Dostupni linkovi

Indija odbila da vrati prebaci posmrtne statke Majke Tereze


Misionarke u Indiji kod grobnice Majke Tereze
Misionarke u Indiji kod grobnice Majke Tereze
Indija je u utorak odbila zahtev albanske vlade da posmrtni ostaci dobitnice Nobelove nagrade za mir majke Tereze budu prebačeni u Albaniju.

Tokom vikenda albanski premijer Salji Beriša rekao je da će njegova vlada intenzivirati napore da do 100-godišnjice rođenja majke Tereze, koje pada u avgustu sledeće godine, njeni posmrtni ostaci budu sahranjeni u Albaniju.

"Majka Tereza je bila državljanka Indije i ona sada počiva u svojoj zemlji, svojoj domovini", rekao je portparol indijskog ministarstva spoljnih poslova, Višnu Prakaš i dodao da "pitanje prebacivanja njenih posmrtnih ostataka u Albaniju uopšte nije na dnevnom redu".

Majka Tereza rođena je u Makedoniji, a umrla 1997. godine u Indiji, gde je i sahranjena u istočnom gradu Kalkuta. Ona se izjašnjavala da je "po krvi" Albanka, po državljanstvu Indijka, a po veri katolik.

Poreklom Albanka, majka Tereza koja je bila poznata i kao zaštitinica siromašnih, zbog svog rada na pomoći siromašnima u Kalkuti dobila je 1951. indijsko državljanstvo.

Osnovala je 1950. red Misionarke milosrđa koji je kasnije priznao i papa, a 1979. je za humanitarni rad na zbrinjavanju siromašnih, bolesnih i siročića Kalkute dobila Nobelovu nagradu za mir.

Predstavnica za javnost Misionarki milosrđa, sestra Kristina navela je da njen red nije dobio informaciju o zvaničnom zahtevu albanske vlade vezanom za posmrtne ostatke majke Tereze.
XS
SM
MD
LG