Dostupni linkovi

Indija prijeti izolacijom Pakistana zbog napada u Kašmiru


U napadu na vojni konvoj u Kašmiru stradalo je 46 vojnika

Indijski premijer Narendra Modi upozorio je Pakistan u petak da očekuje snažan odgovor na napad automobilom bombom na vojni konvoj u Kašmiru 14. februara u kojem je stradalo 46 vojnika.

Indija, koja upravlja Kašmirom obećava "potpunu izolaciju" Pakistana jer nijesu uspjeli da djeluju protiv militantne grupe Džaiš-e-Mohamad koja stoji iza napada.

I Indija i Pakistan polažu pravo na cijelu teritoriju Kašmira, gdje većinu čini muslimansko stanovništvo, ali obje zemlje, kontrolišu samo dijelove sporne teritorije.

Tenzije između dva susjeda, oba u posjedu nuklearnog oružja, stižu uoči opštih izbora u Indiji, i pritom je riječ o najsmrtonosnijem napadu u oblasti Džamu i Kašmir decenijama unazad, iako pobune u indijskom dijelu Kašmira traju još od kasnih 1980-tih, u jedinoj indijskoj saveznoj državi sa većinskim muslimanskim stanovništvom.

"Mi ćemo imati prikladan odgovor, našem susjedu neće biti dozvoljeno da nas destabilizuje", poručio je premijer Narendra Modi, nakon sastanka sa svojim savjetnicima za bezbjednost gdje su razmotrili opcije koje im stoje na raspolaganju.

Mi ćemo imati prikladan odgovor: Narendra Modi
Mi ćemo imati prikladan odgovor: Narendra Modi

Indija tvrdi da imaju "nepobitne dokaze" o umiješanosti Pakistana u napad. Pakistanska vlada je reagovala sa krutim negiranjem, a napad su nazvali pitanjem "ozbiljne zabrinutosti".

Dok su bijes i zahtjevi za osvetom preplavili indijske socijalne mreže, federalni ministar finansija Arun Jaitley, jedan od najviše pozicioniranih figura u vladi koju predvode Hindu nacionalisti je rekao da će Indija preduzeti "sve neophodne diplomatske korake" da odsječe Pakistan od međunarodne zajednice.

"Ministarstvo vanjskih poslova će inicirati sve moguće korake, tu mislim na sve moguće diplomatske korake, koji moraju biti preduzeti da se osigura kompletna izolacija Pakistana od međunarodne zajednice" rekao je Jaitley novinarima.

Prvi korak, prema njegovim riječima, uključuje uklanjanje povlastice najprivilegovanije nacije za trgovinu, što je sporazum koji imaju sa Pakistanom, i u kojem je godišnja trgovinska razmjena između dvije zemlje, jedva dvije milijarde dolara, kako navodi Reuters.

Pakistanska islamistička grupa Džaiš-e-Mohamad (DžeM) preuzela je odgovornost za napad ubrzo nakon što je bombaš samoubica uletio sa automobilom punim eksploziva u autobus u kojem su se nalazili pripadnici Centralnih rezervnih policijskih snaga.

Indija kaže da DžeM već dugo uživa sigurno utočište u Pakistanu i da ih ta država nikada nije uspjela eliminisati.

Bijela kuća je nakon napada u saopštenju apelovala na Pakistan "da odmah okonča podršku i obezbjeđivanje utočišta za sve terorističke grupe koje operišu na njihovoj teritoriji...

Džaiš je jedna od najopasnijih grupa koja djeluje u Kašmiru, i ima dugu istoriju napada protiv Indije.

Prije jučerašnjeg, posljednji veliki napad u Kašmiru se dogodio 2016. kada su upravo Džaiš milicije upale u indijski vojni kamp u Uri, ubivši 20 vojnika. Nekoliko sedmica kasnije premijer Modi je naredio hirurški precizne udare na kampove militanata uz granicu u pakistanskoj teritoriji Kašmira.

Takozvana kontrolna linija, de facto sporna granica koja razdvaja indijski i pakistanski Kašmir smatra se jednom od najrizičnijih bezbjednosnih tačaka na svijetu, naročito od kada su obje države postale sile sa nuklearnim oružjem 1998.

Stotine hiljada indijskih trupa raspoređene su u Kašmiru. Pobune koje su počele još krajem 80-tih godina, prošlog vijeka intenzivirane su u posljednjih pet godina, kako je nova generacija Kašmiraca u velikoj mjeri privučena militarizmom. Od prošle godine broj napada je povećan.

Odmah nakon napada grupa Džaiš je objavila fotografije i video Adila Ahmada Dara, mladog kašmirskog seljaka koji je izveo napad na vojni konvoj kroz Pulvama oblast.

U videu je, Dar upozorio da će biti još napada u znak osvete zbog kršenja ljudskih prava u Kašmiru.

Indijske snage su nakon napada privele sedam osoba na ispitivanje, nakon što je započela opsežna istraga i pretraga područja Pulvama.

Autobus u kojem se nalazio vojni personal putovao je kao dio više od 70 vozila na dobro čuvanom autoputu Džamu-Srinagar.

Guverner Džamu i Kašmira, Satya Pal Malik je izjavio da je bilo bezbjednosnih propusta i da vlasti istražuju zašto je tako veliki konvoj, u kojem se nalazilo oko 2.500 pripadnika sigurnosnog personala, bio na putu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG