Dostupni linkovi

Inspektori prekinuli sjednicu Parlamenta FBiH zbog nepoštovanja mjera


14. redovna sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH
14. redovna sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH

Iz Kantonalne uprave za inspekcije poslove Kantona Sarajevo potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da se inspektori nalaze u hotelu Hills u Sarajevu gdje se održavala sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH.

"Nadzor je u toku. Više detalja bit će poznato poslijepodne ili sutra", rečeno je iz Kantonalne uprave za inspekcije poslove Kantona Sarajevo.

Sabina Ćudić, poslanica Naše stranke u Zastupničkom dobu Parlamenta Federacije BiH, izjavila je za RSE kako je "neko prijavio Kantonalnoj inspekciji da se sjednica održava", uprkos novoj naredbi koja se od 15. oktobra primjenjuje u Kantonu Sarajevo, a koja podrazumijeva da se u zatvorenom prostoru ne smije nalaziti više 30 ljudi.

"Mi smo jučer cijeli dan imali sjednicu u hotelu, a ona je nastavljena jutros. Nakon što smo dobili dojavu da će doći kantonalna inspekcija, ubrzali smo proces i preostale tačke dnevnog reda usvojili bez rasprave, čime je sjednica završena", kazala je Ćudić za RSE.

Naredba Kantonalne štaba civilne zaštite se odnosi na broj ljudi u određenom prostoru koji je smanjen na 30 u zatvorenom i 60 na otvorenom. Ova naredba je na snazi do 31. oktobra ove godine.

Jedna od naredbi je i nošenje maski na otvorenom, a osnovnim i srednjim školama naloženo je da organizuju rad od 7.30 do 9.00 sati radi rasterećenja u javnom prevozu.

Svim pravnim subjektima i fizičkim licima koji imaju više od 20 zaposlenih naloženo je da pod hitno donesu krizni plan pripravnosti kojim će biti usklađena organizacija rada.

Nove odluke Kriznog štaba Kantona Sarajevo na snazi su od 15. oktobra.

Poštovanje naredbi pratit će će pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS).

U Bosni i Hercegovini (BiH) je u posljednja 24 sata zabilježeno 569 novih slučajeva zaraze korona virusom i 14 smrtnih slučajeva.

Do 14. oktobra u Kantonu Sarajevo je potvrđeno 5.168 zaraženih osoba, od kojih je oporavljenih 4.650. Ukupan boj umrlih od posljedica zaraze korona virusom je 89.

XS
SM
MD
LG