Dostupni linkovi

Nakon Facebooka i Twittera, Iran blokira i Instagram?


Ilustracija
Ilustracija

Visoki iranski zvaničnik izjavio je da je zemlja spremna da blokira Instagram nakon što vlasti to odobre, što je potez koji bi uskratio pristup popularnoj društvenoj mreži za 24 miliona korisnika - uključujući vrhovnog lidera Ajatolaha Hamneija i predsednika Hasana Rohanija, piše Radio Slobodna Evropa.

"Čekamo konsenzus u vezi sa filtriranjem Instagrama, ali ako se čekanje pokaže besmislenim, tužilac će doneti neophodnu odluku," preneli su iranski mediji izjavu Džavad Džavidnia, sekretara iranskog državnog odbora za online cenzuru i zamenika državnog tužioca zaduženog za sajber poslove, koji je govorio za magazin Peivast.

Javidnia je proteklih nedelja govorio o navodnoj opasnosti od Instagrama, rekavši da je postao "klanica" za mlade i da, kako tvrdi, "mnogi naučnici, profesori i studenti" zahtevaju da bude blokiran.

U julu je zamenik glavnog tužioca upozorio na opasnost od prevare na Instagramu i rekao da se razmatra filtriranje platforme.

Visoki iranski zvaničnik Javad Javidnia komentirao je potencijalnu zabranu Instagrama.
Visoki iranski zvaničnik Javad Javidnia komentirao je potencijalnu zabranu Instagrama.

Iranski mediji su komentare protumačili kao indikaciju da je blokiranje Instagrama - kojeg Iranci ne koriste samo za razmenu fotografija, vesti i informacija, nego i za raspravu o politici i drugim pitanjima - puka formalnost.

"Čini se da se odluka o ukidanju Instagrama postepeno bliži [cilju]", napisao je 2. januara reformski dnevnik Shargh.

Instagram, kao i veoma rasprostranjena aplikacija za razmenu poruka Telegram, nakratko su filtrirani u januaru 2018. godine, usred protesta protiv vlasti u zemlji.

Tada su vlasti tvrdile da je taj potez bio usmeren na održavanje mira tokom protesta, koji su se proširili na više od 80 gradova.

U maju je Iran filtrirao Telegram, tvrdeći da je to sredstvo za komunikaciju ugrozilo nacionalnu bezbednost.

Otopljavanje na kratko

Ovom potezu se usprotivila vlada predsednika Hasana Rohanija, koji je 2013. godine stupio na dužnost uz obećanje da će Irancima omogućiti veću slobodu i manje cenzure.

Rohani, koji je u većoj meri propustio da ispuni svoja predizborna obećanja, javno je kritikovao zabranu, rekavši da je to "suprotno demokratiji".

Rohanijev ministar za komunikacije, Džavad Azari Džahromi, izjavio je novinarima u julu da Instagram neće biti blokiran.

Izveštaji o ponovnom pregledu Instagrama pojavili su se u trenutku kada su tvrdokorni konzervativci, odlučni da se založe za još čvršću online cenzuru u Iranu, gde su desetine hiljada sajtova, uključujući stranice sa vestima i sajtove za društveno umrežavanje kao što su Facebook i Twitter, već blokirani. Mnogi Iranci pristupaju blokiranim lokacijama uz upotrebu sredstava protiv filtriranja.

U decembarskom intervjuu sa poluzvaničnom novinskom agencijom ISNA, Javidnia je sugerisao da kao funkcioner islamske republike ne može samo da sedi i gleda "katastrofe" koje se navodno dešavaju na Instagramu.

"Hoće li Bog i mučenici imati razumevanje za to?" upitao je.

Reformistička novina Shargh saopštila je da se čini da je Javidnia sledio stope svog prethodnika, Abdolsamada Horamabadija, čvrstog zagovornika državnog filtriranja, kojeg su Sjedinjene Države stavile na crnu listu zbog učešća u državnoj cenzuri.

Spekuliše se da je zakonodavac rekao da je Instagram trebalo da bude blokiran do kraja iranskog meseca Azara (koji se završava 21. decembra).

"To se nije dogodilo na vreme i nije jasno kada će se desiti filtriranje Instagrama", izjavio je prošle nedelje Ahmad Salek, član parlamentarnog Odbora za kulturu. On nije dao više detalja.

Poslednjih meseci Iran je uhapsio određeni broj pojedinaca zbog "nemoralnih" i "anti-islamskih" slika i video snimaka podeljenih na Instagramu.

U julu, iranska televizija pod kontrolom države izazvala je ogorčenje emitovanjem onoga što je izgledalo kao prisilno priznanje mlade žene koja je uhapšena zbog postavljanja videa na kojima pleše na svom Instagram profilu. Još nekoliko građana je navodno bilo pritvoreno zbog optužbi koje se odnose na njihove aktivnosti na Instagramu.

XS
SM
MD
LG