Dostupni linkovi

Indonežanske vlasti pogubile osam stranih državljana zbog trgovine drogom


Australijanci u Sidneju u znak podrške dvojici svojih državljana neposredno pre pogubljenja u Indoneziji
Australijanci u Sidneju u znak podrške dvojici svojih državljana neposredno pre pogubljenja u Indoneziji

Indonežanske vlasti su pogubile osam od devet osoba, stranih državljana, osuđenih na smrtnu kaznu zbog trgovine drogom, ali među njima nije bila osuđenica iz Filipina, objavili su lokalni mediji. Među osuđenima su bila dva državljanina Australije, državljanin Brazila, četvoro Afrikanaca i jedan Indonežanin.

Državni tužilac Indonezije, Muhamed Prasetjo, rekao je da pogubljenja nemaju veze sa državama iz kojih su osuđeni.

„Egzekucija nije ni lep ni prijatan posao, Ali, u cilju da se ova nacija zaštiti od droge, mi bi trebalo da sprovedemo tu kaznu. To ne činimo da bi smo se suprotstavili drugim država, to činimo da bi smo se suprotstavili drogi.“

Kako javlja AFP, zatvorenici su izvedeni pred streljački vod u zatvoru na ostrvu Nusa-kam-bangan i pogubljeni. U utoraku toku dana, Evropska unija, Francuska i Australija su uputile poslednji poziv Indoneziji da obustavi izvršenje smrtne kazne. Nakon vesti o pogubljenju, usledile su oštre reakcije zvaničnika tih država.

„Ove egzekucije su i okrutne i nepotrebne. Okrutne jer su oba državljana Australije provela oko decenije u zatvoru pre smaknuća, a nepotrebne jer su oba ova mlada čoveka u zatvoru potpuno rehabilitovana. Australija poštuje indonežansko zakonodavstvo i suverenitet, ali osuđujemo ovo što je učinjeno i to nije „tek neki posao“. Iz tog razloga, nakon što izrazimo saučešća porodicama, naš ambasador će se povući na konsultacije“, kazao je premijer Australije Toni Abot.

Indonežanske vlasti su ostale odlučne u nameri da pogube švercere droge uprkos osudi javnosti i brojnim pritiscima i pozivima stranih lidera i UN da ukinu smrtnu kaznu.

Osuđeniku, Francuzu Seržu Atlauiju odložena je smrtna kazna i on će biti na narednom spisku za pogubljenje.

Zakon protiv posedovanja droge u Indoneziji je najstroži na svetu. Čak i posedovanje male količine droge može biti kažnjivo smrću.

XS
SM
MD
LG