Dostupni linkovi

Inicijativa građana: Umetničko oživljavanje delova Novog Sada


Novi Sad
Novi Sad
U Novom Sadu će se uskoro formirati nova urbana celina: četvrt koja će predstavljati omaž umetnicima, ne samo iz ovog grada već iz cele zemlje, kao i iz bivše Jugoslavije.
Ako Skupština grada usvoji predlog odbornice Branke Bežanov, Novi Sad će od sledeće godine imati ulicu koja će nositi ime najpoznatijeg pevača narodne muzike, Tome Zdravkovića. On je jedan od onih boema, umetnika čije će ime biti deo jedne nove urbane celine, objašnjava Bežanov.

„Predlog da jedna ulica u naselju Adice dobije ime legendarnog pevača Tome Zdravkovića je zapravo uvod u jednu širu inicijativu, a to je da Novi Sad u budućnosti dobije jedan čitav kvart, umetničku celinu. Biće to omaž umetnicima koje ovaj grad nikad ne bi trebali da zaboravi. Zašto baš ovaj deo grada? Upravo zbog toga što ovaj deo se ubrzo izgrađuje i postaje jedan od razvijenijih delova Novog Sada“, kaže Bežanov.

Ostali predlozi ulica biće dopunjeni imenima poput Mladena Vraneševića, frontmena Laboratorije zvuka, kao i novosadskog radijskog pevača Nestora Gabrića i drugih umetnika koji su proslavili ovaj grad.

Građanima, koje smo zatekli na ulicama Adica, kažu da im se dopada ideja:
“Meni se ideja jako sviđa, samo da noviji pevači ne dobiju ulicu, pošto oni se apsolutno ne uklapaju u ovu čitavu priču”, kazao je jedan od prolaznika, dok nam je drugi rekao: “Lepo je da imamo deo grada u kom će ulice dobijati imena po istaknutim ličnostima.”

Turizmološkinja Ivana Volić koja izučava turističke potencijale gradskih kulturnih prostora kaže za Radio Slobodna Evropa da je ideja interesantna, ali da bez sadržaja, grad ne može računati na veći broj zainteresovanih turista.

“Samo imenovanje ulica može da odgovara stanovnicima te ulice, ako je to na njihovu inicijativu, onda je to neka lokalna satisfakcija, ali ako nema sadržaja, ako to ne vuče nešto strategijski osmišljeno mislim da nem efekta za posetioce niti za neke masovnije obilaske. Sadržaj diktira neku privlačnost, neku atraktivnost, ali opet taj sadržaj mora da bude u skladu sa potrebama lokalnih stanovnika, odnosno prvenstveno sa njihovim željama i potrebama”, naglašava ona.

Inače u spomenutom delu grada već postoji ulica koja nosi ime tamburaša Janike Balaža, a tu je i ulica Rahele Ferari, filmske i pozorišne glumice.
XS
SM
MD
LG