Dostupni linkovi

Institucije ćute na Krgovićeve optužbe na račun Đukanovića


Ljubiša Krgović i Milo Đukanović, 2010. foto: Savo Prelević
Ljubiša Krgović i Milo Đukanović, 2010. foto: Savo Prelević
Pošto je prvi put progovorio prije petnaestak dana, bivši predsjednik Savjeta Centralne banke Ljubiša Krgović je tokom televizijskog intervjua u četvrtak uveče šire govorio o navodnim zloupotrebama premijera Mila Đukanovića.

Sve je, po Krgoviću, rađeno da bi se spašavala Prva banka koja je pod kontrolom premijerove porodice, a država je zbog toga, navodno, trpjela multimilionske štete.

"Svi problemi u Prvoj banci su riješeni na štetu javnog interesa. Vlada je prodala Elektroprivredu da bi obezbiejdila likvidnost i kapital toj banci. Država se zaduživala i uzimala skupe kredite da bi održavala likvidnost te banke. Od mene je traženo da dozvolim korišćenje obavezne rezerve Centralne banke Prvoj banci vezano za njihov aranžman u Željezari. Prva banka nije imala tu obaveznu rezervu. Traženo je zapravo da se njima napravi emisija i da se omogući Prvoj banci da koristi taj novac a radilo se od 12 do 15 miliona eura", rekao je Krgović.

Tako je bivši prvi čovjek Centralne banke optužio premijera Mila Đukanovića da je zaduživao državu i prodao skoro pola Elektroprivrede samo da bi održavao likvidnost Prve banke koju kontroliše njegova porodica, odnosno, da je pokušao da izdjestvuje da Prva banka koristi 12 - 15 miliona eura iz obavezne rezerve kojom ta banka više nije raspolagala.

Krgović je tokom intervjua za TV Vijesti zaključio i da su stotine miliona eura, koje su zbog podgoričkog Kombinata aluminijuma pale na teret budžeta, odnosno građana Crne Gore, rezultat odluka koje su donošene rukovođenjem privatnim interesima.

"Đukanović je preko noći promijenio namjeru neformalnog vladinog kriznog komiteta da uvede stačaj u KAP", rekao je bivši prvi čovjek Centralne banke, navodeći da je ta odluka promijenjena nakon premijerove posjete otvaranju "nekog ruskog kompleksa" u Turskoj.

Iako je prve optužbe iznio još prije petnaestak dana, Krgović kaže da ga Tužilaštvo do sada nije kontaktiralo, a upravo se na reakciju nadležnih pozivaju članovi parlamenta.

Važno svjedočenje

Prva banka
Prva banka
Na Krgovićeve optužbe, reagovao je predsjednik skupštinskog Odbora za ekonomiju i funkcioner opozicione Socijalističke narodne partije Aleksandar Damjanović.

"Pozivam bivšeg predsjednika Savjeta Centralne banke da sve što ima procesuira nadležnim organima i apsolutno će imati podršku SNP-a u toj proceduri da nadležni ispitaju te navode. Ono što smo mi kao SNP nebrojeno puta tvrdili jeste da je Centralna banka u to vrijeme kada je on bio na njenom čelu bila u funkciji komercijalnih banaka i da zbog toga imamo te probleme. Dakle, bila je i u funkciji te banke", rekao je Damjanović.

Reagovao je i funkcioner opozicionog Demokratskog fronta Slaven Radunović.

"Da se ne radi o Crnoj Gori pitao bih ga što do sada nije progovorio jer je imao toliko godina. Ali pošto se radi o Crnoj Gori smatram da je to prava rijetkost. Smatram da je ovo vrlo važno svjedočenje i nadam se da zaista državni tužilac neće preći preko ovoga i da će se konačno pokrenuti kamen niz planinu koji će pred sobom da ponese sve što treba a što Crnu Goru zaustavlja Crnu Goru na putu njenog napretka", ocjenjuje Radunović.

Radunović očekuje da će u parlamentu biti reakcija, ali ne i institucionalni odgovor Skupštine:

"U svakom odboru i u svakom ad hoc stvorenom tijelu većinu ima vlast ili eventualno je isti broj poslanika vlasti i opozicije tako da se ne može doći do nikakvog zaključka. Među poslanicima iz vladajuće koalicije nema ljudi koji su spremni da se suprotstave volji Mila Đukanovića pa čak i onda kada se to kosi sa njihovim zdravim razmišljanjem", kaže Radunović.

Predsjednik Odbora za ekonomiju Aleksandar Damjanović, koji ipak najavljuje da će se o ovom pitanju najvjerovatnije raspravljati na već zakazanim konsultativnim saslušanjima u vezi sa radom Centralne banke, je reagovao i na Krgovićeve tvrdnje da je Socijalistička narodna partija premijeru Đukanoviću pomagala pri urušavanju kontrolnih mehanizama, a da su zauzvrat dobili po jedno mjesto u Savjetu centralne banke i Državnoj revizorskoj instituciji.

"Što se tiče SNP-a, sve smo radili javno i, u skladu sa procedurama, izbor članova Senata DRI je je bio javan i gospodin Pešić je izabran jednoglasno u parlamentu kao i Srđa Božović koji je takođe jednoglasno imenovan od strane Centralne banke. Sa punom indignacijom odbacujem sve optužbe i postavljam samo jedno jedino pitanje gopsodinu Krgoviću - da objasni kome je dao donaciju, kojoj dnevnoj novini za štampanje kalendara upravo te 2009. godine, sa koje banke je 700.000 eura depozita prebacio nezakonito i da objasni porijeklo svoje imovine koja je velika i svakako neproporcionalna prihodima koje je imao kao predsjednik Savjeta Centralne banke Crne Gore", naveo je Damjanović.

Mediji su prenijeli izjavu koji je Đukanović dao u intervjuu "Živoj istini" a koja će u petak uveče biti emitovana na TV Atlas, povodom tvrdnje bivšeg guvernera Centralne banke Ljubiše Krgovića da mu je Đukanović tražio da dozvoli korišćenje obavezne rezerve Centralne banke, Prvoj banci u vezi sa aranžmanom u Željezari.

"Takvog zahtjeva sa moje strane nikada nije bilo i ponavljam da je riječ o zaista vrlo bestidnom klevetanju od strane gospodina Krgovića koji na taj način pokušava da najavi svoj novi politički život", rekao je Đukanović.
XS
SM
MD
LG