Dostupni linkovi

"Insajder" tužiteljstva pokušao skinuti odgovornost s Mladića


Mirko Trivić i Ratko Mladić u Srebrenici
Mirko Trivić i Ratko Mladić u Srebrenici
Haško tužiteljstvo je moralo (u dodatnom ispitivanju) osporavati vlastitog svjedoka na suđenju zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću, nakon što je kao insajder iz srpskih snaga pokušao skinuti odgovornost s optuženog za zauzimanje Srebrenice.

Naime, nakon što je za potrebe optužbe opisao sudjelovanje generala Mladića u njezinom zauzimanju, pukovnik VRS-a Mirko Trivić je tijekom unakrsnog ispitivanja od strane obrane - pokušavao prebaciti zapovjednu odgovornost s optuženog za planiranje i izvršavanje te akcije tijekom koje je pogubljeno na tisuće zarobljenika.

Uz niz opravdanja za operaciju zauzimanja Srebrenice pod nazivom - Krivaja 95, svjedok Trivić je prebacivao odgovornost za njezino planiranje i izvršenje na svog pretpostavljenog u Drinskom korpusu VRS-a, generala Radislava Krstića. On je već osuđen na Haškom sudu na 35 godina zatvora, zbog sudjelovanja u pogubljenju oko 8 tisuća bošnjačkih dječaka i muškaraca.

„Mislim da, ne mislim nego – Krstić je naređivao. General Mladić, po mom, jedino u evidenciji naređenje generala Mladića izdato je bilo Krstiću – da pripremi odluku za Žepu“, izjavio je svjedok tužiteljstva.

S druge strane, kao zapovjednik brigade unutar Drinskog korpusa VRS-a koji je zauzeo Srebrenicu, Trivić je poricao da se to dogodilo prema dugoročnom planu vodstva bosanskih Srba. Odnosno prema Direktivi 7, naređenju tadašnjeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića – o stvaranju nepodnošljivih uvijeta za stanovništvo Srebrenice, prije njezinog zauzimanja u srpnju 1995.godine.

„Ne, ne sjećam se jer nisu upućene meni. Jer ja nisam imao položaje prema Srebrenici i Žepi. To me nije, jednostavno, nisu bili moji zadaci. Nisam ih registrirao, niti sam ih imao potrebe registrirati“, opravdavao je svoje navodno neznanje svjedok.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:15:21 0:00
Direktan link

Tijekom dvodnevnog iskaza Trivića, haški suci su stalno uočavali razlike u njegovim odgovorima pa su morali preslušavati tonske snimke kako bi utvrdili - što je zapravo rekao. Predsjedavajući sudac Alphons Orie je pri tom više puta primijetio da svjedok pokušava izbjeći direktne odgovore na pitanja.

„Zašto ne odgovarate na pitanje, je li Vas išta spriječava u tome? Utvrdio sam da je to ono što radite“, upitao je i naveo za sudski zapisnik sudac Orie.

(VIDEO: Snimak susreta Trivića i Mladića u Srebrenici)


Suđenje za genocid i ostale zločine u Bosni i Hercegovini nastaviti će se sutra iskazom zaštićenog svjedoka pod pseudonimom RM-306.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG