Dostupni linkovi

Indija slučajno ispalila projektil na Pakistan, nema žrtava


Granica Indije i Pakistana, arhivska fotografija iz 2014. godine

Indijska vojska je slučajno ispalila projektil na susedni Pakistan, saopštilo je u petak ministarstvo odbrane u Nju Delhiju, nazvavši to incidentom "za duboko žaljenje".

Indija i Pakistan vodili su tri rata, nakon što su stekli nezavisnost od britanske kolonijalne vlasti 1947. godine, od kojih su dva oko sporne teritorije Kašmira.

Njihova zajednička granica ima snažno vojno prisustvo sa obe strane.

"Tokom rutinskog održavanja, tehnički kvar doveo je do slučajnog ispaljivanja projektila", saopštilo je indijsko ministarstvo odbrane.

Nije preciziran tip projektila, ali je rečeno da je pala "na područje Pakistana".

Incident je "za duboko žaljenje", navodi se, dodajući da je sreća što nije bilo stradalih nesreći.

Ministarstvo odbrane, navodi agencija AFP, odbilo da pruži dodatne informacije.

Saopštenje je usledilo nekoliko sati nakon što je ministarstvo spoljnih poslova Islamabada osudilo, kako je nazvalo, "neisprovociranu povredu vazdušnog prostora od strane 'superzvučnog letećeg objekta' indijskog porekla".

Otpravnik poslova Indije u Islamabadu pozvan je u kancelariju inostranih poslova, kako bi Pakistan uputio "snažan protest".

Pakistanske vlasti navode da je "neoprezno lansiranje" oštetilo imovinu na zemlji i dovelo u opasnost živote civila i avione u pakistanskom vazdušnom prostoru, uz optužbe protiv Indije za "bezdušnost prema regionalnom miru i stabilnosti".

Indija ima više od 500.000 vojnika stacioniranih u Kašmiru pod indijskom upravom, gde se pobunjeničke grupe decenijama bore za nezavisnost regiona ili njegovo spajanje sa Pakistanom.

Indija optužuje zvanični Islamabad da podržava pobunjenike, što Pakistan poriče.

XS
SM
MD
LG