Dostupni linkovi

Inicijativa GDP-a: Savez za europsku BiH


Ilustracija
Građanska demokratska stranka BiH odlučila je pokrenuti Savez za europsku BiH. Riječ je o programu kojim GDS želi pokušati odgovoriti na interese najugroženijih kategorija stanovništva u BiH. Program nudi također i izlaz iz društvene krize, obnovu povjerenja i solidarnosti među građanima, ističu u ovoj stranci.

Imajući u vidu aktualnu situaciju, Građanska demokratska stranka BiH Savezom za europsku BiH želi ponuditi građanima promjene. Na scenu treba treba stupiti nova generacija sposobnih i zainteresiranih građana koji će unaprijediti razvoj Bosne i Hercegovine, ističe predsjednik GDS BiH Ibrahim Spahić.

„Savez za evropsku BiH znači savez za drugačije poimanje i bolje razumijevanje modernosg svijeta i, naravno, Evrope, koja se mora suočiti u 21. stoljeću na potpuno drugačiji način sa vlastitom budućnošću. Balkan je samo jedna ilustracija potrebe za novom, drugačijom konstitucijom Evrope. Bosna tu može da bude jedan fini katalizator i da ima svoje mjesto – ne pretenciozno, kao što je ranije imala u politikama nekih bh. lidera, da bude pomiriteljica istoka, zapada, sjevera i juga, nego da jednom kontekstuira svojom političkom, socijalnom, kulturnom i povijesnom ulogom ono što može pružiti zemlja od četiri miliona, na ovakvom mjestu na kakvom jeste, zajedno sa svojim bliskim i dalekim susjedima“, kaže Spahić.

Građani Bosne i Hercegovine imaju znanja, volje i spremnosti za dijalog o svim promjenama koje se moraju provesti u procesu pristupanja Evropskoj uniji. Jedan od ciljeva je i transformiranje vanjske politike Bosne i Hercegovine, dodaje Spahić.

„Mi smatramo da bi evropska Bosna i Hercegovina trebala da bude potpuno okrenuta jednom projektu koji se zove 'Evropa, Afrika i Azija zajedno', dakle jedan koncept koji Mediteranom vezuje suštinske vrijednosti koje taj prostor donosi Evropi i koje, naravno, jednako Evropa emituje prema Aziji i Africi“, ističe on.

Obećanja i nerad

Europski pokret BiH pozdravlja svaku inicijativu koja je usmjerena na ubrzanje procesa europskih integracija u Bosni i Hercegovini. Obzirom da inicijativa dolazi iz jedne male stranke, predsjednik Europskog pokreta BiH Predrag Praštalo ističe da bi slične prijedloge trebale imati i velike stranke.

Predrag Praštalo
Predrag Praštalo
„Bitno je da političke stranke u Bosni i Hercegovini, od manjih pa gore, ka većima, počnu da se konačno bave evropskim pitanjima. Za građane BiH može biti samo dobitak da političke stranke konačno u svoje programe i jednu od izbornih tema stave naravno i proces evropskih integracija. Po našem mišljenju, proces evropskih integracija je zastao, u ćorskokaku je upravo zbog toga što u Bosni i Hercegovini ne postoji konkretna politička volja za prihvatanje procesa evropskih integracija, već se više radi o deklarativnom izjašnjavanju, kako političkih lidera, tako i partija u cjelini“, navodi Praštalo.

Inicijativu pozdravljaju i u Partiji demokratskog progresa. Potpredsjednik ove partije Zoran Đerić ističe da mnoge partije imaju slične inicijative, ali kada dođu na vlast, obično ih ne provode.

„U bh. uslovima mislim da one političke partije koje i dobivaju najveće povjerenje građana Bosne i Hercegovine, u suštini se u svojim predizbornim programima, bar deklarativno, zalažu za pristupanje Evropskoj uniji. Mislim da ključne političke partije i ključni lideri Bosne i Hercegovine upravo imaju tu ideju Evropske unije. Drugo je pitanje kada dođu na vlast, kada im građani poklone pažnju i povjerenje, koliko su oni sposobni i spremni da provode ono što su obećavali građanima Bosne i Hercegovine – to je bolji život, te evropske integracije, i sve ono što bi trebalo da čini bolji život u Bosni i Hercegovini“, kaže Đerić.

Predsjednik Socijaldemokratske unije BiH Nermin Pećanac smatra da ova inicijativa neće naići na plodno tlo. Mnoge partije plasiraju ovakve ideje u predizbornim kampanjama, kako bi amnestirale svoje nerad u prethodnom periodu, dodaje Pećanac.

„Moramo biti svjesni – sada ima preko 85 stranaka koje su se prijavile na izbore, a vi vidite između jednog i drugog izbornog ciklusa da se pojavljuje samo pet-šest ili deset stranaka u javnosti. Ako izuzmeno stranke koje su na vlasti, imate još samo dvije-tri stranke koje su stalno prisutne. Pred izbore često mnoge stranke sa svojim nekim inicijativama ustvari pokušavaju svoj nerad u prethodne četiri godine amnestirati same sebi i tim inicijativama skrenuti na sebe pažnju. To nije loše, ali treba pitati: Šta ste radili te četiri godine? I ako ćete opet poslije ove inicijative i izbora četiri godine spavati, onda kako može ta inicijativa naći plodno tlo i naići na korektan odnos drugih prema inicijativi“, rekao je Pećanac.

Prezentirajući ideju o osnivanju Saveza za europsku BiH, GDS je također pozvao Parlamentarnu skupštinu BiH i Vijeće ministara BiH da preuzmu odgovornost u svim fazama donošenja odluka koji se tiču strateških opredjeljenja Bosne i Hercegovine za NATO i Evropsku uniju.
  • 16x9 Image

    Ivan Katavić

    Novinarstvom se profesionalno bavi od 2005. godine kada je postao član redakcije sarajevskog dopisništva RSE. Najčešće obrađuje teme iz života običnih ljudi, kulture i sporta.

XS
SM
MD
LG