Dostupni linkovi

Inicijativa mladih i Žene u crnom obeležili tri decenije od početka rata u BiH


Akcija povodom 30 godina od početka rata u Bosni i Hercegovini i opsade Sarajeva, Beograd, 6. april, 2022.

Sa transparentima "Sarajevo grobnica živih", "Sećate li se Sarajeva", Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji i organizacija Žene u crnom su 6. aprila, povodom 30 godina od početka rata u Bosni i Hercegovini i opsade Sarajeva, organizovali mirovnu akciji u centru Beograda.

Kako je javila reporterka Radija Slobodna Evropa, građani su na štandu ispisivali poruke mira i sećanja na opsadu Sarajeva, a te poruke će kasnije javno biti objavljene na društvenim mrežama tih organizacija.

Predstavnik Inicijative mladih za ljudska prava u Srbiji Marko Milosavljević rekao je novinarima da su se okupili da pokažu solidarnost i humani odnos prema žrtvama, ali i preživelima.

Građani ispisuju poruke mira prilikom obeležavanja 30. godina od početka rata u BiH i opsade sarajeva. Beograd, 6. april, 2022.
Građani ispisuju poruke mira prilikom obeležavanja 30. godina od početka rata u BiH i opsade sarajeva. Beograd, 6. april, 2022.

Istakao je da su to uradili u odsustvu reakcije institucija Srbije na sve što se dešavalo u ratu u Bosni i Hercegovini, koji je počeo pre 30 godina, te ocenio da je njihova akcija važna i za pomirenje.

Naveo je da te organizacije žele da pokažu da i u Beogradu ima i drugačijih mišljenja od onih koje oslikava mural Ratka Mladića sa beogradskih fasada.

Marko Milosavljević, Inicijativa mladih za ljudska prava, Beograd, 6. april, 2022.
Marko Milosavljević, Inicijativa mladih za ljudska prava, Beograd, 6. april, 2022.

"U danima kada vidimo slike ukrajinskih gradova,pre svega Kijeva i Mariupolja, koje podsećaju na to kako je izgledalo Sarajevo tih meseci u toku najduže do sada opsade jednog grada, smatramo kao važnim i značajnim za srpsko društvo da izrazi solidarnost prema žrtvama i preživelima", rekao je Milosavljević.

Prethodno su u saopštenju ocenili da je rat u Bosni i Hercegovini bio do tada najkrvaviji oružani sukob na tlu Evrope nakon Drugog svetskog rata, koji je iza sebe ostavio najmanje 96.000 ubijenih ljudi, dva miliona raseljenih, više od 20.000 žena koje su preživele ratno silovanje.

"Terorisanje, neselektivno granatiranje i snajperska paljba od strane jedinica Jugoslovenske narodne armije (JNA) i Vojske Republike Srpske nad građanima Sarajeva, trajali su 1.475 dana, što predstavlja najdužu opsadu jednog grada u modernoj istoriji ratovanja", naveli su u saopštenju.

Naveli su i da je tokom opsade među ubijenima više od 1.600 dece i podsetili da su za zločine tokom opsade Sarajeva pred Haškim tribunalom osuđeni Stanislav Galić, Dragomir Milošević, Radovan Karadžić i Ratko Mladić.

Beograd, 6. april, 2022.
Beograd, 6. april, 2022.

Opsada Sarajeva bila je jedna od najdužih opsada u istoriji modernog ratovanja i najduža je opsada jednog glavnog grada ikada.

Na grad je u prosjeku padalo 329 projektila dnevno, a najveću štetu pretrpjeli su civilni, kulturni i vjerski objekti.

Počela je 5. aprila 1992. godine, a završila 29. februara 1996. godine.

Tokom opsade, Sarajevo je bio gotovo potpuno odsječeno od ostatka BiH, te je došlo do nestašice hrane, električne struje, plina, lijekova i vode. Tako su Sarajlije često išle po vodu na rijeku Miljacku, gdje su bili izloženi snajperskoj vatri.


Vojska Republike Srpske (VRS) je pod opsadom držala Sarajevo tačno 1.460 dana.

U tom je periodu na grad sa okolnih brda ispaljeno stotine hiljada granata, a poginulo je više od 11.500 osoba. Tokom opsade Sarajeva poginulo je oko 1.600 djece.

Komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić, koji je pred sudom u Hagu osuđen za genocid i najteže ratne zločine u BiH, dao je naredbu da se gađaju svi nesrpski civilni ciljevi u Sarajevu.

XS
SM
MD
LG