Dostupni linkovi

Manevri Dodikovog SNSD-a, opozicija se uspavala


Milorad Dodik
Milorad Dodik
Rekonstrukcija Vlade Republike Srpske, smjene direktora javnih preduzeća, stalne press konferencije i istupanja u javnosti govore u prilog tezi da je Savez nezavisnih socijaldemokrata vrlo ozbiljno shvatio pitanje svog opstanka na vlasti. Dio javnosti smatra da se vladajuća stranka u Republici Srpskoj ponaša kao da je u jeku predizborne kampanje. Istovremeno, veći dio opozicije u tom entitetu ne prati dinamiku vladajuće partije. Dok jedni krive opoziciju za indolentnost, drugi su mišljenja da SNSD najbrutalnije zloupotrebljava institucije RS za stvaranje pozicija za naredne opšte izbore sljedeće godine.

Stalne zajedničke sjednice Vlade RS i Saveza nezavisnih socijaldemokrata, kadrovske promjene u izvršnoj vlasti i javnim preduzećima, sveprisutnost vladajućih struktura u javnosti – pokazuju da je entitetska vlast shvatila da im, nakon dva mandata, glasački sat polako odbrojava. Uz naraslo nezadovoljstvo građana, sve to je više nego dovoljan razlog da kampanja za opšte izbore započne godinu i po ranije. Jasno je to i opozicionarima, koji u motive vlasti za takvo ponašanje nimalo ne sumnjaju.

Dragan Čavić
Dragan Čavić
„Njima su svaki izbori pitanje života i smrti - jer poslije eventualnog njihovog poraza, oni su svjesni da svako ko sljedeći dođe mnoge stvari mora da raščisti. Zbog toga ulažu ogromnu enegriju, ali, nažalost, i javna sredstva u stvaranju dobrih pozicija za sljedeće izbore“, kaže predsjednik Demokratske partije Dragan Čavić.

Osnivaču portala Frontal.rs Danijelu Simiću jasno je da su manevri kao što je kadrovsko obnavljanje vlade, zapravo spin koji treba da pokaže javnosti kako izvršna vlast radi punom parom:

„Ovaj rad - koji se kao predstavlja da se radi - ukoliko bude zaista samo neka maska koja služi da se narod zamajava da se nešto mijenja i nešto radi, neće biti dovoljan zato što se ta priča već dva i nešto više mandata priča, tako da bi u suštini nezadovoljstvo naroda moglo nakvasati do tog nivoa da dođe do promjena.“

Da li će promjena biti teško je prognozirati, posebno u situaciji gdje najveći dio opozicije, kako Simić kaže, vjeruje da krušku ne mora zatresti, već tek čekati da sama padne. Ipak, neki opozicionari, poput Dragana Čavića, konstatno upozoravaju da SNSD zloupotrebljava entitetske institucije identifikujući se s njima i uopšte sa Republikom Srpskom.

„U tom kontekstu u posljednja dva mjeseca sve aktivnosti SNSD-a, od predsjednika, izvršnog odbora do svih onih koji predstavljaju ključne političke figure u SNSD-u, su usmjerene u pojačavanju te vizije o identifikaciji.“

Razjedinjenost opozicije

U SNSD-u tvrde da aktivnosti stranke i izvršne vlasti nemaju veze sa predizbornom kampanjom. Poslanik te partije u Narodnoj skupštini RS Nikola Baštinac rad vlade objašnjava energičnijim konceptom nove premijerke Željke Cvijanović.

„To stvara dodatnu dinamiku u društvu - i naravno da ostale političke strukture, koje žive od izbora do izbora, to doživljavaju kao predizbornu kampanju. Ne, to je samo jači rad SNSD-a i u izvršnoj vlasti i unutar stranke“, kaže on.

Da je rad unutar vladajuće stranke intenziviran, u RS više niko ne sumnja, naročito nakon lokalnih izbora na kojima je SNSD izgubio podršku velikog broja birača.

Konsultant za monitoring u Centrima civilnih inicijativa Željko Ninković kaže da ta stranka sve čini da bi vratila povjerenje glasača.

„Ovo djelovanje zaista se može posmatrati u kontekstu pripreme za opšte izbore 2014. godine, jer je intenzitet njihovih sastanaka takav kakav se nije dešavao ni pred lokalne izbore 2012. godine. Očigledno da je došlo do promjena u razmišljanjima u partiji i vjerovatno da su shvatili da sa arogantnim stavovima i ponašenjem koje je obilježilo prethodnih nekoliko godina vladavine SNSD-a, neće dobiti povjerenje građana na izborima 2014. godine, a izvjesno je da im je jako stalo da se zadrže na vrhu političke vlasti u RS-u, pa i u BiH.“

Da je SNSD mobilisao sve svoje snage i kompletnu infrastrukturu – smatra i novinar portala Buka Dragan Bursać. On kaže da ta partija radi na PR-u, a da istovremeno veći dio opozicije nema šta da ponudi.

„Stvar je u sljedećem: što narod ne prepoznaje dešavanje i rad opozicije, jer njega ni nema, što je opet loša predstava tih opozicionih partija u očima naroda, a upravo to, uz razjedinjenost, njih može doći glave, odnosno do gubitka izbora 2014. godine.“

Da li će javnost Republike Srpske pokloniti i treći mandat Savezu nezavisnih socijaldemokrata, teško je prognozirati godinu i po uoči opštih izbora. Procjena, međutim, može biti sasvim pouzdana ukoliko sve ostane na čekanju da kruška sama padne.
XS
SM
MD
LG