Dostupni linkovi

Smrt diplomata Srbije u Libiji: Prikrivanje propusta


Smrt državljana Srbije u Libiji: Trgovina oružjem kao motiv otmice?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:27:19 0:00

Smrt državljana Srbije u Libiji: Trgovina oružjem kao motiv otmice?

Piše: Senka Vlatković Odavić, Insajder

Pre godinu dana oteto je dvoje službenika ambasade Srbiji u Libiji. Do danas nije zvanično saopšteno koji je bio motiv otmice. Kidnaperi su ih držali zarobljene dva i po meseca. Vlasti Srbije sve vreme su najavljivale skoro oslobađanje. Oboje su 20. februara poginuli u američkom bombardovanju terorističkog kampa u kom su držani.

Spekulacije o motivima otmice uglavnom su se svodile na trgovinu oružjem. Čak je i premijer Srbije Aleksandar Vučić poslove sa oružjem naveo kao jedan o mogućih motiva. Obećano je da će sve biti istraženo. Ipak, prema istraživanju “Insajdera bez ograničenja”, zajedničkog projekta produkcije Insajder i Radija Slobodna Evropa, istraga o mogućim motivima otmice se i ne vodi.

Detalj sa komemoracije Slađani Stanković i Jovici Stepiću
Detalj sa komemoracije Slađani Stanković i Jovici Stepiću


Pokazalo se da su u najavi puta na koji su 8. novembra krenuli službenici ambasade bilo propusta. Put nije bio najavljen Ministarstvu spoljnih poslova, ali jeste čoveku za koga se danas sumnja da stoji iza organizacije.

Radna grupa Ministarstva spoljnih poslova trebalo je da završi i objavi izveštaj koji bi rasvetlio otmicu i utvrdio propuste. Taj izveštaj do danas i pored najava nije objavljen.

Kako bi se sastavio izveštaj, na pitanja Radne grupe odgovarao je ambasador Oliver Potežica, za koga se spekulisalo da je bio meta otmičara. Međutim, taj izveštaj i danas nisi oznaku strogo poverljivo.

Deo izveštaja koji se tiče rada pa i propusta u Ministarstvu spoljnih poslova je gotov, tvrde u toj instituciji, ali se već mesecima čekaju izveštaji iz Libije i SAD. Generalni sekretar Ministarstva Veljko Odalović kaže da se sa objavljivanjem izveštaja neće još dugo čekati.

Izveštaj je zbog osetljivosti označen kao poverljiv: Veljko Odalović
Izveštaj je zbog osetljivosti označen kao poverljiv: Veljko Odalović


“Izveštaj je od početka zbog osetljivosti označen kao izveštaj od poverljivog značaja. I do trenutka dok ne budemo doneli drugačiju odluku. Donećemo je sigurno ako budemo odlučili da ne možemo više da čekamo. U svakom slučaju ne vidim razlog da ako ne budemo imali ove informacije, ovo traje i da držimo u nedogled. Jer prosto javnost se interesuje sa pravom”, kaže Odalović.

Otmica dvoje državljana Srbije, službenika Ambasade Srbije, je najveća talačka kriza sa kojom se suočila srpska diplomatija.

U emisji “Ubistvo u Libiji”, na osnovu istraživanja "Insajdera bez ograničenja" i dostupnih podataka rekonstruisana je otmica pa i propusti koji su načinjeni.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG