Dostupni linkovi

Kazahstanski protesti sve jači nakon smrti pet devojčica


Cveće na prozoru izgorene kuće u predgrađu kazahstanske prestolnice Astana u kojoj je stradalo pet devojčica 4. februara.

Kazahstan se još uvek miri sa tragedijom koja se dogodila 4. februara, kada je petoro dece, iz iste porodice, poginulo dok su njihovi roditelji odrađivali noćnu smenu, piše Radio Slobodna Evropa.

Pet sestara, od jedne do trinaest godina, spavale su kad je požar brzo progutao njihovu malu, trošnu, jednospratnu kuću, koja nije imala savremen sistem za grejanje, ni protivpožarni alarm.

Deca su podlegla plamenu nekoliko trenutaka nakon što su vatrogasci iz kvarta Sarijak u kazahstanskoj prestonici Astana stigli na lice mesta, navode vlasti. Međutim, njihova tragična sudbina udahnula je novi život protestima majki u Kazahstanu, koje optužuju vladu da ne čini dovoljno da podrži velike porodice.

Aktivistkinje, koje su prethodnih nedelja organizovale proteste širom zemlje kako bi skrenule pažnju da država ne pruža dovoljno socijalne i finansijske podrške “majkama herojima”, podvlače da su okolnosti požara samo još jedan dokaz da se mora učiniti više.

Pet sestara je spavalo kada je požar brzo progutao njihovu malu kuću.
Pet sestara je spavalo kada je požar brzo progutao njihovu malu kuću.

Ova radnička porodica nije mogla priuštiti da plati čuvanje dece, a morala je da radi prekovremeno kako bi se izdržavala. To je, kažu demonstranti, primoralo roditelje devojčica da rade i ostave devojčice same te noći.

Unesrećeni roditelji nisu se javno obraćali, ali su njihove komšije rekle medijima da je porodica u više navrata tražila od gradskih vlasti da im se obezbedi državno stanovanje.

Kazahstan, država bogata prirodnim resursima, i dalje održava sistem socijalne zaštite iz sovjetskih vremena, uključujući državno stanovanje za porodice sa mnogo dece.

Ipak, vlasti u Astani insistiraju na tome da se porodica nikada nije prijavila za smeštaj.

Rok za odgovor

Vlasti u Kazahstanu najavile su da će do 15. februara odgovoriti na apele hiljada majki koje protestuju za socijalnu pravdu.

Zahtevi majki uključuju garantovano državno stanovanje za porodice sa mnogo dece, popuste na mesta u vrtićima i veće beneficije za odgoj dece.

U Kazahstanu, mnoge porodice godinama čekaju na državne stanove, a vlasti kažu da jednostavno nema dovoljno smeštajnih kapaciteta za smeštaj desetina hiljada ljudi koji imaju pravo na državno stanovanje.

Poslednji protestni skupovi održani su 11. februara, kada su se hiljade žena okupile u gradovima Aktoba i Karaganda kako bi podsetile vlast na ono što same opisuju kao muke siromašnih u “bogatoj zemlji”.

Privremeni spomenik za pet sestara u Astani
Privremeni spomenik za pet sestara u Astani

Slična okupljanja organizovana su tokom vikenda u Astani, Almatiju, Šumkentu i drugim gradovima. Neki od demonstranata kažu da su došli iz malih gradova i udaljenih sela kako bi se sreli sa vlastima u većim provincijskim gradovima.

Prema rečima jedne demonstrantkinje iz Šumketa, Elmire Ašribekove , “ima mnogo drugih majki koje nisu mogle da dođu na okupljanje jer nisu mogle da priušte trošak prevoza”.

Kunsulu Iskakova, demonstrantkinja u Astani, kaže da Kazahstan, sa prihodima koje ima od velikih prirodnih resursa, lako može da izdvoji novac da pomogne svojim građanima.

Ministarka za socijalna pitanja Madina Abilkasimova kaže da su iz tragedije naučine lekcije.
Ministarka za socijalna pitanja Madina Abilkasimova kaže da su iz tragedije naučine lekcije.

“Bogastvo zemlje pripada svakome od njenih 18 miliona ljudi…. Treba li da živimo u siromaštvu?”, rekla je ova majka šestoro dece.

“Tražimo od vlade da poveća mesečne beneficije, tako da pokriju naše egzistencijalne troškove”, rekla je učesnica protesta u gradu Aktobe, Gulnar Tokabajeva, koja dolazi iz sela Žaroktel, dvestotinak kilometara od ovog provincijskog grada.

“Umesto državnih medalja za majke sa mnogo dece, želimo odgovarajuće beneficije”, rekla je ova majka.

Nesreća na pomolu

Iako su protesti majki uzeli maha od incidenta sa požarom u Astani, okupljanja i žalbe inicijalno su počeli 2018. godine, kada su žene vratile svoja državna priznanja vlastima u znak protesta.

U Kazahstanu, žena koja odgaja najmanje četvoro dece, uključujući usvojenu decu, smatra se majkom sa mnogo dece.

Žene koje odgajaju najmanje sedmoro dece dobijaju zlatnu medalju, Altin Alka, a one sa šestoro srebrnu, Kimis Alka.

Tzv. majke heroji – žene-nosioci medalja –takođe dobijaju celoživotne novčane beneficije u iznosu od 40 američkih dolara mesečno. Osim toga, za njih postoje poreske olakšice, popusti na zavese i mesečni dečiji dodatak.

Neki demonstranti u Astani kažu da se tragični incident, poput onog u Astani, može ponovo dogoditi bilo gde, s obzirom na to da mnoge porodice žive u sličnim udžericama u kojima se greju šporetima na drva.

Za njih, tragedija u Astani bila je nesreća na pomolu, a dogodiće se ponovo ukoliko vlasti ne preduzmu korake da pomognu.

U odgovoru na česte javne kritike i zahteve da podnese ostavku, ministarka za socijalna pitanja Madina Abilkasimova (Madina Abylkasymova) rekla je da je njeno ministarsto naučilo lekciju iz tragedije.

Abilkasimova je 12. februara rekla novinarima da je formirana radna grupa za pitanje državnog stanovanja za velike porodice, kao i u cilju “prikupljanja zahteva i predloga” majki koje protestuju.

XS
SM
MD
LG