Dostupni linkovi

Interliber kao zamjena za knjižare


Prizor ispred Zagrebačkog velesajma u kojemu se održava Interliber
Prizor ispred Zagrebačkog velesajma u kojemu se održava Interliber

Do kraja ovog tjedna u izložbenim dvoranama Zagrebačkog velesajma održava se Interliber, najveći hrvatski sajam knjiga i učila. Ove je godine predstavljeno više od 300 izdavača iz zemlje i svijeta, a ova najveća knjižara u Hrvatskoj – upozoravaju poznavatelji – ne može zamijeniti činjenicu da je knjižarska mreža u Hrvatskoj već davno u kolapsu.

Više od 300 izdavača, nebrojeni autobusi koji iskrcavaju osnovnoškolce i srednjoškolce koji jure između štandova izdavača smještenih u dvije velike izložbene dvorane Zagrebačkog velesajma, besplatan ulaz i besplatno parkiranje, što je poklon grada Zagreba - to je slika ovogodišnjeg Interlibera.

Knjiga ima od devedesetpostotnih sniženja pa naviše, nismo vidjeli da je itko sa Interlibera otišao bez bar jednog naslova u ruci.

Međutim, Interliber svoju iznimnu popularnost duguje među ostalim činjenici da je knjižarska mreža u Hrvatskoj, usprkos brojnim državnim intervencijama, i dalje pred kolapsom, i tu Interliber dolazi kao neki nadomjestak.

"Mi se nalazimo na manifestaciji koja je zamjena za nepostojanje knjižara. Dakle, to je jedino mjesto na kojem je moguće vidjeti najveći dio ovogodišnje produkcije, kao i onih starijih izdanja. Više takvih mjesta nema, dakle – ne postoji knjižara u kojoj je moguće vidjeti kompletnu produkciju", kaže za Radio Slobodna Europa (RSE) Branko Čegec, prvi čovjek izdavačke kuće "Meandar", koja sa svojih tridesetak naslova godišnje spada među srednje velike hrvatske nakladnike.

Govoreći o mogućnosti da se knjige hrvatskih izdavača čita i u susjedstvu, Čegec kaže kako on redovito sudjeluje na sajmovima u Beogradu i Podgorici. Međutim, upozorava da redovita distribucija knjiga hrvatskih izdavača zbog cijene i zbog kompliciranih procedura prometa knjiga između Hrvatske kao članice Europske unije i zemalja koje to još nisu – ne postoji.

Čegec: Ova manifestacija je zamjena za nepostojanje knjižara
Čegec: Ova manifestacija je zamjena za nepostojanje knjižara

"Mislim da je bilo kome prekomplicirano da se time bavi, jer na tome ne može ništa zaraditi, nego može eventualno izgubiti! Prema tome, zašto bi to netko radio? To mogu raditi jedino takozvane kulturne politike. Kulturne politike u zemljama o kojima govorimo – ne postoje. Dakle, o čemu ćemo onda pričati? Mi želimo nešto što nije ostvarivo zbog toga što iza toga ne stoji nikakav mehanizam, ne stoji država koja bi jedina mogla omogućiti da takve stvari funkcioniraju", ističe Čegec.

Najveće je iznenađenje ovogodišnjeg Interlibera gostovanje srbijanske košarkašice, a potom i članice kriminalne grupe "Pink Panther" Olivere Ćirković, koja je zbog više pljački provela i sedam i po godina u grčkom zatvoru.

Ona na štandu banjalučke "Zaklade Petar Kočić" predstavlja i potpisuje svoju autobiografsku knjigu "Ja, Pink Panter". Potrajalo je dok smo od obožavateljica i obožavatelja došli na red.

"Ovo nije nikakva promocija kriminala, nego promocija hrabre žene koja se bori i ide samo napred. To sam ja. I naravno – Interliberu odgovaram tako što knjige u Hrvatskoj nema. Logično je da dođem na ovaj sajam. Pojavila sam se jučer na televiziji, ljudi su saznali da sam ovde i danas je jedan dobar dan. Prodajem knjige, dolaze dobri ljudi, ja im se radujem i oni meni. Uživam, divno mi je", kaže Olivera Ćirković za RSE.

Ćirković: Uživam na Interliberu
Ćirković: Uživam na Interliberu

Svoja izdanja na ovogodišnjem Interliberu predstavljaju nakladnici iz Hrvatske, Austrije, BiH, Crne Gore, Francuske, Italije, Kine, Nizozemske, Njemačke, Rusije, SAD-a, Slovenije te Velike Britanije i Sjeverne Irske.

U programu Interlibera je sve što jedan sajam knjiga mora imati – predstavljanja knjiga, druženja sa autorima, čitaonice i radionice, dodjele književnih nagrada, kvizovi za knjigoljupce, panel-rasprave i okrugli stolovi, među kojima izdvajano onaj na temu "Slavenska književnost kao čimbenik razvoja mentalne ekologije u svijetu".

Sajam traje do nedjelje 18. studenoga, a ulaz je za sve posjetitelje besplatan.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG