Dostupni linkovi

Indija bilježi prvi smrtni slučaj povezan sa omikron sojem


Uzimanje brisa za testiranje na korona virus, Mumbai, Indija (5. januar 2022.)
Uzimanje brisa za testiranje na korona virus, Mumbai, Indija (5. januar 2022.)

Muškarac (74) koji je preminuo u zapadnoj državi Radžastan je prvi smrtni slučaj u Indiji od omikroj soja korona virusa, izvijestilo je Ministarstvo zdravstva 5. januara.

Dužnosnici su rekli da je muškarac bolovao od dijabetesa i drugih komorbidnih stanja.

Indija je do sada prijavila 2.630 slučajeva infekcije omikron sojem.

Šestog januara je prijavljeno više od 90.000 slučajeva zaraze što je skoro šestostruko povećanje u protekloj sedmici za koje stručnjaci kažu da je podstaknuto omikron sojem.

Indija je zabilježila 325 smrtnih slučajeva u 24 sata, ali samo jedan je povezan s omikronom, rekli su dužnosnici.

Kraj COVID-19 ili budućnost s pandemijom?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:07:12 0:00

RSE o pandemiji COVID-a 19

Priče, analize, foto i video zapisi o COVID-u 19.

List Indian Express je objavio da je pacijent primljen u bolnicu u gradu Udaipur u državi Radžastan 15. decembra i da je preminuo 15 dana kasnije. Doktori su rekli da je muškarac bio u cijelosti vakcinisan.

Na pres-konferenciji 5. januara šef Indijskog vijeća za medicinska istraživanja (ICMR) Balram Bargava rekao je da je omikron soj "preovlađujući cirkulirajući soj u gradovima i da se sva masovna okupljanja moraju izbjegavati".

Sekretar Ministarstva zdravstva Lav Agarval rekao je da su države Maharaštra, Zapadni Bengal, Delhi, Kerala, Tamil Nadu, Karnataka i Jharkhand "neke koje ukazuju na zabrinutost" sa naglim porastom zaraženih.

Indija je do sada zabilježila više od 35 miliona slučajeva COVID-a 19 i oko 482.000 smrtnih slučajeva od virusa.

Katastrofalan drugi talas u aprilu i maju 2021. doveo je do porasta broja infekcija i smrtih slučajeva jer su bolnice ostale bez kreveta, kisika i lijekova.

Prvi nalazi sugerišu da je manja vjerovatnoća da će oni koji imaju omikron biti hospitalizovani u odnosu na zaraze prethodnih sojeva.

Međutim, stručnjaci i ljekari strahuju da bi porast broja inficiranih mogao poremetiti zdravstvene usluge, posebno jer se Indija priprema za državne izbore, koji su često popraćeni masovnim skupovima.

Nekoliko država, uključujući Delhi i Maharaštru, ponovo je uvelo restrikcije i privremeni policijski sat kako bi ograničili okupljanja i zaustavili širenje korona virusa.

Izvor: BBC
XS
SM
MD
LG