Dostupni linkovi

Indonezija poziva Zelenskog na samit G20 u novembru, Putin potvrdio dolazak


Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvan je na samit Grupe 20 (G20) u novembru od strane zemlje domaćina Indonezije.

Predsjednik Joko Widodo rekao je 29. aprila da je pozvao Zelenskog da prisustvuje samitu, kojem je ruski predsjednik Vladimir Putin potvrdio da će prisustvovati.

Widodo je bio pod pritiskom zapadnih zemalja da isključi Rusiju, članicu G20, nakon njene invazije na Ukrajinu, ali Džakarta je tvrdila da mora ostati "nepristrasna".

Putin je u telefonskom razgovoru sa Widodom potvrdio da će prisustvovati samitu koji će se održati na Baliju, rekao je indonežanski lider.

Sjedinjene Države su odgovorile na najave Indonezije rekavši da se svijet ne može nositi s Rusijom kao prije invazije.

"Sjedinjene Države i dalje vjeruju da ne može biti uobičajeno u pogledu učešća Rusije u međunarodnoj zajednici ili međunarodnim institucijama", rekla je zamjenica glasnogovornice State Departmenta Jalina Porter novinarima odgovarajući na pitanje o pozivu.

Nije komentirala hoće li Sjedinjene Države ipak prisustvovati.

Indonezija je, kao i većina velikih ekonomija u usponu, pokušala zadržati neutralnu poziciju u ratu.

Widodo je rekao da Indonezija neće slati oružje Ukrajini kao odgovor na zahtjev Zelenskog, ali je ponudio humanitarnu pomoć.

O ratu u Ukrajini ponovo je razgovarao Widodo telefonom sa japanskim premijerom Fumiom Kishidom.

Indonezijski predsjednik pozvao je na hitan prekid neprijateljstava i naglasio potrebu za "mirnim rješenjem".

Kishida se složio da se nasilje mora okončati, ali je koristio oštriji jezik.

"Narušavanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta upotrebom sile i zastrašivanja, kao i pokušaj da se silom jednostrano promijeni status quo, neprihvatljivi su ni u jednom regionu", rekao je on.

Na osnovu izvještaja AFP-a i Reutersa

XS
SM
MD
LG