Dostupni linkovi

“Interakcija 2015”: Na Svetski dan mladih, tema je ljubav


Mladi učesnici "Interakcije" na terenu (arhivska fotografija)
Mladi učesnici "Interakcije" na terenu (arhivska fotografija)

Dolaskom 15 učesnika iz različitih delova sveta, u Požegu, 12. avgusta, na Međunarodni dan mladih, počinje jubilarni 10. Međunarodni studentski filmski kamp „Interakcija 2015“. Povodom obeležavanja jubileja, učesnici ovogodišnjeg kampa su, pored 10 studenata produkcije, režije, kamere, dizajna zvuka i montaže i pet bivših učesnika kampa. Učesnici, podeljeni u tri ekipe, tokom sedmodnevnog boravka u Užicu, Čačku i Požegi snimaće materijal za dokumentarne filmove, kaže Dejan Petrović, direktor Nezavisnog filmskog centra „Filmart“u Požegi, koji je organizator kampa.

"Tema ovogodišnje 'Interakcije' je ljubav. Mladi filmski stvaraoci iz Venecuele, Irana, Indije, Poljske, Meksika, Argentinme, Rusije, Nepala, Egipta, Filipina i Srbije, pronaći će temu i snimiti materijal koji će od 19. avgusta kada sa terena dođu ovde u Požegu, pa sve do 27. avgusta kada je premijera ovde, a dan kasnije u Beogradu u Kulturnom centru, montirati svoje filmove. Ove godine 19. avgusta očekujemo dolazak grupe od 14 polaznika 5. Međunarodnog master klasa dokumentarnog filma koji drže Mladen Matičević i Dragan Elčić , a oni će na temu kreativni dokumetarni film podeliit svoja iskustva sa mladim stvaraocima iz celog sveta.“

Učesnici, kao i Požežani, imaće priliku da, od 20. avgusta, u okviru pratećih programa, saznaju više o kulturi drugih zemalja, da se kroz muzičke i sportske aktivnosti bolje upoznaju, ali i uživaju u dokumentarcima koji će biti prikazani u programu „Interscreen“, najavio je Dejan Petrović.

Dejan Petrović
Dejan Petrović

„Ovde u Požegi, 19. avgusta u centru ove male varoši, a velike po kulturnim događajima, kada se okupe svi učesnici ovogodišnje 'Interakcije' spremićemo veče dobrodošlice. Pokušaćemo da animiramo i naše sugrađane da dođu i pozdrave mlade filmske stvaraoce iz celog sceta, a nakon toga imaćemo svako veče u požeškom bioskopu u okviru programa 'Interscreen' seriju najnovijih dokumenatrnih filmova i ponosan sam što će u Požegi biti prikazani uglavnom nagrađeni filmovi. Imamo četiri dugometražna dokumentarna filma, tu je poslednji film profesora ŽelimiraŽilnika, film Mladena Matičevića o Arsenu Dediću, zatim film 'U mraku' Gorana Stankovića koji trenutno živi u Los Anđelesu i tamo je profesor, svakako i film našeg partnera Ivice Vidanovića koji je direktor SINEMON-a, i pogledaćemo njegov film o usponu, ili školi naše košarke.“

Ove godine na Međunarodnom filmskom kampu biće ukupno 29 učesnika iz 19 zemalja, a pošto je ovo deseta "Interakcija" doći će i pet bivših učesnika interakcije. Od nastanka "Interakcija" je imala 219 učersnika iz celog sveta iz 45 zemalja, a ova manifestacija deset godina doprinosi afirmaciji filmskog stvaralaštva mladih i promociji zapadnog dela Srbije u svetu. Tokom devet godina "Interakcije" snimljeno je 35 dokumentarnih filmova i osvojeno sedam nagrada na festivalima širom sveta, rekao je Dejan Petrović, pred početak “Interakcije”.

“Ako se sećate Filipinke Hane Espije koja je bila učesnik požeške 'Interakcije' pre tri godine, u međuvremenu je napravila odličnu kairjeru, ona je nominovana za nagradu Oskar pre dve godine kao predstavnik svoje zemlje, zatim dolazi nam Atifika Domoreza koja je bila prve godine na 'Interakciji', sada je u vrhu iranskog filma i ona je jedan od predsednika udruženja njihovih filmskih autora. Čini mi se da dolaskom tih bivših učesnka 'Interakcije', a sada afirmisanih svetskih filmskih stvaraoca, 'Interakcija' dobija više na značaju, ona postaje zanimljivija ne samo za gledaoce koji će biti ovde u Požegi sa nama iz cele zapadne Srbije, već za nas organizatore."

XS
SM
MD
LG