Dostupni linkovi

Inicijativa: Mladi u Srbiji pod uticajem ratnohuškačke politike


“Mladi plaćaju najveću cenu ratnohuškačke politike i ogromna je opasnost da će ta cena biti daleko veća ako Srbija nastavi da srlja u autoritarizam, agresivni nacionalizam i sukob sa svima u regionu”, saopštila je nevladina Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji povodom obeležavanja Međunarodnog dana mladih.

Iz Inicijative navode da su mladi u Srbiji “daleko konzervativniji i zatvoreniji od generacije svojih roditelja i deka i baka” citirajući istraživanje Krovne organizacije mladih iz 2021. da je manje od 15 odsto mladih vakcinisano, kao i da manje od polovine mladih (44 odsto) misli da je demokratija najbolji oblik vladavine.

Isto istraživanje pokazuje i da 21 odsto mladih ima pozitivan stav prema Evropskoj uniji.

Iz Inicijative navode da su ovakvi stavovi mladih “direktna posledica zatrovanog javnog prostora, obrazovnog sistema i medijske scene”.

Mladi Srbije u ’Perspektivi’: Nismo slobodni građani
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:27:11 0:00

“Iz najgore epohe u istoriji Srbije, Miloševićeve (predsednika Savezne Republike Jugoslavije Slobodana Miloševića, prim. aut.) ere, rehabilituju se najmračnije ideje – ideja Velike Srbije danas upakovana u tzv. Srpski svet, slave se i počastima obasipaju najgori ljudi – ratni zločinci”, navodi se u saopštenju i dodaje da se iz istorije “brišu genocid i zločini počinjeni u ime Velike Srbije, ali se ipak šapatom, koji prerasta u huk sa tribina i u državnu politiku – kliče i genocidu i zločinima i zločincima”.

Iz Inicijative navode da je današnja obaveza svih da se spreči novi rat ili sukob.

“To je dug koji starije generacije imaju prema mladima, jer ratno nasleđe nisu rešile, nego ih dodatno zatrovale“, navode iz ove nevladine organizacije.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija prihvatila je 1999. godine preporuku da se 12. avgust proglasi Međunarodnim danom mladih.

XS
SM
MD
LG