Dostupni linkovi

Interesne igre oko formiranja vlasti u Federaciji BiH


Za razliku od Republike Srpske, Federacija BiH još nije formirala vlast, četiri mjeseca nakon izbora. „Zapelo je“ kod izbora predsjednika i dva potpredsjednika entiteta, zbog čega ne može biti formirana ni federalna Vlada. HDZ BiH je predložio Marinka Čavaru za predsjednika, dok je za potpredsjednicu, SDA predložila Meliku Mahmutbegović, dok je problem nastao sa predlaganjem Srbina za potpredsjednika Federacije. U ponedeljak, 9. februara na zasjedanju oba doma Parlamenta očekuje se da će problem biti riješen.

Kandidati za čelništvo Federacije moraju dobiti podršku u Domu naroda federalnog Parlamenta, odnosno u klubovima konstitutivnih naroda.

Problem je nastao sa kandidatom za potpredsjednika Federacije, Srbinom, kojeg je trebala predložiti Demokratska fronta kao dio vladajuće koalicije sa SDA i HDZ-om. Međutim, partija Željka Komšića, ima samo jednog delegata, u inače krnjem sastavu kluba Srba, jer umjesto 17 tamo je 13 članova. Od pojedinačnih partija, najviše ih ima iz SDP-a, šest.

Prvi kandidat koji je predložila Demokratska fronta, nekadašnji bh. ambasador Slobodan Šoja nije dobio podršku u srpskom klubu. Novi kandidat iste partije, Milan Dunović, dobio je u srijedu potpise delegata članova SDP- a.

“Ja sam kandidat zahvaljujući podršci SDP-a za potpredsjednika Federacije i želio bih poručiti da je SDP promijenio način političkog mišljenja u BiH odnosno pokazao da je interes građana ispred interesa političkih partija. Procjene su da bi se Vlada Federacije mogla formirati do kraja februara, jer Ustav predviđa da predsjednik i potpredsjednici imenuju Vladu a ne mandatara, kao što je to na nivou države odnosno za Vijeće ministara. Zadatak predsjednika i dva potpredsjednika Federacije je da obave razgovore sa kandidatom za premijera i nakon toga se formira kompletna federalna Vlada”, kaže Dunović.

Slaviša Šućur, potpredsjednik SDP.a i predsjednik Kluba Srba u Domu naroda federalnog parlamenta ističe:

“Mi smo dali onoliko potpisa koliko je nedostajalo DF-u da bi se stvari mogle pokrenuti dalje. Na drugi način očito nije bilo izlaza. Mi smo otkočili kandidaturu, jer se nije moglo doći ni do kandidata. Uradili smo ono što matramo da čini odgovornu politiku. Najgore bi bilo za Federaciju da nema vlasti, da nema Vlade”, kaže Šućur.

Savez nezavisnih socijlademokrata Milorada Dodika ima tri delegata u Klubu Srba federalnog parlamenta. Ni oni neće podržati Dunovića, izjavio je za državni radio jedan od njih Slaviša Mihajlović:

“Ono što SNSD-u smeta jeste da se u ovoj kompletnoj priči zaobilazi Klub Srba, a na neki način se gubi smisao postojanja Doma naroda i nas delegata, koji sjedimo u Domu naroda. Ustav je rekao da bi visoki funkcioner koji će sjesti na mjesto potpredsjednika Federacije, trebao da dobije podršku Kluba Srba. To je ono što je SNSD dogovarao cijelo vrijeme da se postigne široki konsenzus. Samo takav predstavnik može da obavlja takvu funkciju”, ističe Mihajlović.

Mihajlović se ne želi upuštati u komentarisanje reakcija koje su stigle od nekih boračkih organizacija iz RS da je Dunović, time što je bio u Armiji BiH “već pokazao na čijoj je strani“ te da nije autentični predstavnik Srba. Ali, Milan Dunović je jasan:

“Kao prvo, potpredsjednik Federacije iz reda srpskog naroda nije predstavnik Srba. On je potpredsjednik Federacije i radi u interesu svih građana Federacije BiH, a dolazi iz jednog od konstitutivnih naroda. A zaista, ne bih komentarisao takve izjave koje bi se mogle čak okarakterisati kao protuustavne”, smatra Dunović.

