Dostupni linkovi

Indijska firma proizvela najjeftiniji smartphone od 3,47 dolara


Ilustrativna fotografija

Indijska kompanija proizvela je najjeftiniji pametni telefon na svijetu. Kompanija Ringing Bells saopćila je kako će njihov telefon Freedom 251 koštati manje od 500 rupija (7,3 dolara), ali na prvi dan prodaje (srijeda) koštat će 3,47 dolara.

Telefon ima memoriju od osam GB i kamere na prednjoj i zadnjoj strani. Očekuje se da će Freedom 251 biti najdominantniji jeftiniji uređaj.

"Ovo je naš vodeći model i mislimo da će donijeti revoluciju u industriji", rekla je glasnogovornica.

Firma trenutno uvozi dijelove preko okeana i onda ih sastavlja u Indiji, ali planiraju praviti telefone od domaćih dijelova za godinu dana. Kompanija Ringing Bells je pokrenuta prije nekoliko mjeseci i do sada je u prodaju pustila najjeftiniji 4G pametni telefon po cijeni od 2.999 rupija (43,7 dolara).

Indija je drugo najveće tržište mobitela i ima jednu milijardu mobilnih pretplatnika.

Veliki pomak u liječenju raka

Naučnici su izvijestili javnost o izvanrednom uspjehu terapije u sklopu koje T-stanice imunološkog sistema ciljaju stanice raka. Ta revolucionarna terapija koja koristi stanice imunološkog sistema kako bi napale metastatske tumore pozdravljena je kao promjena paradigme u liječenju raka.

Pacijenti s naprednim rakom krvi, za koje se očekivalo da neće živjeti duže od pet mjeseci, došli su do potpune remisije, bez bilo kakvih znakova da se bolest vraća, otkrili su naučnici.

U sklopu ispitivanja, T-stanice pacijenata (vrsta bijelih krvnih stanica) u laboratoriju su programirane na način da identificiraju i napadnu stanice tumora, a više od 90 posto slučajeva kod ukupno 35 bolesnika s akutnom limfoblastičnom leukemijom otišlo je u potpunu remisiju.

U druga dva klinička ispitivanja koja su uključivala oko 40 pacijenata s ne-Hodgkinovim limfomom ili kroničnom limfocitnom leukemijom, više od 80 posto pacijenata reagiralo je na liječenje. Oko polovica njih bila je u potpunoj remisiji do 18 mjeseci.

Specijalisti za rak pozvali su na oprez kada su u pitanju prvi pokušaji terapije T-stanicama, navodeći da terapija nije pomogla svima, kao i da su neki pacijenti iskusili popratne toksične reakcije i umrli. Međutim, rekli su i da su poboljšanja viđena kod nekih pacijenata, kojima nije pomogao niti jedan drugi način liječenja, bez presedana.

Doktor Stanley Riddell iz Centra za istraživanje raka u Seattleu izjavio je kako se većini sudionika ispitivanja davalo dva do pet mjeseci života.

"Ovo je izvanredno, bez presedana u medicini da budem iskren - dobiti ovako pozitivnu stopu kod pacijenata s uznapredovalim rakom", poručio je.

XS
SM
MD
LG