Dostupni linkovi

Industrijska zona zarasta u korov


Korman polje
Korman polje
Dok se u Grošnici kod Kragujevac privodi kraju izgradnja četiri nove fabrike Fiatovih kooperanata, Korman polje, na drugom kraju grada, koje je prvobitno bilo planirano za izgradnju industrijske zone, i dalje je pusto.

Vlasnici zemljišta, koji su prošle godine od države za nadoknadu tražili 4.000 evra po aru, danas razočarano gledaju zaparložene njive i nadaju se novim investitorima.

Godinu dana nakon višednevnih protesta meštana Kormana i Maršića zbog otkupa zemljišta za izgradnju industrijske zone za Fiatove kooperante u Korman polju, ono danas zarasta u trnje, korov i travu.

Zbog nezadovoljstva vlasnika zemljišta, čiju je vrednost Poreska uprava procenila na 350 evra po aru, a oni tražili čak 4.000, država je odustala od lokacije u Korman polju i industrijsku zonu premestila u napuštenu kasarnu u Grošnici.

Danas, godinu dana kasnije, ledine, za koje su pojedini vlasnici tvrdili da vrede blizu milion evra i dalje su zaparložene.

Milan Ranković iz Kormana i Dragan Janković iz Maršića koji su prošle godine prihvatili poslednju ponudu države od 1.000 evra po aru, danas žale zbog propuštene šanse koju su imali meštani tih sela.

„Imali smo šansu da dobro prodamo zemlju, da zaposlimo decu, jer su nam nudili 300 radnih mesta za nas Maršićance. Sve smo to izgubili. oterali smo investitore zahvaljujući koji su tražili nenormalne iznose. Sada imamo korov koji samo služi lovcima“, kaže Ranković.

„Sada smo i bez para i bez zemlje. Idemo na sud da se sudimo, a šta će biti na kraju to ćemo tek da vidimo“, kaže Janković.

Mnogi od vlasnika još uvek se tuže sa državom oko vlasništva nad zemljištem koje je 1978. godine otkupljeno za potrebe izgradnje Fabrike automobila Zastava. Ta fabrika nikada nije sagrađena, pa meštani smatraju da su njive ponovo u njihovom vlasništvu. Jedan od njih je i Dragoljub Simić iz Kormana.

„Ja znam da je ta zemlja moja, ali je oni svojataju da je Zastavina zato što je Zastava uknjižena, a ja ne smem da se knjižim jer ako to uradim tužiće me za nadoknadu“, kaže Simić.

Prema navodima naših sagovornika, Korman polje i u budućnosti će biti pusto i neobrađeno, a jedina šansa za aktiviranje tog zaparloženog zemljišta je eventualni dolazak novih investitora.
XS
SM
MD
LG