Dostupni linkovi

Interkulturalna škola u Vukovaru: Hrvati nevoljno za, Srbi protiv


Škole su u Vukovaru podijeljene, a ako nisu škole, onda u njima postoje posebni razredi za male Hrvate i male Srbe, koji uče po dijelom istim, a dijelom različitim programima
Škole su u Vukovaru podijeljene, a ako nisu škole, onda u njima postoje posebni razredi za male Hrvate i male Srbe, koji uče po dijelom istim, a dijelom različitim programima

Vukovarske gradske vlasti donijele su odluku o osnivanju interkulturalne osnovne škole „Dunav“ u vukovarskom Borovom naselju. Iako ne podržavaju ideju, HDZ-ovi vijećnici glasali su „za“ zbog pritiska Zagreba, a pet vijećnika stranke srpske manjine glasalo je protiv.

„Za“ su bili i nacionalno izmiješani vijećnici socijaldemokrata i Hrvatske narodne stranke, koji jedini podržavaju projekt.

Nakon više od deset godina natezanja, i tek nakon pritiska Zagreba, u Vukovaru je osnovana interkulturalna osnovna škola „Dunav“, koja bi sa radom trebala početi sljedeće godine.

Jedna je zgrada obnovljena za potrebe škole, drugu tek treba izgraditi, ali prvih desetak učenika moglo bi sljedeće godine upisati prvi razred, ako njihovi roditelji tako odluče.

Sa nama ili bez nas – dobili bi ovu školu u gradu Vukovaru: Ivan Penava
Sa nama ili bez nas – dobili bi ovu školu u gradu Vukovaru: Ivan Penava

Škole su u Vukovaru podijeljene, a ako nisu škole, onda u njima postoje posebni razredi za male Hrvate i male Srbe, koji uče po dijelom istim, a dijelom različitim programima.

Ova će škola, čije je iniciranje još pred 13 godina pokrenuo nevladin Nansen centar za dijalog iz Osijeka, imati jedinstven program, a učit će se i o kulturnoj različitosti i posebnosti svake od 22 vukovarske manjine.

Kada su pred tri godine u Vukovaru vladali socijaldemokrati, predložili su osnivanje interkulturalne škole, inicijativa je propala, jer su protiv bili i HDZ i vukovarski Srbi.

Ovoga puta su Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa i Ministarstvo regionalnog razvoja napravili pritisak, dijelom i zbog norveškog uvjetovanja za korištenje 103 milijuna eura europskih sredstava, i HDZ je – makar kroz zube – predložio i podržao osnivanje multikulturalne škole.

„Nije mi se promijenilo mišljenje. Tada sam mislio da je to projekt koji nije dobar za Republiku Hrvatsku i da si nijedna suverena država koja vodi sustavnu politiku ne bi smjela dozvoliti strana tijela u svom zakonodavnom okviru, a osobito u obrazovanju. Na žalost, naša država očito tako ne misli, krenula je s ovom pričom i dovela stvar do kraja na način da bi mi – sa nama ili bez nas – dobili ovu školu u gradu Vukovaru“, kazao je gradonačenik Ivan Penava na sjednici Gradskog vijeća.

Srpski vijećnici su redom glasali protiv, obrazlažući to neki od njih također zaštitom suvereniteta, a drugi optužujući Norvežane da sa tom školom rade od Vukovaraca pokusne kuniće, dok to kod sebe neće uvoditi.

Zamjenik gradonačelnika Vukovara iz redova srpske manjine Srđan Milaković za naš radio o tome zašto je SDSS ostao dosljedno protiv osnivanja interkulturalne škole kaže:

„Sa tačke gledišta srpske nacionalne manjine meni se to ne čini preterano dobro, iz razloga što može ugroziti postojeći model obrazovanja – konkretno u Vukovaru. Sa tačke gledišta da će to popraviti međunacionalne odnose, moje je mišljenje da neće."

Problem, zaključuje Milaković, ne leži u obrazovanju, nego mnogo više u glavama odraslih ljudi, "a njih ne nemoguće na taj način provesti kroz sistem obrazovanja i na taj način prevaspitati.“

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG