Dostupni linkovi

Indijska vlada protiv Amnesti internešnala


Indijski premijer Narendra Modi govori na skupu u Nju Delhiju, 22. decembar 2019.
Indijski premijer Narendra Modi govori na skupu u Nju Delhiju, 22. decembar 2019.

Odluka organizacije za ljudska prava Amnesti internešnal (Amnesty International) da prekine rad u Indiji uz obrazloženje da je na meti vlasti zbog kritičkih izveštaja, odražava kako je u najvećoj demokratskoj zemlji na svetu smanjen prostor za drugačija mišljenja i kritiku nacionalistističke vlade premijera Narendre Modija, pišu svetski mediji.

Izveštaji i zamrzavanje računa

Amnesti internešnal suspendovao je svoje operacije u Indiji optužujući nacionalističku vladu premijera Narendre Modija za sistematsko uznemiravanje, kao i za "lov na veštice" protiv organizacija za ljudska prava, piše Tajms (The Times).

Organizacija sa sedištem u Velikoj Britaniji saopštila je u utorak, 29. septembra, da je otkrila da su joj bankovni računi zamrznuti pre dve nedelje.

To je, kako piše londonski list, poslednja eskalacija u dugom sporenju oko njenog izveštavanja o kršenjima ljudskih prava u Indiji, uključujući u regionu Kašmir, kao i tokom nereda u Delhiju ranije ove godine kada je život izgubilo više desetina ljudi.

Amnesti je naveo da potez vlade "nije slučajnost", ukazuje Tajms, dodajući da je ta organizacija u izveštaju prošlog meseca optužila policiju u Delhiju za kršenja ljudskih prava u februaru tokom nereda između hindusa i muslimana u kojima je ubijeno više od 50 ljudi, što su bili najgori neredi u tom gradu u više decenija.

U izveštaju te organizacije je navedeno da je policija tukla demonstrante, mučila pritvorene i da se povremeno pridruživala hindusima koji su divljali muslimanskim delovima indijske prestonice. Policija je odbacila te tvrdnje kao "pristrasne i zlonamerne".

Amnesti je takođe ukazao na porast kršenja prava u Kašamiru gde je Modijeva vlada u avgustu prošle godina nametnula direktnu upravu i ukinula poluautomatski status jedine indijske države s muslimanskom većinom. Lokalni politički lideri mesecima su držani u pritvoru bez optužnica, došlo je do prekida telefonskih i interent usluga, dok je pojačano prisustvo vojske. Tajms dodaje da je Amnesti svedočio prošle godine u američkom Senatu s izveštajima da indijske snage u Kašmiru pribegavaju mučenjima i drugim zlostavljanjima.

Porast kršenja ljudskih prava

Odluka Amnestija snažno ilustruje smanjeni prostor za drugačija mišljenja u Indiji gde se kritičari Modijeve Indijske narodne partije (Bharatiya Janata Party - NJP) suočavaju s istragama i hapšenjima, ocenjuje Gardijan (The Guardian).

Istovremeno, dodaje britanski list, u Indiji su u porastu kršenja ljudskih prava, posebno pripadnika muslimanske manjine, kojih ima oko 200 miliona.

Oštre mere protiv kritičara povećane su u Indiji tokom pandemije COVID-19, ističe britanski list, ukazujući da sudovi delomično rade, dok su zabranjena protestna okupljanja.

Vlada "tretira organizacije za ljudska prava kao kriminalna preduzeća a pojedince koji misle drugačije kao kriminalce bez ikakvih kredibilnih dokaza", naveo je u saopštenju direktor Amnesti internešnala za Indiju Avinaš Kumar, dodajući da je cilj "podsticanje klime straha".

Amnesti je naveo da je otpustio 140 zaposlenih u Indiji i prekinuo sve svoje operacije, uz ocenu da je zamrzavanje njegovih bankovnih računa kulminacija dvogodišnje kampanje uznemiravnaja koju protiv njega vode indijske vlasti, navodi Gardijan.

Protiv Amnestija je pre dve godine pokrenuta istraga o pranju novca, posle čega je više puta izvršen pretres njihovih kancelarija. Organizacija negira sve navode o finansijskim nepravilnostima i tvrdi da u potpunosti poštuje indijske i međunarodne zakone. Takođe navodi da sada nikakva optužnica nije podneta protiv nje.

U kategoriji autoritarnih režima

Najava Amnestija odražava smanjenje postora za drugačija mišljenja u najvećoj demokratskoj zemlji na svetu, ističe Vašington post (The Washington Post).

Ta najava, takođe, ukazuje američki list, stavlja Indiju u istu kategoriju s autoritarnim režimama poput Rusije, koja je jedina druga zemlja u kojoj je Amnesti internešnal prekinuo svoj rad kada je zatvorio kancelarije 2016.

Direktor Amnestija u Turskoj je bio uhapšen, ali je kancelarija organizacije nastavila da radi, ukazuje Vašington post i dodaje da Amnesti nije prisutan u Kini.

Organizacije za ljudska prava u Indiji oštro kritikuju Modijevu vladu uz optužbe za suzbijanje drugačijih mišljenja i podrivanje sekularnih ideala zemlje. Zauzvrat, kako piše list, te organizacije se suočavaju s većom pažnjom vlasti na njihov rad.

Od dolaska Modija na vlast 2014. hiljadama nevladinih organizacija je zabranjeno da primaju sredstva iz inostranstva. U drugim slučajima, podvlači list, istaknuti kritičari vlade se suočavaju s ozbiljnijim posledicama. Nekoliko takvih ličnosti u zatvoru čeka suđenje. Među njima su poznati akademici, advokati i studentski lideri koji su optuženi po drakonskim zakonima za borbu protiv terorizma.

Civilno društvo na meti

Potez indijskih vlasti protiv Amnestija deo je širih mera usmerenih na organizacije civilnog društva za koje Modijeva vlada veruje da kaljaju njen imidž, piše Fajnenšl tajms (The Financial Times), ukazujući da je prošle nedelje Nju Delhi pooštrio organičenja za humanitarne organizcije finansirane iz inostranstva, u poslednjem pokušaju da ućutka kritičare.

Indijska vlada je u junu 2014. zamrzla bankovne račune Grinpisa (Greenpeace) i sprečila njegove aktiviste da odu u London da govore o spornom projektu rudnika uglja. Iako je sud posle odmrzao račune ekološke organizacije, vlasti su ih ponovo zamrzavale, primoravajući je da se upusti u niz pravnih bitki da bi pristupila svojim sredstvima.

U kancelarijama Amnestija je u protekle dve godine dva puta izvršen pretres, a pre dve godine joj je i uskraćen pristup bankovnim računima, dok je, ističe list, oko 30 od 100.000 indijskih donatora dobilo poreska obaveštenja u vezi s njihovom podrškom toj organizaciji.

Prošle godine jedna od vladinih službi je izvršila pretres domova i kanacelarija istaknutih članova neprofitne organizacije Advokatski kolektiv, koji je vodio pravne postupke oko gej prava, pristupa lekovima koji mogu spasiti ljudske živote i drugim pitanjima ljudskih prava.

Taj kolektiv je ocenio da "pretres nije ništa drugo do zlobni načina da se ponize, zastraše i ućutkaju njegovi poverenici... čija žestoka nezavisnosti i zastupanje ljudskih prava remete politički establišment".

XS
SM
MD
LG