Dogovor da dogovora nema

Na djelu su opet „interesne igre“ igre zbog kojih najviše ispaštaju građani kaže analitičar Esad Bajtal:

Esad Bajtal, foto: Midhat Poturović
Esad Bajtal, foto: Midhat Poturović

“Stalno imamo nemogućnost dogovora, i ovo sve stavljam pod znake navodnika, stalno imamo nedostatak političke volje, stalno imamo sve ono što nam ne treba, a nikako da dobijemo ono što nam treba. Nama treba pravna država u kojoj će se sve znati. Znaće se ko radi, šta radi, kako radi i kako mora da se radi. Ovako, radi ko šta hoće, i to je razlog zašto mi nikad na vrijeme ne dobijemo nijedan nivo vlasti. Te etno strukture, one će stalno opstruirati svako moguće rješenje. Ako nema ovo, onda ima nešto drugo. Uvijek će biti razloga da se ne dogovore, jer su se unaprijed dogovorili da dogovora nema. Teško je bilo šta znati kad su u pitanju interesne igre, jer se pravi razlozi nikad ne znaju, oni nisu nikad na površini. Na površini su samo njihove racionalizacije kojim nas ubjeđuju kao da je to, eto, sasvim realno nemoguće”, poručuje Bajtal

Za sve je kriv komplikovan izborni sistem u Federaciji, pa se može desiti da partija “gubitnik” izbora, kao što je to sada SDP BiH, ima najveći broj mandata u jednom od klubova naroda, konkretno u srpskom, o čemu novinar magazina Slobodna Bosna Asim Metiljević kaže:

“Mi u Federaciji imamo sistem parlamentarne demokratije sa gornjim i donjim domom u kojim se zastupnici biraju direktno na izborima. Tako se može desiti kao što se sada desilo da partija koja je izgubila izbore, ima najviše delegata u jednom klubu, ali da ne želi učestvovati u vlasti.Tako daopoziciona stranka sa minornim brojem zastupnika u Predstavničkom domu, može imati većinu u Domu naroda, i da blokira uspostavu vlasti. To se upravo sada dešava sa SDP-om. Dakle, u Federaciji postoji konstrukciona greška, sistemska greška. To je neodrživ sistem i zbog toga kasni uspostava vlasti. Jer je to najkopliciraniji sistem na svijetu“, kaže Metiljević.

S druge strane, laviša Šućur iz SDP-a navodi:

“Ova procedura, ovo je neobična situacija, da kompletna vladajuća koalicija ima samo jednog čovjeka u jednom od klubova a to je klub srpskog naroda.“

Da li podrška SDP-a kandidatu Demokratske fronte može značiti novo poglavlje u njihovim odnosima, ili jačanje ljevice, što dio građana u BiH priželjkuje? Može li se pročitati nešto između redaka odnosno iz izjave predsjednika SDP-a Nermina Nikšića, koji kaže:

„Sigurno smo pružili ruku DF-u , da bi pokazali svoju širinu, uostalom, da budem potpuno jasan, osim što je Kongres SDP-a rekao da smo opozicija i na taj način također trasirao put SDP-u u naredne četiri godine, on je dao obavezu i zadatak pred aktuelno rukovodstvo SDP-a da pokrenemo procese približavanja, ujedinjavanja, saradnje na ljevici”, rekao je Nikšić.

Za ponedjeljak su zakazane sjednice oba doma Parlamenta Federacije ali je već sada izvjesno da lista sa kandidatima za entitetsko čelništvo, nakon sigurne potvrde u Predstavničkom domu, neće dobiti saglasnost Doma naroda.

Međutim, lista se može vratiti ponovno poslanicima Predstavničkog doma, gdje će dobiti definitivan prolaz. Nakon toga može početi procedura imenovanja Vlade, za čijeg je mandatara SDA predložila privrednika Fadila Novalića.

XS
SM
MD
LG