Dostupni linkovi

Insajder: Zarobljeni Bošnjaci nikada nisu stigli u logor Batković


Zdravko Tolimir
Zdravko Tolimir
Suđenje Zdravku Tolimiru, pomoćniku Ratka Mladića za sigurnosne poslove u vrijeme zauzimanja Srebrenice svjedočio je insajder Milenko Todorović, koji je u srpnju 1995. godine bio načelnik za obavještajno-sigurnosne poslove Istočno - bosanskog korpusa Vojske Republike Srpske (VRS).

Todorović je kao svjedok Tužiteljstva opisao kako mu je iz Glavnog štaba naloženo da pripremi uslove za prihvat oko tisuću tristo zarobljenih Bošnjaka u logor Batković. Spomenuti zarobljenici nikad nisu stigli na odredište.

Kada je nazvao Glavni štab VRS-a da upita što se dogodilo sa zarobljenicima i zašto nisu stigli u logor Batković, Todoroviću je optuženi Tolimir odgovorio kako se od te ideje odustalo. Dijalog tužitelja Kweku Vanderpuye sa svjedokom.

Tužitelj:
Da vas samo još nešto pitam. Datum na ovom dokumentu koji upravo imamo pred sobom, D-64, je 12 juli. Da li je to otprilike u isto vreme kada ste i vi dobili informaciju od generala Tolimira o onom pristizanju, odnosno prihvatu hiljadu i tristo zarobljenika u Batkoviću?

Todorović: Već sami u Beogradu, a i na pripremi sa vama pre nekoliko dana rekao da je to bilo tih dana. Da li je to bilo tog datuma, da li je to bilo 11., 12., ili 13. – uglavnom tih dana je to bilo.

Tužitelj: Mislim da ste nešto ranije danas rekli da ste negde dva ili tri dana nakon toga vi nazvali generala Tolimira zbog toga što zarobljenici nisu stigli. Sećate se tog dela svog svedočenja?

Todorović: Rekao sam i razlog zbog čega sam ga nazvao.

Todorović je opisao da su porodice zarobljenih pripadnika VRS-a zahtijevale da se što prije napravi zamjena sa zarobljenicima koji su se očekivali u Batkoviću.

Optuženi tvrdi da su oficiri birali stranu dobrovoljno

Zato je svjedok i nazvao Glavni štab da upita što se događa i zašto zarobljenici ne dolaze, nakon čega mu je general Tolimir odvratio - da obustavi pripremu za njihov smještaj.

Tužitelj Vanderpuye je svjedoku Todoroviću pročitalo naredbu optuženog Tolimira vezano uz zarobljavanje bošnjačkih muškaraca i dječaka.

Tijekom iznošenja video dokaza na suđenju Zdravku Tolimiru, Hag, 25. novembar 2010.
Tužitelj: General Tolimir kaže: 'Iako je vrlo važno da se uhapse delovi razbijenih muslimanskih jedinica, ili da ih se likvidira ukoliko pružaju otpor, isto toliko je važno da se zabeleže imena svih vojno sposobnih muškaraca koji se evakuišu iz baze UNPROFOR-a u Potočarima'. Dakle, to se odnosi na ratne zarobljenike, zar ne?

Todorović: Može se tako zaključiti, međutim, ni tada, ni sada ne mogu ja sebe vratiti nazad da vidim svoje mesto i ulogu u tome, jer ja u Potočarima niti sam bio niti imao ikakvog dodira sa tim delom obaveza. Ovo što piše – može se tako zaključiti. Sve drugo, s moje strane bilo bi nešto što nije moj doživljaj i viđenje.

Tijekom unakrsnog ispitivanja svog nekadašnjeg suradnika, optuženi Tolimir je želio prikazati okolnosti u kojima su se našli oficiri Jugoslavenske narodne armije, JNA, nakon raspada Jugoslavije.

Zato je svjedoka Todorovića ispitivao o njegovom iskustvu u Sloveniji gdje ga je zatekao raspad bivše države.

Suci su više puta upitali Tolimira o svrsi takvog ispitivanja budući da je njegova optužnica ograničena na srpanj 1995.godine.

No optuženi je objasnio kako želi dokazati da se Saveznoj Republici Jugoslaviji, SRJ, nepravedno pripisuje slanje svojih oficira u VRS jer su to oni činili dobrovoljno, poput Todorovića.

Tolimir: Tužilac pita gospodina Todorovića: 'Znamo da ste vi bili u Vojsci Jugoslavije, a da ste privremeno upućeni u Bosnu da obavljate dužnost u Vojsci Republike Srpske. Iz ovoga ispada da je Todorović od strane Vojske Jugoslavije upućeni u Bosnu, a ne vidi se da je došlo do raspada države u kojoj je on služio, da je isteran iz stana u kojem je boravio i on i porodica. Ovo sasvim prima drugu konotaciju ako se ne raščisti ovde o čemu se radi. Ja sam zato postavljao pitanje, jer nije ovaj svedok došao u Bosnu zato što ga je uputila vojska. Došao je u Bosnu sasvim dobrovoljno. Ja zato želim da postavim nekoliko pitanja jer se ovde želi imputirati SR Jugoslaviji da je ona upućivala oficire u rat u Bosnu.

Suđenje se nastavlja idući tjedan iskazom novog svjedoka Tužiteljstva koje Tolimira tereti za genocid, kao i učešće u drugim zločinima nad Bošnjacima u Žepi i Srebrenici.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG