Dostupni linkovi

Rusija, Kina i Iran održali vojnu vježbu u Indijskom okeanu


Kamuflažna oprema ruskih vojnika na jednoj od vojnih vježbi, ilustrativna fotografija
Kamuflažna oprema ruskih vojnika na jednoj od vojnih vježbi, ilustrativna fotografija

Irab, Kina i Rusija održali su treće zajedničke pomorske vojne vježbe na sjeveru Indijskog okeana, objavila je iranska državna televizija.

Mornarice Iranskih oružanih snaga i Iranske revolucionarne garde učestvovale su u vježbi "Pomorski sigurnosni pojas 2022" na 17.000 kvadratnih kilometara, kazao je portparol vježbi kontraadmiral Mostafa Tajoldini za državnu televiziju.

Pomorske vježbe uključuju uvježbavanje spašavanja zapaljenog broda, oslobađanja otetog broda i pucanja na mete u vazduhu po noći.

Tajoldini je kazao da su vježbe počele rano u petak, 21. januara. Tri zemlje počele su zajedničke pomorske vježbe 2019. na području Indijskog okeana i Omanskog zaljeva, naveo je Tajoldini.

"Svrha ove vježbe je ojačati sigurnost i njene osnove u regiji, kao i proširiti multilateralnu saradnju tri zemlje kako bi zajednički podržali svjetski mir, pomorsku sigurnost i stvorili pomorsku zajednicu zajedničke budućnosti", kazao je Tajoldinii.

Od dolaska na vlast prošlog marta iranski tvrdolinijaški predsjednik Ebrahim Raisi vodi politiku produbljivanja odnosa s Kinom i Rusijom. Teheran se priključio u septembru Šangajskoj organizaciji za saradnju, čije su najistaknutije članice Kina i Rusija.

Ministar vanjskih poslova Husein Amirabdulahian posjetio je Kinu prošle sedmice, dok se iranski predsjednik u srijedu sastao s ruskim kolegom u Moskvi.

XS
SM
MD
LG