Dostupni linkovi

Inicijativa mladih traži da vlast u Beogradu očisti obraz prestonice Srbije


Mural posvećen osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću u centru Beograda, 7. januar 2022.
Mural posvećen osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću u centru Beograda, 7. januar 2022.

Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) u Srbiji na godišnjicu postavljanja murala Ratku Mladiću u Beogradu pozvala je gradonačelnika Aleksandra Šapića da komunalnim službama naloži da uklone mural na uglu ulica Njegoševe i Alekse Nenadovića.

U saopštenju YIHR je naveo da su već 365 dana, zidovi i fasade u Beogradu ispisane i iscrtane imenom i likom ratnog zločinca osuđenog, između ostalog, za jedan od najstrašnijih zločina počinjenih na tlu Evrope nakon Drugog svetskog rata.

"Krajnje je vreme da gradske službe očiste obraz Beograda i Srbije, uklanjajući ne samo sporni mural koji su čuvale neiditifikovane straže, nego i hiljade crteža, grafita, murala posvećenih ratnim zločincima kao i simbola poput slova Z", navela je inicijativa.

Mural sa likom Ratka Mladića postavljen je 23. jula u Beogradu prošle godine, a rešenjem komunalne inspekcije beogradske opštine Vračar od 20. septembra naloženo je stanarima zgrade u Njegoševoj da grafit uklone o svom trošku.

Pošto nije bilo reakcije komunalnih službi, YIHR Srbija je u koordinaciji sa stambenom zajednicom najavila uklanjanje murala za 9. novembar i prijavila skup Policijskoj stanici Vračar, a taj skup policija je zabranila, podsećaju u saopštenju.

Iz YIHR-a su apelovali na gradonačelnika Beograda da inicira podizanje spomen-obeležja u Batajnici, gde su u tajnoj masovnoj grobnici pune dve godine skrivani posmrtni ostaci 744 kosovska Albanca ubijenim u ratnim zločinima koje su počinili pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i Vojske Jugoslavije.

"Naš apel šaljemo na godišnjicu ubistva 14 srpskih civila u Starom Grackom 1999. godine, čije porodice još uvek čekaju da počinioci ovog zločina, koji su i dalje na slobodi, budu privedeni pravdi", navela je YIHR.

XS
SM
MD
LG