 godine starosti. Urađeno je u skladu sa standardima europske agencije za statistiku Eurostat.

Rezultati ispitivanja pokazali su je porastao broj korisnika internet bankarastva u BiH. Oko 20 posto domaćinstava koristi ove usluge, dok je taj postotak 2019. godine iznosio 7,8 posto.

"Svrha navedenog istraživanja bila je prikazati nivo upotrebe računara i ostalih informaciono-komunikacijskih tehnologija, te broj osoba u Bosni i Hercegovini koji su korisnici interneta, te za koje se svrhe upotrebljava internet. Ti podaci čine važan izvor informacija za provođenje politika u sektoru informacijskog društva", saopćeno je iz Agencije za statistiku BiH.

Kakva je situacija u Europskoj uniji?

Najveći udio 99 posto kućanstava s pristupom internetu u 2021. zabilježen je u Luksemburgu i Nizozemskoj, dok su Finska, Irska i Danska, Španjolska izvijestile da je 96 posto njihovih kućanstava imalo internet pristup.

Najniža stopa pristupa internetu među državama članicama EU zabilježena je u Bugarskoj 84 posto. Međutim, Bugarska — zajedno s Ciprom, Rumunjskom, Grčkom, Slovenijom i Litvom — zabilježila je brzi rast udjela kućanstava s pristupom internetu, s porastom između 2016. i 2021.godine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG